Επιστροφή στη λίρα ζητά γερμανός Χριστιανοδημοκράτης για την Ιταλία

07:32 2/3/2013 - Πηγή: Antinews

«Εάν μια χώρα δεν καταφέρνει να πείσει την πλειοψηφία του πληθυσμού της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ίδια προκειμένου να λειτουργεί το ενιαίο νόμισμα, δεν μπορεί κανείς να ζητά από το εξωτερικό να υπάρξει νέα ψηφοφορία, θα μπορούσε όμως η χώρα αυτή να αφεθεί να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα», δήλωσε στη Handelsblatt ο Κλάους-Πέτερ Βιλς, βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ

και γνωστός αντιευρωπαϊστής.

«Εάν θέλουμε να επανέλθουμε σε μια ειρηνική συνύπαρξη με αλληλοσεβασμό στην Ευρώπη και να πάρουμε στα σοβαρά τα δικαιώματα των λαών (. . .) πρέπει να εγκαταλείψουμε την ‘ευρω-ευρωπαϊκή’ ιδεολογία», σχολίασε ο Βιλς.

Η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) επίσης τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ. «Αν το ευρώ θέλει να επιβιώσει πρέπει να γίνει ένα νόμισμα που αναπνέει. Αν χώρες-μέλη δεν αποδίδουν οικονομικά, απαιτείται να μπορούν να φεύγουν από τη νομισματική ένωση», είπε ο Φρανκ Σέφλερ, ένας από τους ηγέτες των ευρωσκεπτικιστών του FDP.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δεν έχει κρύψει την ανησυχία της για την αβεβαιότητα του ιταλικού πολιτικού σκηνικού, μετά τις πρόσφατες εκλογές.
Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στίβεν Σάιμπερτ είπε ότι έχει «εμπιστοσύνη στο αίσθημα ευθύνης των πολιτικών δυνάμεων στην Ιταλία, οι οποίοι πρέπει τώρα να σχηματίσουν κυβέρνηση ικανή να δράσει σε αυτή την περίπλοκη κατάσταση».

handelsblatt

Keywords
Τυχαία Θέματα