Έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση για την Αττική - Το "γαλλικό κλειδί" που μπορεί να κρατάει τις εξελίξεις

15:32 3/2/2021 - Πηγή: Antinews

Σύστημα "ακορντεόν". Στρατηγική αναπροσαρμογών. Όπως και να ονοματίσει κανείς τον δρόμο που έχει χαράξει και πορεύεται η κυβέρνηση, σε ένα momentum κρίσιμο όσον αφορά στην επόμενη φάση της πανδημίας, η ουσία τις τελευταίες ώρες και μετά την ανακοίνωση του χθεσινού τετραψήφιου αριθμού των νέων μολύνσεων είναι μία. Τα 1.261 κρούσματα ηχούν εμφατικά καμπανάκια και αυξάνουν το επίπεδο του συναγερμού, τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη κίνηση επιστροφής στην όποια κανονικότητα ορίζουν οι καιροί της πανδημίας.

Με το Λεκανοπέδιο της

Αττικής, εκεί που κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της επικράτειας, να εισέρχεται σε… βαθύ κόκκινο και να αποτελεί το επίκεντρο των μεταλλάξεων, η στιγμή των αποφάσεων για την υιοθέτηση περαιτέρω παρεμβάσεων, που θα θέσουν ισχυρά αναχώματα στο τρίτο επιδημικό κύμα, μπορεί να μην απέχει και πολύ.

Το DNA των κινήσεων, άλλωστε, έχει σπεύσει να το αποτυπώσει πολλάκις τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός. "Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα. Και μένουμε σε διαρκή επιφυλακή, ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι, δηλαδή, η πολιτική βλέποντας και κάνοντας, είναι ακριβώς το αντίθετο. Βλέπουμε, ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε", έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβέρνηση και επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα θέσουν στο μικροσκόπιό τους τα δεδομένων των μολύνσεων και τις επόμενες 48 ώρες. Μέχρι, δηλαδή, την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και οι ειδικοί θα καταθέτουν (όπως είθισται πλέον) τις προτάσεις τους και θα ληφθούν από το Μέγαρο Μαξίμου οι τελικές αποφάσεις για το όποιο μείγμα μέτρων πρέπει να εφαρμοστεί. Η…κόκκινη γραμμή είναι μία γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, μία εκθετική αύξηση, όπως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης το Φθινόπωρο, η οποία θα θέσει και πάλι σε δοκιμασία τις αντοχές του συστήματος της Υγείας. Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να θέσει σε εφαρμογή πιο άμεσες παρεμβάσεις, αυτό μπορεί να μετατρέπεται αυτόματα σε…τροχιοδεικτικό για την περίπτωση της Αττικής, εφόσον οι μολύνσεις συνεχίσουν την ανοδική τους κίνηση.

"Η κατάσταση μάς ανησυχεί…Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα – και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία – η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των δώδεκα μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας και χάνονται ζωές. Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το πρώτο μέλημα όλης της κοινωνίας, είναι να προστατεύσουμε αλλήλους, τους μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειές μας. Η Δημόσια Υγεία είναι πέρα και πάνω από όλα", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε (Star) ο κ. Κικίλιας. "Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν κάτι που είχε διαφανεί από τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών. Άλλωστε, για αυτόν το λόγο προχωρήσαμε την Παρασκευή στη λήψη περιοριστικών μέτρων στην Αττική, δρώντας προληπτικά ώστε να αποτραπεί τυχόν επιδείνωση της κατάστασης. Παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και κινούμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Τα βλέμματα στην Παρασκευή

Στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα σενάρια για το Λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της καθιερωμένης σύσκεψης στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η…εξίσωση, έτσι κι αλλιώς, είναι πολυπαραγοντική. Και, όπως διαμηνύουν, παράγοντες η αντιμετώπιση της πανδημίας δε θα ακολουθεί μία ευθεία γραμμή.

Προτεραιότητα, φυσικά, είναι η δημόσια υγεία, με το βλέμμα να εστιάζει στην αύξηση των ρυθμών της επιχείρησης "Ελευθερία", που θα φέρει μαζί της και την πολυπόθητη ανοσία στην κοινότητα. Ωστόσο, μείζον ζήτημα είναι και η διατήρηση, όσο είναι δυνατό, μίας ισορροπίας σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στην οικονομία. Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι τι είδους παρεμβάσεις θα προωθήσει σε αυτό το στάδιο η κυβέρνηση, εφόσον στο Λεκανοπέδιο οι μολύνσεις εξακολουθήσουν την ανηφορική οδό. Θα πραγματοποιήσει μία κίνηση άμεσων και πιο αυστηρών μέτρων "τύπου Μαρτίου 2020" ή θα προχωρήσει (εφόσον αυτό απαιτηθεί) σε ένα lockdown προσαρμοσμένο στις ανάγκες και το modus vivendi της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας; Όσο οι απαντήσεις δε φαίνεται να απέχουν και πολύ, ένα σύστημα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η μετάδοση, είναι αυτό που υιοθέτησαν η Γαλλία και ο πρόεδρος Μακρόν, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Οι σχολικές μονάδες παρέμειναν ανοιχτές και τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τα εμπορικά καταστήματα για ένα αρχικό διάστημα δύο εβδομάδων. Παράλληλα, εφαρμόστηκε στο έπακρο η τηλεργασία. Μέχρι την Παρασκευή και εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση απαιτήσει άμεση λήψη αποφάσεων θα φανεί που θα γύρει η πλάστιγγα. "Η αγορά και τα σχολεία έχουν κάποια ειδικά χαρακτηριστικά, κάποιες "ιδιότητες”, που επιβαρύνουν ή όχι μία κατάσταση. Αυτά τα στοιχεία θα αναλύσει η επιτροπή και θα μας εισηγηθεί. Δε μπορούμε να μιλήσουμε εκ των προτέρων, θα είναι άστοχο. Η επιτροπή εισηγείται και εμείς αποφασίζουμε. Η επιβάρυνση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ακόμα δεν είναι μεγάλη. Σίγουρα, όμως, η επιβάρυνσή του παίζει ρόλο στη λήψη των αποφάσεων", επεσήμανε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα