Εκβιασμός ψηφοφόρων και νομιμότητα

Του Νίκου Γ. Μερτζάνη

Σε μια προεκλογική εκστρατεία ακούγονται και λέγονται αλήθειες, ψέματα, μέχρι και «τέρατα». Το πιο επικίνδυνο όμως είναι η εξαγορά της ψήφου και ο εκβιασμός. Πόσο νόμιμες είναι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών προς τους πολίτες που σήμερα πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν για περιφερειάρχες και δημάρχους, στις περιοχές που χρειάστηκε δεύτερος γύρος; Με ένα «γκουγκλάρισμα» είναι εύκολο και για όσους δεν είναι νομικοί να μάθουν ότι υπάρχουν άρθρα στον Ποινικό Κώδικα που απαγορεύουν αυτήν την πρακτική. Για του λόγου το αληθές:

«Άρθρο 385 – Ποινικός Κώδικας – Εκβίαση

1. Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 380, με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος, εξαναγκάζει κάποιον με βία ή με απειλή σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή από την οποία επέρχεται ζημία στην περιουσία του εξαναγκαζομένου ή άλλου τιμωρείται: α) σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 380, παράγρ. 1 και 2, αν η πράξη τελέστηκε με σωματική βία εναντίον προσώπου ή με απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής·β) αν ο υπαίτιος μεταχειρίστηκε βία ή απειλή βλάβης της επιχείρησης, του επαγγέλματος, του λειτουργήματός του, ή άλλης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος ή άλλος ή προσφέρθηκε να παρέχει ή παρέχει προστασία για την αποτροπή πρόκλησης τέτοιας βλάβης από τρίτον τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και δεν επιτρέπεται μετατροπή ή η αναστολή της ποινής. Αν τις παραπάνω πράξεις τέλεσε πρόσωπο που διαπράττει τέτοιες πράξεις κατά συνήθεια ή κατ’ επάγγελμα, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών·γ) σε κάθε άλλη περίπτωση τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.

2. Οι διατάξεις του άρθρου 72 για το κατάστημα εργασίας εφαρμόζονται και εδώ.

Άρθρο 333 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Απειλή

1. Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας αυτόν με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής με τη χρήση τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκφρασμένη αντίθετη βούλησή του.

2. Επιβάλλεται φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν η πράξη τελείται σε βάρος ανηλίκου ή προσώπου που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, εφόσον τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται υπό την επιμέλεια ή την προστασία του δράστη βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή πραγματικής κατάστασης, συνοικούν με αυτόν ή έχουν με αυτόν σχέση εργασίας ή υπηρεσίας. Η ίδια ποινή επιβάλλεται όταν η πράξη τελείται σε βάρος συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου ή σε βάρος συντρόφου κατά τη διάρκεια της συμβίωσης.

3. Για την ποινική δίωξη της πράξης της παραγράφου 1 απαιτείται έγκληση».

Νομικές γνώσεις δεν έχει ο υπογράφων, αλλά, όπως έγραψε η «δημοκρατία», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης εκβίασε την Τετάρτη 11/10/23 τους Θεσσαλούς πλημμυροπαθείς ότι πρέπει να ψηφίσουν τον Κώστα Αγοραστό για να λάβουν αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης. «Το αποτέλεσμα της κάλπης (είναι) άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που εξαγγείλαμε» είπε, με τον Κ. Αγοραστό να αναπαράγει στον προσωπικό του λογαριασμό τις δηλώσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη τον ίδιο εκβιασμό με τον κ. Αυγενάκη έκανε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που απείλησε τους πολίτες του Χαλανδρίου ότι θα χάσουν το ΕΣΠΑ αν ψηφίσουν τον νυν δήμαρχο Σίμο Ρούσσο και όχι την υποψήφια της Ν.Δ.

Αυτά και χωρίς άλλο σχόλιο…

The post Εκβιασμός ψηφοφόρων και νομιμότητα appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα