Εύσημα από Ντάισελμπλουμ και κούρεμα χρέους από το 2014

Φωτο: "Έθνος"

Μια πολύ σημαντική είδηση για την ελληνική οικονομία, έβγαλε η συνάντηση ΣτουρνάραΝτάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Εurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο του 2014 θα συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους και αν αυτό θα κουρευτεί. Από τη δήλωσή του πάντως, αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν κι άλλου είδους παρεμβάσεις για μείωση του ελληνικού χρέους.

«Το ζήτημα θα συζητηθεί τον Απρίλιο του

2014» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και εμφανίστηκε σίγουρο ότι το πρόγραμμα είναι στη σωστή βάση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ενώ άφησε ανοιχτό το παράθυρο νέων παρεμβάσεων για το χρέος υπό όρους και προϋποθέσεις.

«Τα μέτρα είναι δύσκολα, αλλά αναγκαία. Βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης για το 2014, που θα φανεί από τα τέλη του 2013», είπε και διέψευσε τις Κασσάνδρες του ΟΟΣΑ που τα βλέπουν όλα μαύρα.

Εξήρε, επίσης τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνοντας: «Το πρόγραμμα πάει καλά και εκτελείται με επιτυχία, άρα δεν σχεδιάζεται να αλλάξει ούτε να παραταθεί». Διέψευσε έτσι όσους έλεγαν ότι μπορεί να υπάρξει παράταση του Μνημονίου με νέο δανεισμό.

Όπως τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, στο Eurogroup, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν πως τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα θα καταστήσουν το χρέος της βιώσιμο και αυτά τηρούνται. Δεσμεύτηκαν όμως και να βοηθήσουν την Ελλάδα με νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς περαιτέρω συζήτηση και «παζάρι», υπό δύο βασικές και αναγκαίες προϋποθέσεις: Να έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και να έχει τηρηθεί πλήρως το πρόγραμμα.

«Το πρόγραμμα είναι στη σωστή πορεία και αν απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης, θα συζητηθούν στο Eurogroup. Έχουμε δεσμευτεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα συζητηθεί, αλλά τον Απρίλιο του 2014», κατέληξε.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο σκοπός είναι να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία για το θέμα στο Eurogroup της 20ης Ιουνίου για τα εργαλεία που θα είναι διαθέσιμα με την έναρξη του μηχανισμού εποπτείας (ESM).

Απαντώντας στο ερώτημα για το ενδεχόμενο αναδρομικής χρήσης της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μην καταγραφούν τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης στο ελληνικό χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «είναι ευαίσθητο θέμα», ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και εκτίμησε ότι στις 20 Ιουνίου θα υπάρξουν αποφάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα