Ένας, δύο, τρεις … πολλοί “Παστίτσιοι”

Μετά τον “ Άγιο Παστίτσιο”, άλλο ένα κρούσμα σύλληψης για δημοσιεύσεις σε προσωπικό ιστολόγιο. Πρόκειται για έναν νεαρό που συνελήφθη σήμερα στην Κέρκυρα, επειδή είχε αναρτήσει φωτογραφίες από τις συμπλοκές -όχι πάντως εκτεταμένες- που έγιναν χτες, κατά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο νησί. Και τι το πιο φυσικό, από το να υπάρχουν εκεί φωτογραφίες από άνδρες των ΜΑΤ, αλλά και

σκληρή αντιμετώπιση ενός εκ των διαδηλωτών. Κι’ όμως, μετά από μήνυση αστυνομικών, ο νεαρός συνελήφθη.

Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποια είναι η πολιτική ταυτότητα, ή η προσωπική ιδιοσυγκρασία των κατόχων των ιστοσελίδων που γίνονται τέτοιες αναρτήσεις. Άλλωστε, εάν ρίξει κανείς μια ματιά στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, μετά από μεγάλες διαδηλώσεις στην Αθήνα και την Περιφέρεια, και μετά από επεισόδια, είναι γεμάτες από φωτογραφίες, που βεβαίως περιλαμβάνουν -και- αστυνομικούς, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους (πλην όμως, όπως είναι γνωστό, δεν φέρουν προσωπικούς διακριτικούς αριθμούς). Μάλιστα, σε κάποιες προσωπικές ιστοσελίδες, συχνές είναι οι επιθετικές και οι υβριστικές αναφορές προς την Αστυνομία. Το ίδιο  ισχύει και για την αντίθετη πλευρά, δηλαδή πολλές προσωπικές ιστοσελίδες που επιτίθενται σε όσους διαδηλωτές παίρνουν μέρος σε επεισόδια, συχνά με υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Αν λοιπόν, για κάθε έναν από αυτούς εκινείτο νομική διαδικασία, τότε θα γινόταν καθημερινώς παρέλαση στα κρατητήρια και στα δικαστήρια. Η Δημοκρατία δεν λύνει έτσι τα προβλήματά της, και ιδιαίτερα σε συνθήκες μαζικοποίησης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Έτσι, εάν ισχύει η κατηγορία εναντίον του συλληφθέντος “για απρόκλητη έργω εξύβριση, παραβίαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων και διασπορά ψευδών ειδήσεων που μπορούν να θίξουν το κύρος της χώρας”, τα πράγματα παίρνουν κωμικοτραγικές διαστάσεις. Βέβαια, στην περίπτωση της μικρής κοινωνίας της Κέρκυρας, όπου άπαντες, διαδηλωτές και αστυνομικοί γνωρίζονται μεταξύ τους, οι αστυνομικοί που κατέθεσαν μήνυση επέδειξαν τουλάχιστον υπερβολική ευθιξία. Πέραν αυτού πάντως, εάν καταγγελίες που έχουν γίνει ότι κάποιοι αστυνομικοί έκαναν πλάτες σε Χρυσαυγίτες ευσταθούν, τότε οι αστυνομικοί μάλλον θα πρέπει να ασχοληθούν κατά προτεραιότητα με το πως θα “μαζέψουν” τους συναδέλφους τους που προβαίνουν σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, και μετά να ασχοληθούν με τις μηνύσεις για δημοσιοποίηση φωτογραφιών.

Κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων. Είναι έντονες οι διαμαρτυρίες των πολιτών που συμπαραστέκονται στον νεαρό και μιλούν για εκφοβισμό και ψυχολογική τρομοκρατία.

Ο νεαρός βρίσκεται στο κρατητήριο και θα οδηγηθεί αύριο το πρωί στο αυτόφωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα