Επτά μεγάλα ψέματα για την οικονομία

Το άρθρο που ακολουθεί, μπορεί να αναφέρεται συγκεκριμένα στην Αμερική, αλλά αφορά στην οικονομία γενικότερα, και στην Ελλάδα ειδικότερα.

Του Robert Reich, καθηγητή στο  University of California (Berkley)

Ιδού μια μικρή προσπάθεια διάψευσης των επτά μεγαλύτερων ψεμάτων, τα οποία υποστηρίζουν με πάθος όλοι όσοι θέλουν να δουν την Αμερική να οπισθοδρομεί:

1-Οι περικοπές φόρων για τους πλούσιους ωφελούν όλους.

Παραμύθια. Τόσο ο Ronald Reagan, όσο και ο George W. Bush

μείωσαν τη φορολόγηση των πλουσίων, και τι έγινε;  Τα μέσα εισοδήματα των περισσότερων Αμερικανών έπεσαν στη διάρκεια της προεδρίας του πρώτου, και συνέχισαν να πέφτουν επί Bush. Η λεγόμενη οικονομική θεωρία Trickle-down, είναι ανέκδοτο.

2-Η υψηλή φορολόγηση των πλουσίων βλάπτει την οικονομία και επιβραδύνει την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.

Ψέματα. Από το τέλος του Β Π.Π. μέχρι το 1981, οι πλουσιότεροι Αμερικανοί φορολογούνταν με μέγιστη κλίμακα το 70% και πάνω. Επί προεδρίας Eisenhower, με 91%.

Παρά τις πάμπολλές εκπτώσεις και απαλλαγές, ήταν μια περίοδος που οι πλούσιοι πλήρωναν τους περισσότερους φόρους από οποιαδήποτε άλλη φορά. Και όμως, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ιστορική περίοδο.

Και μην πιστεύετε πως ένας υψηλότερος φόρος για τους πλούσιους θα κοστίζει ακριβά και θα βλάψει τους μικρούς επιχειρηματίες, αφού ούτε καν το 2% εξ αυτών δεν εμπίπτει στη συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα.

3-Η μείωση του κράτους δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Λάθος και πάλι. Η μείωση του κράτους απλά σημαίνει λιγότερους  δάσκαλους, πυροσβέστες, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, κλπ. Τόσο σε τοπικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Σημαίνει όμως και λιγότερους ιδιώτες εργολάβους, εργολήπτες, κ.ά. συμβεβλημένους με το δημόσιο, και άρα λιγότερες προσλήψεις από αυτούς (ιδιωτικού τομέα).

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Mark Zandi του οίκου  Moody’s, οι προτεινόμενες από τους Ρεπουμπλικάνους περικοπές ύψους $61 δις για φέτος, θα κοστίσουν 700.000 θέσεις εργασίας το 2011 και το 2012!

4-Η περιστολή του ελλείμματος είναι πιο σημαντική από την τόνωση της οικονομίας.

Ψέμα. Με τόσους Αμερικάνους να είναι άνεργοι, οι περικοπές στον προϋπολογισμό απλά συρρικνώνουν την οικονομία. Αυξάνουν την ανεργία, και μειώνουν τα φορολογικά έσοδα. Έτσι επιδεινώνεται ο λόγος του χρέους προς την οικονομία συνολικά.

Η βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία απασχόλησης, και η επιστροφή στην ανάπτυξη μέσω της τόνωσης της οικονομίας. Μόνο όταν επανέλθει η απασχόληση και η ανάπτυξη, θα πρέπει να ασχοληθούμε με την μείωση του ελλείμματος.

5-Οι δαπάνες για την υγεία αποτελούν το μεγαλύτερο βάρος στο έλλειμμα.

Λάθος. Οι δαπάνες υγείας αυξάνονται ραγδαία. Αυτό είναι σίγουρο. Αυτό όμως συμβαίνει επειδή αυξάνεται το κόστος περίθαλψης. Μια καλή μέθοδος θα ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία να διαπραγματευτούν με τις εταιρίες φαρμάκων και με τα νοσοκομεία για να μειωθούν τα κόστη.

<
Keywords
Τυχαία Θέματα