Επιστροφή στην ECU εισηγείται η Λεπέν

13:47 5/1/2017 - Πηγή: Antinews

Tην επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU) και την εγκατάλειψη του ευρώ πρότεινε η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους. "Το ECU υπήρχε και χρησιμοποιούταν παράλληλα με το εθνικό νόμισμα. Η συνύπαρξη εθνικού νομίσματος με ένα κοινό νόμισμα στην παρούσα φάση δεν θα είχε καμία επίπτωση στην καθημερινή ζωή των Γάλλων", είπε η Λεπέν. Το ECU, η Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα, χρησιμοποιούνταν

για δύο δεκαετίες, μέχρι την υιοθέτηση του ευρώ το 1999.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό είπε ότι η πρόταση της Λεπέν για νομισματική συνεργασία δεν αναιρεί την πάγια θέση του κόμματος για ανάκτηση της εθνικής νομισματικής κυριαρχίας από τη Γαλλία. Ο οικονομολόγος του κόμματος Ζαν-Ρισάρ Σιλζέρ είπε ότι το νέο σύστημα που υποστηρίζει το Εθνικό Μέτωπο θα δημιουργήσει σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά θα επιτρέπει "σπάνια" προσαρμογές. "Οι ισοτιμίες θα καθοριστούν, αλλά θα είναι ρυθμιζόμενες" είπε. Τα νομισματικά σχέδια του Εθνικού Μετώπου, όσο φιλόδοξα και αν είναι, απέχουν πολύ από τη δεινή οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το κόμμα, καθώς οι γαλλικές τράπεζες αρνήθηκαν να δανείσουν κεφάλαια στο Εθνικό Μέτωπο.

"Νόμιμη η προσάρτηση της Κριμαίας"

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο της Μαρίν Λεπέν στην Ουκρανία, ύστερα από δηλώσεις της προέδρου του Εθνικού Μετώπου, στις οποίες εμφανίσθηκε να νομιμοποιεί την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.

Την προηγούμενη μέρα, η Λεπέν είχε δηλώσει στη γαλλική τηλεόραση ότι η προσάρτηση της κριμαϊκής χερσονήσου στη Ρωσία δεν έπρεπε να χαρακτηρίζεται παράνομη, καθώς ο λαός της Κριμαίας επέλεξε με δημοψήφισμα η περιοχή να ανήκει εφεξής στη Ρωσία. Το δημοψήφισμα στην Κριμαία κρίθηκε παράνομο από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών του Κιέβου ανέφερε: "Με τις δηλώσεις της, οι οποίες επαναλαμβάνουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, η Γαλλίδα πολιτικός έδειξε την περιφρόνησή της για την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αγνοώντας παράλληλα τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου".

reuters.com, reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα