Επίθεση στο Λονδίνο: Το νέο, χαμηλής τεχνολογίας πρόσωπο της σύγχρονης τρομοκρατίας

Ενώ τόσα πολλά παραμένουν ασαφή ή άγνωστα για την σημερινή τρομοκρατική επίθεση στο Γουέστμινστερ -αν μη τι άλλο τα ακριβή κίνητρα των εμπλεκομένων- ένα πράγμα είναι προφανές: αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της νέας τρομοκρατίας.

Είναι χαμηλής τεχνολογίας, είναι αυτοκτονική ή ημι-αυτοκτονική και είναι τόσο αδιάκριτη όπως και κάθε άλλη προσέγγιση της τρομοκρατίας. Προσαρμόζεται, όσο μπορεί αυτό να κριθεί, στα παραδείγματα που παρατηρήθηκαν στη Νίκαια και στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο τον περασμένο

χρόνο, όπου χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα φορτηγά. Αυτό απηχεί επίσης την δολοφονική επίθεση κατά του στρατιώτη εκτός υπηρεσίας Λί Ρίγμπι, τον οποίο είχαν πατήσει πριν αποκεφαλίσουν κοντά στους στρατώνες του Γούλγουιτς το 2013.

Το μάθημα είναι απλό: όποιος έχει πρόσβαση σε ένα μηχανοκίνητο όχημα μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε μια τρομοκρατική επίθεση. Και δεν υπάρχει απλά τίποτα που να μπορεί να το σταματήσει αυτό.

Κάθε επισκέπτης στο Παλάτι του Γουέστμινστερ, στο Γουάιτχολ και στα περίχωρα θα γνωρίζει για τα κολωνάκια και άλλα εμπόδια που βρίσκονται εκεί σε μόνιμη βάση για την προστασία από μια τέτοια επίθεση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τώρα θα επεκταθούν και στις άκρες του δρόμου, μέσα σε μία ευρύτερη ακτίνα των σπιτιών. Στους δρόμους γύρω από το Γουάιτχολ, το Mall, την πλατεία του Κοινοβουλίου και τη Γέφυρα του Γουέστμινστερ μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις, έτσι ώστε κάθε επίδοξος εισβολέας σε ένα όχημα να μην μπορεί να δημιουργήσει τη δυναμική για να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια για μια καταστροφική επίθεση, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ή στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου, για παράδειγμα, ιδιαίτερα αργά το βράδυ, όταν δεν υπάρχει πολύ κίνηση. Οι πύλες του παλατιού που παραμένουν ανοιχτές, αν και φυλασσόμενες, για να επιτρέπουν στα αυτοκίνητα να μπαινοβγαίνουν από το κοινοβουλευτικό κτίριο είναι επίσης πλέον πιθανό να αλλάξουν.

Οι προφυλάξεις μπορεί προφανώς να επεκταθούν -αλλά είναι εξίσου προφανές μη πρακτικό να τις επεκτείνουν σε ένα ενιαίο κομμάτι του δρόμου στο Γουέστμινστερ, Λονδίνο, ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη. Οι υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να λάβουν γενναιόδωρη χρηματοδότηση, προκειμένου να διώξουν κάθε ύποπτη δραστηριότητα, όσο είναι δυνατόν. Ωστόσο, ζούμε επίσης σε μια εποχή τρόμου όπου όσοι είναι αρκετά διαταραγμένοι για να διαπράξουν αυτές τις πράξεις, δεν χρειάζεται να λάβουν οδηγίες, ή ακόμη και να επικοινωνούν απευθείας, με τους ηγέτες της τρομοκρατικής αλυσίδας, όπως είναι το Isis ή η Αλ-Κάιντα. Μπορεί να μην χρειάζεται "συζήτηση" για να ενταχθούν. Απλώς μπορεί να ενεργούν άμεσα με δική τους πρωτοβουλία και να είναι άγνωστοι στις αρχές.

Όπως είδαμε σήμερα, οι τρομοκράτες στους δρόμους μας δεν χρειάζονται πολύπλοκα σχέδια ή περίπλοκο, δαπανηρό εξοπλισμό για να σκοτώσουν και να τραυματίσουν σοβαρά ανθρώπους. Η αλήθεια για την εξελισσόμενη φύση της σύγχρονης τρομοκρατίας είναι ότι οι τρομοκράτες, ή κάποιοι από αυτούς, πάντα θα τα καταφέρνουν. Όπως πάντα, αρκεί να σταθούν "τυχεροί" μόνο μία φορά.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα