Έκδοση Βίννικ: Κραδασμοί στις ελληνορωσικές σχέσεις

"Πυρ και μανία" είναι οι Ρώσοι με τη μεθόδευση έκδοσης της απόφασης και φυγάδευσης του Ρώσου πολίτη, Αλεξάντρ Βίννικ, στη Γαλλία, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες νομικές και διπλωματικές πηγές από τη Μόσχα που μίλησαν στο Antinews.

Έως την τελευταία μέρα πριν την ελληνική απόφαση έκδοσής του, η Μόσχα κρατούσε τακτική "χαμηλών τόνων", ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει "νομικά στοιχειοθετημένη απόφαση που θα παίρνει υπ´ όψιν τα νόμιμα συμφέροντα του Ρώσου

πολίτη", όπως είχε αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Τώρα, όμως, ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε για την "απαγωγή" του, όπως χαρακτηρίζει η ρωσική πλευρά τη μεταφορά του, από την κλινική που βρισκόταν, στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο και από εκεί την παράδοσή του στους Γάλλους, κάτι που μοιάζει περισσότερο με σενάριο αστυνομικού θρίλερ, φαίνεται πως έχει εξοργίσει τη Μόσχα.

Σε ανακοίνωση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τατιάνας Μοσκαλκόβα, γίνεται ξεκάθαρο ότι η Αθήνα, προφανώς με το πράσινο φως υψηλότατων κύκλων της κυβέρνησης, έστειλε τον Βίννικ στη Γαλλία, χωρίς καν να τον περιμένουν εκεί (!). Ο λόγος, κατά την ίδια, είναι προφανής: Ο Βίννικ "δεν μπορεί να εκδοθεί στη Γαλλία, γιατί με βάση τη Συμφωνία - πλαίσιο του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 13/6/2002, έχουν ξεπεραστεί τα χρονικά όρια του αιτήματος έκδοσης", είπε.

Σύμφωνα με ρωσικούς κύκλους, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έκανε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης του αιτήματος της οικογένειας για έκδοση στη χώρα από την οποία προέρχεται. Δηλαδή, στη Ρωσία. Έτσι, εκδόθηκε στους Γάλλους, αν και από το περασμένο καλοκαίρι είχε λήξει το αίτημα έκδοσής του (!).

"Εντολές από ξένες δυνάμεις"

Κατά τα λεγόμενα ρωσικών νομικών κύκλων στο Antinews, η Αθήνα αντί για μια έντιμη, αξιοπρεπή προσέγγιση της υπόθεσης "προτίμησε την ύπουλη μεθοδολογία στην πορεία εξυπηρέτησης των εντολών από ξένη δύναμη".

Θεωρούν, δε, απαράδεκτη την απόρριψη της προσφυγής Βίννικ από το Συμβούλιο της Επικράτειας για ικανοποίηση του αιτήματος απελευθέρωσής του στη βάση των νέων, πιο ήπιων διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας, όπως αυτές εφαρμόζονται από το καλοκαίρι 2019. Στη βάση αυτών, δεκάδες περιπτώσεις κρατουμένων αφέθηκαν ελεύθεροι, ακόμα και αυτεπάγγελτα.

Οι συνήγοροι του Βίννικ, παρά την άρτια - όπως σημειώνουν - νομική κατάθεση που άσκησαν, πήραν την αρνητική απάντηση της τότε προέδρου του ΣτΕ, και πλέον νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Και όμως αυτό ακριβώς ήταν που είχε ζητήσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ από τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, όταν ο δεύτερος επισκέφθηκε, προ μηνών, τη Μόσχα, κάνοντας μάλιστα λόγο για νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Μυστική επιχείρηση;

Έτσι, μεσάνυκτα, χωρίς καμία ειδοποίηση προς τους δικηγόρους, ομάδα ειδικών δυνάμεων όρμησε στο δωμάτιο, τον τύλιξε με τα σεντόνια, και χωρίς καμμία ενημέρωση προς τον ίδιο, τον μετέφερε στο αεροδρόμιο...

Στο αεροπλάνο λιποθύμησε τρεις φορές, αφηγείται στο Antinews ο Ρώσος δικηγόρος του, Τομοθέϊ Μουσάτοφ. Οι γιατροί στο Παρίσι που τον παρέλαβαν εξεπλάγησαν "πως είναι δυνατό να μεταφερθεί ένας τέτοιος άνθρωπος;"

Σύμφωνα πάντα με τους γιατρούς που τον εξέτασαν, η καρδιά του 38χρονου Βίννικ αντιστοιχεί πλέον σε... 70χρονο. Ο ίδιος, μετά τη δεύτερη απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει είναι ζωντανός-νεκρός και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να επέλθει το μοιραίο. Εν πολλοίς, έπαψε να είναι... άνθρωπος, περιγράφει ο Ρώσος δικηγόρος του, ο οποίος με πίκρα τονίζει την απανθρωπιά των ελληνικών Αρχών που, όχι μόνο απομόνωσαν τον Βίννικ, αλλά δεν του επέτρεπαν να έρθει σε επαφή με τη μάνα του που ήρθε στην Ελλάδα, ουσιαστικά για να τον... αποχαιρετήσει.

Η Τατιάνα Μοσκαλκόβα, από τη μεριά της, στην επιστολή της αναφέρει το σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα τονίζοντας ότι εκτός της βαριάς ασθένειας της συζύγου του, ο Βίννικ δεν έχει δυνατότητα επικοινωνίας και με τα δυο ανήλικα παιδιά του, "τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να μείνουν ορφανά".

Η ίδια καλεί τις ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ευρώπης να πάρουν θέση κατά της κατάφωρης καταπάτησης των δικαιωμάτων του Ρώσου πολίτη. Ο Βίννικ κρατά μια συνειδητή στάση: Έχει εξηγήσει προς κάθε πλευρά ότι κατανοεί πως θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν ενάντια στη Ρωσία. "Κατά της χώρας μου, να κάνω ζημιά σε αυτή, δε θα πάω", εξηγεί. Μπορούν να κάνουν το σώμα μου ότι θέλουν, η ψυχή και η συνείδηση μου δεν τους ανήκει", λέει.

Τον θέλουν οι ΗΠΑ

Στη Μόσχα κατανοούν ότι η κατάσταση γύρω από τον Βίννικ ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες της Ελλάδας. Πρόκειται για την προσπάθεια των ΗΠΑ να κρατήσουν τον απόλυτο έλεγχο στον κυβερνοχώρο και είναι διατεθειμένες να κάνουν τα πάντα, όπως δείχνει και η συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο Βίννικ έγινε επικίνδυνος διότι ως ταλαντούχος μαθηματικός εισήλθε στο χώρο του λεγόμενου εικονικού χρήματος (Bitcoin), κατανόησε τον τρόπο λειτουργίας, έπαψε να είναι ένας απλός χρήστης. Εκεί βρίσκεται η ουσία της αμερικανικής επίθεσης ενάντια του. Διότι, όπως εξηγεί ο Ρώσος δικηγόρος του, "αδίκημα στην Ελλάδα δεν προκάλεσε, αλλά και πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν στραφεί εναντίον του για αφαίμαξη χρημάτων".

Τον κατηγορούν ότι ιδιοποιήθηκε γύρω στα έξι δισ. δολάρια. Από ποιους; "Μα έξι δις είναι το σύνολο του προϋπολογισμού της πλατφόρμας, bitcoin", εξηγεί ο δικηγόρος. "Πως μπορεί να τα έχει πάρει; Όλα αυτά τα μυθικά ποσά για τα οποία τον κατηγορούν, βρίσκονται στις ΗΠΑ. Πως λοιπόν τα έκλεψε;"

Πινγκ πονγκ με "καυτή πατάτα"

Η Ελλάδα, παρά την επιμονή κάποιων "παραγόντων", ότι με την έκδοσή του θα φύγει από πάνω της ένας μεγάλος πονοκέφαλος, ουσιαστικά έχει καταστεί άμεσα εμπλεκόμενη στην υπόθεση.

1.Διότι επί δυόμισι χρόνια έκανε μια σειρά νομικές παρατυπίες, καταπατώντας το Δίκαιο, εσωτερικό και Διεθνές. Να σημειωθεί πως επί δυόμισι χρόνια τον είχε φυλακισμένο, κατά παράβαση ακόμα και της ίδιας της ελληνικής νομοθεσίας.

2.Η Γαλλία μπορεί να τον επιστρέψει πίσω. Δηλαδή, η "καυτή πατάτα" να ξαναγυρίσει στα χέρια της Ελλάδας.

3.Η επόμενη κίνηση, έκδοσης στις ΗΠΑ, με βάση τη διάτρητη, όπως την χαρακτηρίζει η ρωσική πλευρά, ετυμηγορία του ελληνικού δικαστηρίου, την οποία προφανώς στηρίζει και το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενδεχομένως θα φέρει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία σε ανοικτή διπλωματική ρήξη.

4.Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται να επέλθει το "μοιραίο" για τη ζωή του Βίννικ, και, βέβαια, οι ευθύνες γι' αυτό δεν πρόκειται να πέσουν στη Γαλλία.

Παράπλευρες διπλωματικές απώλειες

Όσο το θέμα βρισκόταν σε εξέλιξη στην Ελλάδα, η Μόσχα έχει ζητήσει από την Αθήνα, με κάθε επίσημο, νομικό, πολιτικό και διπλωματικό τρόπο, να δοθεί λύση στη βάση του ελληνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς Δικαίου. Οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό.

Η όποια εξέλιξη στη συνέχεια, έκδοση στις ΗΠΑ - ή ο απευκταίος, βέβαια, θάνατος του Βίννικ - είναι κάτι που θα βάλει βαριά τη σφραγίδα της στις διμερείς σχέσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα μας σε οικονομικό επίπεδο και στα εθνικά ζητήματα, δεν υπάρχει η "πολυτέλεια" για μια σοβαρότατη όξυνση στις διμερείς σχέσεις.

Εν κατακλείδι, η υπόθεση Βίννικ δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει εκρήξεις στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία.

Με "άνωθεν" εντολή;

Στην επέτειο των 70 χρόνων από τη νίκη κατά του ναζισμού στον Β' παγκόσμιο πόλεμο, το 2015, η Ρωσία έστειλε πρόσκληση συμμετοχής στον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκοπή Παυλόπουλο. Ο Τσίπρας μάλλον φοβήθηκε. "Θα με φάνε οι Αμερικανοί αν πάω δυο φορές στη Μόσχα μέσα σε ένα μήνα", φέρεται να είπε. Έτσι, τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο Π.Παυλόπουλος. Τελικά το μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να στείλει την τότε πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τώρα είναι εκ των δικηγόρων υπεράσπισης του Βίννικ (!).

Φέτος το Κρεμλίνο, στην 75η επέτειο της νίκης έχει καλέσει στην κόκκινη πλατεία τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση Βίννικ, και οι εξελίξεις στο ΣτΕ, μάλλον δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να θεωρήσει κάποιος ότι μπορεί να προσκληθεί και η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όλα αυτά βέβαια είναι το "κερασάκι στη τούρτα". Γιατί ουδείς μπορεί να γνωρίζει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε άλλα διεθνή ζητήματα και καταστάσεις, όπως π.χ. στις συνεχείς αιτιάσεις της Αθήνας να κάνει η Μόσχα εξαίρεση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ως κίνηση καλής θέλησης προς ενίσχυση των Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων στην πορεία ανόρθωσης της οικονομίας μας.

´Η στο θέμα της τουριστικής εισροής που στην ερχόμενη σεζόν, και ως συνέπεια της κρίσης στην Ορθοδοξία με την αναγνώριση της "εκκλησίας της Ουκρανίας", κινδυνεύει να είναι τουλάχιστον προβληματική.

Αυτά και πολλά άλλα, γιατί; Επειδή, όπως υποστηρίζουν στη Μόσχα, η Αθήνα προτίμησε να υποκύψει στις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ, παρ' ότι, υπογραμμίζουν, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να τηρεί τακτική ίσων αποστάσεων απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Κάποιοι, μάλιστα, εκφράζουν την υπόνοια ότι η έκδοση Βίννικ δεν θα μπορούσε να γίνει, χωρίς να δοθεί προηγουμένως το πράσινο φως από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, στο υψηλότερο επίπεδο της ηγεσίας της.

Αναμφισβήτητα, η Μόσχα μπήκε αργά στην υπόθεση υπεράσπισης του πολίτη της. Αυτό έγινε κυρίως μετά την παρέλευση του πρώτου χρόνου κράτησής του στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές στο Παρίσι, η ρωσική διπλωματία εκεί έχει αναλάβει το θέμα από την πρώτη στιγμή, και δείχνει ότι θα προβεί σε κινήσεις διεθνοποίησης του. Άγνωστο είναι, επίσης, ποια θέση θα κρατήσει τελικά το ίδιο το Παρίσι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
υπουργειο δικαιοσυνης, ζωή κωνσταντοπούλου, γαλλια, antinews, αθηνα, φως, ρωσία, καλοκαιρι, απεργια, ελλαδα, οηε, ηπα, δις, λύση, τσιπρας, βουλη, νέα, κινηση στους δρομους, απεργια μμμ, απεργια οσε, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, απεργια υπα, ομαδα διας, απεργια μμε, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, η ζωη εν ταφω, ζωή κωνσταντοπούλου, ρωσία, το θεμα, ηπα, θανατος, θεμα, θριλερ, οηε, πλαισιο, φως, αεροπλανο, αεροδρομιο, ανθρωπος, βρισκεται, γινει, γινεται, γιατροι, δυνατοτητα, δειχνει, δις, δοθει, εγινε, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εξελιξη, εξι, ζημια, ζωη, ιδια, ιδιο, ειδοποιηση, υποθεση, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, λύση, λογο, μαξιμου, μοσχα, μαρια, νικη, νικο, νομικη, ομαδα, παντα, ορια, ορθοδοξια, ουασιγκτον, ουσιαστικα, ουσια, παιδια, παρισι, πονοκεφαλος, ψυχη, ρηξη, σεζον, σεντονια, σεναριο, συνεχεια, σειρα, σωμα, σφραγιδα, τατιανα, τουρκια, χρονικα, antinews, αγνωστο, δωματιο, χωρα, υπουργειο, καρδια, μοιαζει, πηγες, ρωσοι, σωμα μου, χερια
Τυχαία Θέματα