Επικίνδυνα παιχνίδια Βενιζέλου με σενάρια αποχώρησης από την κυβέρνηση

09:32 8/8/2012 - Πηγή: Antinews
Τη μία ημέρα δηλώνει ότι στηρίζει την κυβέρνηση και την άλλη προβλέπει αδιέξοδα

Ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση αφήνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος μετά τη χθεσινή ομιλία του Ευ. Βενιζέλου στη συνεδρίαση της οργανωτικής γραμματείας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παίζοντας πλέον διπλό παιχνίδι όπου τη μία ημέρα δηλώνει ότι στηρίζει

την κυβέρνηση και την άλλη προβλέπει αδιέξοδα, έκανε χθες λόγο για περαιτέρω ύφεση και νέα μέτρα εφόσον -όπως φέρεται να είπε- ληφθούν τα μέτρα των 11,5 δισ.

Τα οποία έχει υπογράψει ως υπουργός Οικονομικών, αλλά τώρα επιχειρεί να τα χρεώσει στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου μάλιστα απαντώντας στην ερώτηση αν σκέπτεται μέχρι και την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση έλεγαν ότι «είναι έτοιμος για όλα» ενώ υπενθύμιζαν και την τελευταία συνέντευξη του Κώστα Σκανδαλίδη όπου ο πρώην υπουργός -εκφράζοντας το κλίμα που υπάρχει και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα- δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέες περικοπές.

Στη συνεδρίαση της οργανωτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ ειπώθηκε ότι η ύφεση με την υλοποίηση του πακέτου μέτρων που συζητά με την Τρόικα η κυβέρνηση θα διαρκέσει ως το 2016, προδικάζοντας ότι η τετραετία -ακόμα και αν την εξαντλήσει η κυβέρνηση συνεργασίας- θα είναι «υφεσιακή».

Την ίδια στιγμή, πάντως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του κόμματος, αποσταθεροποιημένος από την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και επιχειρώντας να ισορροπήσει, προσπαθεί να κρατήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ως τον Σεπτέμβριο που τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα περάσουν από τη Βουλή και τότε θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του. Προσθέτουν δε ότι τότε, που το κλίμα θα είναι ξεκάθαρο και όχι θολό αλλά και ενώπιον της πίεσης,

«Oι περισσότεροι βουλευτές θα συναινέσουν και θα ψηφίσουν»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -επιβεβαιώνοντας την τακτική των αποστάσεων από τον κ. Σαμαρά αλλά και το ότι η κόντρα του με τον κ. Στουρνάρα καλά κρατεί- κατηγόρησε τους «υπεύθυνους της διαπραγμάτευσης» ότι δεν αναλαμβάνουν στοιχειώδες ρίσκο. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό «να πιέσει τους εταίρους μας για ελάφρυνση των υποχρεώσεων της χώρας». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στο σχέδιο που θα έπρεπε να υπάρχει για τη λήψη μέτρων, αντιπροτείνοντας το γνωστό πακέτο για παράταση του δημοσιονομικού προγράμματος, αντιμετώπιση της ύφεσης και έμφαση στον τραπεζικό τομέα, το οποίο επανέφερε και στη σύσκεψη των αρχηγών που ακολούθησε. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε κατεύθυνση για την ψήφιση των μέτρων ή όχι, σημειώνοντας ότι «αυτά δεν έχουν ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί, αλλά αντίθετα υπάρχει μόνο ένα περίγραμμα». «Κάποιοι νομίζουν ότι τα έχουμε ψηφίσει», είπε με μία φράση την οποία όλοι αρχικά εξέλαβαν ως αιχμή εναντίον του Μ. Χρυσοχοΐδη, αν και τη χρησιμοποίησε κυρίως επειδή ήθελε να στείλει μήνυμα ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τη Βουλή -και κυρίως για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ- η ψ

Keywords
Τυχαία Θέματα