Ένα κόμμα που πεθαίνει χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ για να επανέλθει

Δύο μήνες αντεγκλήσεων, συγκρούσεων και προσβολών στα όρια του εμφυλίου πολέμου εντός της ΝΔ, έφταναν για να καταλάβουν οι υποψήφιοι για την αρχηγία ότι απαξιώνουν την εκλογική διαδικασία και το κόμμα.

Και την ύστατη στιγμή φαίνεται να συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να πάει μέχρι το τέλος αυτή η άθλια και καθ' όλα διχαστική διαδικασία. Έτσι, καταλήγουν μάλλον στη διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης, ώστε ενώπιον κομματικού ακροατηρίου να αναπτύξουν τις θέσεις τους.

Εκεί, λοιπόν, κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Και ο Βαγγέλας που είναι βαρύς κι ασήκωτος τις τελευταίες εβδομάδες

και δε μιλάει πολύ και ο Τζιτζικώστας που όταν αποφάσισε να μιλήσει πολύ απέδειξε ότι.... όχι ο βασιλιάς αλλά ο «βασιλόπαις» (μιας κι έχει οικογενειακή σχέση με αυτή του Κοκού) είναι γυμνός.

Ίσως τις πιο αξιοπρεπείς προεκλογικές εκστρατείες έχουν κάνει οι Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης με τη διαφορά ότι ο πρώτος απλά προσπαθεί να αποτινάξει το βάρος του ονόματος ενώ ο δεύτερος είναι ο μοναδικός που μιλά στην καρδιά του κάθε αυθεντικού Νεοδημοκράτη.

Ποτέ δεν είναι αργά για μια προσπάθεια να φανεί επιτέλους ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα με μέλλον, όπως το ένδοξο παρελθόν της. Ποτέ δεν είναι αργά να αποδείξουν όλοι τους ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και όταν κληθούν να υπηρετήσουν τη χώρα να το κάνουν. Άλλωστε, η κυβέρνηση της αριστεράς, μετά από αυτά που έχουν «σκάσει» και με την οικονομία να είναι ξανά στον αέρα, είναι ζήτημα πόσο θα αντέξει. Πλέον βάζουν στοιχήματα. Μέχρι πότε; Τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα; Και μετά τι; Εκλογές ή οικουμενική.

Επομένως, στη ΝΔ πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Κυρίως να έχουν να καταθέσουν ένα νέο «αφήγημα» στην ελληνική κοινωνία. Κι αυτό το «αφήγημα» δεν μπορεί παρά να έχει τα χαρακτηριστικά ενός κεντροδεξιού κόμματος. Χωρίς κόλπα, υπεκφυγές και τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Είναι φανερό ότι ο Μεϊμαράκης, που ήταν αδιάλλακτος μέχρι σήμερα, έκανε πίσω βλέποντας ότι έτσι που στήνει το παιχνίδι δεν θα πατήσουν στις κάλπες ούτε 200 χιλιάδες άνθρωποι.

Όπως όλα δείχνουν αυτό το ιδιότυπο κομματικό debate θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, λίγες μέρες πριν τις κάλπες. Εκεί λοιπόν θα «ξεγυμνωθούν» οι υποψήφιοι και θα καταλάβει ο κόσμος που θέλει να ψηφίσει «τι ψάρια πιάνει ο καθένας».

Η εξέλιξη αυτή γεννά ελπίδες ότι θα μπορέσει ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι. Γιατί εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ακόμη περισσότερο νεοδημοκρατική ξεφτίλα. Ένα κόμμα που πεθαίνει χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ για να επανέλθει. Χρειάζεται μια δυνατή φωνή που θα εκφράσει τις ιδέες της κεντροδεξιάς με περισσότερο σθένος και που δεν θα αναλώνεται σε «φλώρικες» προσεγγίσεις ή σε μάγκικες αντιπαραθέσεις που καλό μόνο στον αντίπαλο κάνουν.

Για να λέμε τα πράγματά με το όνομά τους η ΝΔ χρειάζεται αλλαγή πορείας. Οι ιδέες του μεσαιοχωριτισμού απέχουν παρασάγγας από την κεντροδεξιά πραγματικότητα γιατί απλά οι πρώτες έρχονται να προσεγγίσουν ακόμη και τους σοσιαλιστές ενώ οι δεύτερες έχουν ένα σταθερό πλάνο, μια διακριτή κοσμοθεωρία. Το ποιος υποψήφιος θα μπορέσει να υπηρετήσει ένα κόμμα που δεν θα είναι πολιτικός χυλός σαν κι αυτόν που βλέπουμε τώρα στο κέντρο και προς τα αριστερά, θα το αποφασίσουν οι πολίτες. Είναι καιρός πάντως να επιδειχθεί η σοβαρότητα που αρμόζει σε ένα κόμμα εξουσίας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα