Ένας ακόμα χρόνος προστασίας από τους πλειστηριασμούς με τις ευλογίες της Τρόικας

Μπορεί τάχα η τρόικα να μην συμφώνησε για τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς αλλά δεν… διαφώνησε. Αυτό μας πληροφόρησε ο Κ. Χατζηδάκης ο οποίος είχε τις προηγούμενες ημέρες… αγωνιώδεις συζητήσεις με τον Τόμσεν και την παρέα του. Ήταν τόσο αγωνιώδεις που τελικά θα νομοθετήσει μονομερώς, λέμε τώρα.

Εν πάσει περιπτώσει, η ουσία είναι ότι απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί αλλά προστατεύεται για έναν ακόμη χρόνο η πρώτη κατοικία,

υπό προϋποθέσεις βεβαίως για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται και για το 2015 η διαδικασία των πλειστηριασμών α’ κατοικίας όταν:

1. Η αντικειμενική της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Καταργείται η προσαύξηση του 50%, καθώς και αυτή για κάθε παιδί, που ανέβαζε το όριο (με την υφιστάμενη απαγόρευση) μέχρι και τις 450.000 ευρώ, για μια οικογένεια με 4 παιδιά. Είτε δεν έχεις παιδιά είτε έχεις 20 παιδιά, πάλι 200.000 ευρώ είναι το όριο.

2. Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης, είναι μέχρι 35.000 ευρώ, μικτά περίπου 50.000 ευρώ.

3. Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Για οικογένειες με 3 παιδιά και πάνω ή για άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια προσαυξάνονται κατά 10%. Δηλαδή η αντικειμενική πρώτης; Κατοικίας ορίζεται στις 220.000 ευρώ, το ετήσιο καθαρό εισόδημα στις 38.500 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία σε 297.000 ευρώ και οι καταθέσεις να μην είναι πάνω από 16.500 ευρώ.

4. Θεσπίζεται μηνιαία καταβολή ελάχιστης δόσης, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση. Συγκεκριμένα:

α) μισθωτοί και συνταξιούχοι: Θα καταβάλουν δόση ίση με το 10% του καθαρού τους εισοδήματος, εφόσον αυτό φτάνει μέχρι 15.000 ευρώ. Για εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ θα καταβάλλεται δόση ίση με το 20%.

β) Άνεργοι: Παρέχεται η δυνατότητα μηδενικής καταβολής δόσης, εφόσον έχουν μηδενικό εισόδημα ή λαμβάνουν μόνο το επίδομα ανεργίας.

γ) Ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι: Θα καταβάλλουν δόση ίση με το 10% του καθαρού εισοδήματος μέχρι 15.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από το εν λόγω όριο η δόση ανεβαίνει στο 20%. Παράλληλα, συνολικά η δόση θα πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, τα κριτήρια προστασίας που τέθηκαν προστατεύουν τη συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών που σήμερα έχουν πάψει να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, και όχι μόνο τα χαμηλότερα στρώματα, αλλά και τα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα. «Δεν θέλουμε πλέον να καλύπτουμε εύπορους που παριστάνουν τους φτωχούς» σχολίασε ο υπουργός.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, σχεδόν το 93% των καταθετών διατηρούν καταθέσεις έως 10.000 ευρώ στις τράπεζες, ενώ το μέσο ποσό κατάθεσης είναι 3.600 ευρώ και ο μέσος όρος των χρηματοοικονομικών στοιχείων είναι 4.400 ευρώ. Επίσης, το 90% των νοικοκυριών με στεγαστικό δάνειο εμφανίζονται να έχουν καθαρό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 35.000 ευρώ.

Ο νόμος αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο και μπορεί να γίνουν κάποιες διορθώσεις αν και καλύπτονται οι περισσότεροι βουλευτές που είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα