«Ένοχος ή βλαξ»… με την καλή έννοια βεβαίως

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία, ένα σχέδιο που κι εμείς στο Antinews είχαμε γράψει. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή λέει ότι η κυβέρνηση θα δεχόταν, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τους θεσμούς, την παράταση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που θα ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών που θα εφαρμοστεί ο κόφτης, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ

ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αποκλείει κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων από τώρα.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση απορρίπτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν προτείνει τα στελέχη του ΔΝΤ, δηλαδή τη μείωση του αφορολογήτου και των υφιστάμενων συντάξεων.

Αυτό είναι λοιπόν το σχέδιο το οποίο έχει ουσιαστικά δύο δρόμους. Ο πρώτος είναι να συμφωνήσει η τρόικα με την κυβέρνηση, να περιγραφούν τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης αλλά να μην θεσμοθετηθούν τώρα. Στην περίπτωση αυτή, της συμφωνίας δηλαδή, οι δανειστές θα έχουν δώσει παράταση ζωής στην κυβέρνηση η οποία θα ελπίζει να μην πέσει για άλλο λόγο. Αλλά προσέξτε. Θα προχωρήσει σε μια συμφωνία η οποία ουσιαστικά θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση. Η επόμενη θα είναι αυτή που θα αναγκαστεί να εφαρμόσει τον κόφτη στο διηνεκές. Κι όταν ο Τσακαλώτος λέει ότι δεν συμφωνεί με μείωση του αφορολόγητου και περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις, από πού θα βρει τα μέτρα; Που θα πέσει δηλαδή ο κόφτης; Στις δαπάνες της υγείας, της Παιδείας ή της Άμυνας; Κι αν δεν είναι αυτές μήπως εννοεί περικοπές στο Δημόσιο; Οι δανειστές θέλουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Σε τι θα δεσμευτεί λοιπόν ο Τσακαλώτος που θα εφαρμόσει κάποιος άλλος υπουργός γιατί αυτός σίγουρα δεν θα είναι ούτε κλητήρας στην Καραγιώργη Σερβίας;

Ο δεύτερος δρόμος είναι αυτός της ρήξης. Οι δανειστές δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση και ζητούν εδώ και τώρα νόμους; Η κυβέρνηση πέφτει και κάποιο άλλο κορόιδο, δηλαδή η ΝΔ καλείται να καθαρίσει τη μπουγάδα. Να θεσμοθετήσει προληπτικά μέτρα.

Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι για να πιάσει η Ελλάδα πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018 θα χρειάζεται ανάπτυξη τουλάχιστον 5%. Εδώ φέτος ζήτημα είναι να πιάσουμε 0,5% πλεόνασμα. Πώς θα έχει η οικονομία πλεόνασμα της τάξεις των 6 δις ευρώ με βάση το σημερινό ΑΕΠ; Είναι λοιπόν δεδομένος ο κόφτης. Το που θα πέσει είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το ποιος φταίει για το πώς φτάσαμε ως εδώ ας ρωτήσουμε τον Αλέξη, τον Ευκλείδη, τον Γιάνη και τα άλλα παιδιά της αριστεράς που διέλυσαν τη χώρα σε δύο χρόνια. Όμως, ένα δεν πρέπει να ξεχνάμε. Από εδώ και στο εξής η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα ανακάμψει, θα περάσει πολύ δύσκολα.

Όμως, η «ομολογία» Τσακαλώτου ουσιαστικά δίνει δύο ακόμη στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι η περήφανη διαπραγμάτευση, ότι δεν θα δεχθεί άλλα μέτρα μετά το 2018 ήταν ακόμη ένα ψέμα. Και το δεύτερο είναι ότι η εγκατάλειψη του στόχου για μείωση των πλεονασμάτων κάτω από 3,5% θα βάλει ταφόπλακα στη χώρα και θα γράφει από πάνω «με ευγενική χορηγία ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα