Ένταση ΗΠΑ-Κίνας: Οι Κινέζοι ετοιμάζονται να στείλουν υποβρύχια με πυρηνικά στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ο κινεζικός στρατός είναι έτοιμος να στείλει υποβρύχια οπλισμένα με πυρηνικούς πυραύλους στον Ειρηνικό Ωκεανό, για πρώτη φορά, με το επιχείρημα ότι τα νέα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ έχουν υπονομεύσει τόσο την υπάρχουσα αποτρεπτική ισχύ του Πεκίνου, που δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση.

Κινέζοι

στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα της περιπόλου, αλλά επιμένουν ότι η κίνηση είναι αναπόφευκτη. Τονίζουν τα σχέδια που αποκαλύφθηκαν τον Μάρτιο για το αντι-βαλλιστικό σύστημα των ΗΠΑ THAAD στη Νότια Κορέα, και την ανάπτυξη των υπερυπερηχητικών πυραύλων καθόδου που έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν την Κίνα σε λιγότερο από μία ώρα μετά την εκτόξευσή τους.

Μια πρόσφατη έκθεση του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο προέβλεψε ότι "η Κίνα θα πραγματοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα την πρώτη περιπολία αποτροπής με πυρηνικά κάποια στιγμή μέσα στο 2016", αν και ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν κάνει τέτοιες προβλέψεις και στο παρελθόν. Η Κίνα εργάζεται στην τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων υποβρυχίων για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, αλλά η πραγματική ανάπτυξη έχει αναβληθεί εξαιτίας τεχνικών βλαβών, θεσμικών αντιπαλοτήτων και πολιτικών αποφάσεων. Μέχρι τώρα, το Πεκίνο έχει ακολουθήσει μια προσεκτική πολιτική αποτροπής, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα πρώτο.

Η έναρξη των κινεζικών περιπολιών με πυραύλους θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ήδη τεταμένη στρατηγική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Την περασμένη Τρίτη, ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος και δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη κόντεψαν να συγκρουστούν σε απόσταση 50 μιλίων από το νησί Χαϊνάν, όπου έχουν βάση τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι κινεζικών υποβρυχίων Jin-Class. Ένας πέμπτος είναι υπό κατασκευή.

Οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών έχουν έρθει πολλές φορές σε επικίνδυνη θέση κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά στην ίδια περιοχή, και η πιθανότητα μιας σύγκρουσης θα ενισχυθούν από το παιχνίδι "γάτας-ποντικού" με τα υποβρύχια, σχολιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Renmin του Πεκίνου, Γου Ρικιάν.

"Επειδή τα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων της Κίνας θα βρίσκονται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το Ναυτικό των ΗΠΑ θα προσπαθήσει να στείλει κατασκοπευτικά πλοία εκεί για να παρακολουθεί τα υποβρύχια. Αυτό είναι κάτι που απεχθάνεται το ναυτικό της Κίνας και θα προσπαθήσει να τα απωθήσει" δήλωσε ο Γου.

Οι Κινέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι προχωρούν στην κίνηση εξαιτίας της επέκτασης της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, η οποία, όπως υποστηρίζει και η Μόσχα, έχει διαταράξει την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και, ενδεχομένως, υποδαυλίζει μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα