Έπεσε μαχόμενη

Ούτε φέτος μας χάρισε χαρά η «επίσημη αγαπημένη». Αποκλείστηκε από τα προημιτελικά του ευρωμπάσκετ μετά από ένα πραγματικά συγκλονιστικό ματς. Ένα ματς που συγκαταλέγεται σε αυτά που κάνουν το μπάσκετ δημοφιλές, ένα ματς που θα μείνει στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ, Μετά από δύο παρατάσεις χάσαμε 92-88 από την Κροατία στην τελευταία αγωνιστική της Β’ φάσης της διοργάνωσης. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που παρατάχθηκε

με δέκα παίκτες λόγω των απουσιών των τραυματιών Παπανικολάου και Μαυροκεφαλίδη, πάλεψε μέχρι τέλους απέναντι στους Κροάτες , δεν τα κατάφερε και πλέον επιστρέφει στην Ελλάδα.

Στο τέλος της κανονικής περιόδου ο Νίκος Ζήσης ισοφάρισε σε 70-70 με τρίποντο λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ο Ούκιτς δεν απάντησε με δικό του τρίποντο και οδηγηθήκαμε στην παράταση. Στο τέλος της πρώτης παράτασης, ο Ζήσης (ο Σπανούλης είχε αποβληθεί με 5 φάουλ) απέτυχε σε λέι απ υπό πίεση να δώσει τη νίκη στην Εθνική και με 77-77 πήγαμε και σε δεύτερη παράταση. Εκεί δεν είχαμε τις δυνάμεις να ανταπεξέλθουμε και η Κροατία μας κέρδισε έπειτα από 18 χρόνια. Το χειρότερο όλων από αυτή την κακή πορεία στα γήπεδα της Σλοβενίας είναι ότι η Ελλάδα πέφτει στην ανάγκη της… FIBA προκειμένου να πάρει μια από τις 4 wild card που θα τις επιτρέψουν να συμμετάσχει του χρόνου στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας. Αν υποθέσουμε ότι η μία θα πάει στη Βραζιλία και η άλλη στην Κίνα, αν δεν επιλεγεί αφρικανική ομάδα, η Ευρώπη θα πάρει δύο κάρτες. Οι άμεσοι ανταγωνιστές μας σε αυτό το επίπεδο είναι η Ρωσία και η Τουρκία.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, πολλά είναι αυτά που πρέπει να διορθωθούν. Η Κροατία, μια ισάξια με τη δική μας ομάδα πάει φουλ για μετάλλιο, βγαίνοντας πρώτη και παίζοντας στους «8» με την Ουκρανία… Σε νεκρό χρόνο, πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για το μέλλον της Εθνικής. Αν δεν συμμετάσχουμε στο Παγκόσμιο του χρόνου, θα κληθούμε να παίξουμε προκριματικά για το ευρωμπάσκετ της Ουκρανίας το 2015. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι παίκτες θα αποχωρήσουν από την Εθνική. Ο συγκινητικός (ρολίστας πολυτελείας σήμερα) Αντώνης Φώτσης μάλλον έπαιξε το τελευταίο του ματς με την Εθνική.

Ο Σπανούλης είπε ότι πρέπει οι παίκτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ο Καϊμακόγλου μίλησε για την ανάγκη αυτοκριτικής και ο Ζήσης περιορίστηκε να πει ότι «πονάει πολύ το σημερινό».

Η συζήτηση στα μπασκετικά στέκια για το μέλλον της Εθνικής αφορά σε μεγάλο βαθμό τον Τρινικιέρι, ο οποίος έκανε αρκετά λάθη στο ροτέισον (όχι σήμερα) είχε όμως πλάνο για την ομάδα. Ίσως η διαχείριση τόσο μεγάλων προσωπικοτήτων που έχει η Εθνική, να απαιτεί έναν προπονητή-σταρ, ο οποίος θα εμπνεύσει περισσότερο τους παίκτες.

Αυτοκριτική πρέπει να κάνει και η Ομοσπονδία, καθώς πρώτον η ομάδα σε πολλά σημεία σφαγιάστηκε από τους διαιτητές. Δεύτερον να κάνει αξιολόγηση της επιλογής Τρινκιέρι (και αναλόγως να προβεί στα δέοντα) και τρίτον να δει με διαφορετικό μάτι το ζήτημα της καθυστερημένης ενσωμάτωσης στην ομάδα για κάποιους παίκτες. Αν εξασφαλίσει την wild card, για την ομάδα που είναι 4η στην παγκόσμια κατάταξη, θα εξιλεωθεί.

Η ουσία είναι ότι η ομάδα παρά το ταλέντο της, απέτυχε παταγωδώς και φέτος. Στο βαθμό που αυτό έχει σημασία για την αγαπημένη για 26 χρόνια. Του χρόνου πάλι θα μας …ψήσει.

Άλλωστε η επιτυχία από την αποτυχία απέχουν ελάχιστα. Και όχι μόνο στο μπάσκετ…

Μ.Ο.

Keywords
Τυχαία Θέματα