Επιβεβαιώνει τα νέα μέτρα – φωτιά το Μαξίμου

Με τον πλέον επίσημο τρόπο… μέσω διαρροών δηλαδή, το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων τόσο του Τσίπρα στην αποτυχημένη και μόνο επικοινωνιακή περιοδεία του στην Ευρώπη όσο και του Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον. Ούτε μια καλή κουβέντα δεν ακούστηκε για τη χώρα, ούτε μια λέξη για ελάφρυνση χρέους, ούτε ένα καλό δε βγήκε από τις συζητήσεις. Όποιος είδε τον Τσακαλώτο να βγαίνει από το ραντεβού με τη Λαγκάρντ θα κατάλαβε ότι η μαντάμ τον «έσκισε» κανονικά.

Όμως, οι… κυβερνητικές

πηγές που έβγαλαν το δικό τους συμπέρασμα επιβεβαίωσαν αυτό που διέρρεαν μέχρι τώρα οι δανειστές. Ότι δηλαδή ζητήθηκε από την κυβέρνηση να ψηφίσει μέτρα ύψους άνω των 3 δις ευρώ ως «εγγύηση» στο ενδεχόμενο να μην πιάσει η Αθήνα τους στόχους που έχει θέσει στη επόμενη διετία.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, λοιπόν, «η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές «και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ.». Διευκρινίζουν πως είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο: Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι... Θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τώρα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν το 2018, όταν είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι στην κυβέρνηση. Άλλος θα ψηφίσει τα μέτρα και άλλος θα τα εφαρμόσει εν ολίγοις σε μια ακόμη προκλητική απαίτηση των δανειστών η οποία όμως είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας του Τσίπρα και της παρέας του.

Η όρεξη της τρόικας άνοιξε ακριβώς γιατί εδώ και πέντε μήνες δεν κλείνει η αξιολόγηση και κάθε μέρα που περνά φουσκώνει ο λογαριασμός. Άνοιξε γιατί χάθηκε κάθε ψήγμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα εξαιτίας της αθλιότητας της αριστερής κυβέρνησης που ξεκίνησε από τους Βαρουφακισμούς για να καταλήξει στις πρόσφατες αποτυχημένες διαπραγματεύσεις και βεβαίως στην υπόθεση των υποκλοπών και διαρροών που προκάλεσαν τεράστια ζημιά στη χώρα.

Με την πρόταση των δανειστών, που αναγκαστικά θα κάνει δεκτή ο Τσίπρας υπό την πίεση της αξιολόγησης που έπρεπε να έχει κλείσει, ο Μητσοτάκης ή όποιος άλλος είναι τέλος πάντων στην κυβέρνηση σε δύο χρόνια, θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τη ζημιά της αριστεράς. Ποιος πιστεύει άραγε ότι με την καταστροφή που έχει υποστεί η οικονομία, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη της χώρας θα πιαστούν οι στόχοι για πλεόνασμα 3,5%; Μα καλά ο Τσίπρας δεν μας έλεγε ότι θα μειωθεί ο στόχος για μεγάλο πλεόνασμα ώστε να μένουν λεφτά για κοινωνική πολιτική;

Χωρίς επενδύσεις, χωρίς μείωση του κράτους, χωρίς ανάπτυξη που θα φέρει πραγματικό πλεόνασμα κι όχι λογιστικό (με στάση πληρωμών του δημοσίου σε ιδιώτες π.χ.) πώς το 2018 θα πιαστεί ο στόχος; Είναι δεδομένα δηλαδή τα νέα μέτρα που θα χρειαστούν και τα οποία θα φέρουν την υπογραφή του Αλέξη όμως άλλο… κορόιδο θα τα εφαρμόσει και θα υποστεί και το ανάλογο πολιτικό κόστος.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως ο δρόμος της παραίτησης να ήταν ο μοναδικός αν δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με την οικονομία.

Όμως, μέχρι πότε θα τους πληρώνουμε; Μέχρι πότε θα πληρώνουμε το ιστορικό έγκλημα, το λάθος που έγινε πέρυσι;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα