Επίσημη έρευνα για τις αργομισθίες της οικογένειας Φιγιόν

16:52 1/3/2017 - Πηγή: Antinews

Έρευνα για τις καταγγελίες βάσει των οποίων η σύζυγος του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν αποζημιώθηκε με μεγάλα ποσά για θέσεις απασχόλησης στις οποίες δεν εργάστηκε ποτέ, ξεκινά ανακριτής, κατόπιν εντολής του οικονομικού εισαγγελέα. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν παραιτείται και είπε ότι βρίσκεται άδικα στο στόχαστρο των δικαστών. Ο συντηρητικός υποψήφιος πρόσθεσε ότι το τεκμήριο της αθωότητας "αγνοείται και έχει

εξαφανιστεί".

"Ναι, θα είμαι υποψήφιος για να γίνω πρόεδρος της δημοκρατίας" δήλωσε ο Φιγιόν σε μια συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι. Ο 62χρονος υποψήφιος κέρδισε τις προκριματικές του κεντροδεξιού κόμματων των Ρεπουμπλικάνων τον περασμένο Νοέμβριο. Βάσισε την εκστρατεία του στην "καθαρή" του εικόνα, μέχρι τον Ιανουάριο, όταν έγιναν οι καταγγελίες ότι κατέβαλε στην βρετανικής καταγωγής σύζυγό του Πενέλοπε πάνω από 680.000 ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων, ως κοινοβουλευτικός βοηθός του. Αμφισβητήθηκαν επίσης και οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας δύο εκ των παιδιών του, της Μαρί και του Σαρλ. Δεν είναι παράνομο για τους Γάλλους βουλευτές να απασχολούν τα μέλη της οικογένειας τους, αλλά απαιτείται να έχουν μια πραγματική δουλειά. Την περασμένη εβδομάδα, το γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι ο Φιγιόν θα είναι το αντικείμενο μιας πλήρους δικαστικής έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες. Η Πενέλοπε Φιγιόν δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο.

Οι υποψηφιότητες για τους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, τον Απρίλιο και τον Μάιο, θα πρέπει να υποβληθούν επισήμως μέχρι τις 17 Μαρτίου. Ο Φιγιόν απάντησε σήμερα στις επιθέσεις, λέγοντας σε δημοσιογράφους: "Δεν έχω καταχραστεί δημόσια χρήματα. Ανέθεσα κάποιο κοινοβουλευτικό έργο στους συγγενείς μου, γιατί ήξερα ότι θα μπορούσα να στηριχθώ στην πίστη τους και αυτοί εργάστηκαν για μένα και θα το αποδείξω. Δεν με αντιμετωπίζουν σαν ένα συνηθισμένο πολίτη. Το κράτος δικαίου παραβιάζεται συστηματικά ...όλα τα επιχειρήματά μου δεν έχουν αναφερθεί σωστά [από τον Τύπο]. Το τεκμήριο αθωότητας έχει εντελώς αγνοηθεί και εξαφανιστεί".

Είπε επίσης ότι η απόφαση να τον καλέσουν για κατάθεση στις 15 Μαρτίου - δύο ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για τους υποψηφίους- είχε σκοπό να τον αποκλείσει από τις εκλογές. "Είναι για τους Γάλλους, εκείνους που με ακολουθούν και όσους με πολεμούν, μόνο η καθολική ψηφοφορία μπορεί να αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εγώ δεν θα εγκαταλείψω ... Σας ζητώ να με ακολουθήσετε. Θα είμαι εκεί στο ραντεβού με τη δημοκρατία, που θα αποφασίσει το συλλογικό μας μέλλον". Και πρόσθεσε: "Η Γαλλία είναι μεγαλύτερη από τα λάθη μου ... από την προκατάληψη ενός μεγάλου μέρους του Τύπου ...Αποφάσισα να υπηρετήσω τη Γαλλία με όλη τη δύναμή μου".

Η ομάδα του Φιγιόν κάλεσε τον Τύπο στο αρχηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού, το μεσημέρι, λέγοντας ότι θα κάνει μια δήλωση. Καμία άλλη είδηση δεν δόθηκε, οδηγώντας σε φρενήρεις εικασίες. Νωρίτερα, ο Φιγιόν είχε ακυρώσει μια επίσκεψη σε ένα παζάρι ζώων, μία ζωτικής σημασίας "ιεροτελεστία" για όλους τους προεδρικούς υποψηφίους.

Το σκάνδαλο με τις αργομισθίες κατατρόπωσε τη δημοτικότητα του Φιγιόν. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαριν Λεπέν είναι πιθανό να φτάσει στον τελικό γύρο των εκλογών στις 7 Μαΐου, όπου θα αντιμετωπίσει - και πιθανότατα θα χάσει από- τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίσημη, Φιγιόν,episimi, figion