Εκλογές στη Συρία, στις 13 Απριλίου

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 Απριλίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, λίγο μετά από την ανακοίνωση για το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός από Ουάσιγκτον και Μόσχα. Ο Άσαντ εξέδωσε διάταγμα το οποίο περιλαμβάνει την κατανομή εδρών σε κάθε μία από τις επαρχίες της Συρίας, οι οποίες διεξήγαγαν βουλευτικές εκλογές

για τελευταία φορά τον Μάιο του 2012.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που επιτράπηκε η συμμετοχή σε πολλαπλά κόμματα - και όχι μόνο στο κυβερνών κόμμα Μπάαθ. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα από τα 250 μέλη του κοινοβουλίου, που έχουν εκλεγεί για τέσσερα χρόνια, ήταν μέλη του Μπάαθ. Εκείνη την εποχή, ο Άσαντ διόρισε τον τότε υπουργό Γεωργίας Ριάντ Χιτζάμπ ως νέο πρωθυπουργό της Συρίας.

Ο Χιτζάμπ έκτοτε αυτομόλησε και τώρα είναι επικεφαλής στις κύριες ομάδες της αντιπολίτευσης στο καθεστώς του Άσαντ, από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ. Περισσότεροι από 260.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από όταν ξέσπασε η σύγκρουση της Συρίας τον Μάρτιο του 2011 και εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σε μια συνεδρίαση τον Νοέμβριο στη Βιέννη, οι παγκόσμιες δυνάμεις συμφώνησαν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε, που προβλέπει συνομιλίες έξι μηνών για τη Συρίας, οδηγώντας σε νέο σύνταγμα και ελεύθερες εκλογές εντός 18 μηνών.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα