Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Αντισυνταγματικό το μνημόνιο!

Κόντρα στο Σύνταγμα είναι τουλάχιστον τρεις διατάξεις του νέου μνημονίου, προειδοποιεί η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής! Σύμφωνα με την έκθεση που ετοίμασε, η μείωση των ελάχιστων μισθών, η διαιτησία και η κατάργηση της ρήτρας μονιμότητας είναι εκτός συνταγματικών ορίων.

Συγκεκριμένα:

-μείωση ελάχιστων μισθών: η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

επισημαίνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος καθιερώνεται ο θεσμός της συλλογικής αυτονομίας, δηλαδή η νομική ικανότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών να καθορίζουν τους όρους εργασίας και τα μεταξύ τους δικαιώματα και υποχρεώσεις, συνάπτοντας συμφωνίες (συλλογικές συμβάσεις εργασίας), οι οποίες έχουν χαρακτήρα κανόνα δικαίου, ως αναγκαία προέκταση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, που καθιερώνεται στο άρθρο 23 παρ. 1 του Συντάγματος.

-διαιτησία: η Επιστημονική Υπηρεσία θέτει το ερώτημα, στον βαθμό που η διαιτησία θα είναι πλέον προαιρετική (που σημαίνει ότι η προσφυγή θα γίνεται μόνο με συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων μερών) εάν είναι συνταγματικός ο περιορισμός της εν λόγω προαιρετικής διαιτησίας. Και αυτό διότι υπάρχει η παραγράφος 2 του άρθρου 22 του Συντάγματος που ορίζει ότι σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ρύθμιση των όρων εργασίας γίνεται με κανόνες που θέτει η διαιτησία.

-κατάργηση ρήτρας μονιμότητας: η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σημειώνει πως πλέον το μόνο όριο που θα παραμένει για να προστατεύει τους εργαζομένους από την απόλυση θα είναι η αρχή της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα