Έχει η Αθήνα ατζέντα για την επικείμενη επίσκεψη Λαβρόφ;

Η σημερινή συνάντηση, του ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας  Βλαντίμιρ Τιτόφ, πέρα από τα τετριμμένα περί  ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το ουσιαστικό που απέφερε, είναι η είδηση, ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα, τους πρώτους μήνες του 2013, αποδεχόμενος την πρόσκληση Αβραμόπουλου.

Σε μια εποχή που στην Αθήνα,

τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το Μνημόνιο, είναι καλό να θυμόμαστε ότι εκτός από οικονομικά παιχνίδια, παίζονται και γεωστρατηγικά –κυρίως στην πλάτη μας-.

Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, στην ευρύτερη γειτονιά μας, γίνονται όλο και πιο δραστήρια, οι συμμαχίες της διευρύνονται και η παρουσία της στη “ζεστή” Μεσόγειο, μοιάζει να την ενδιαφέρει περισσότερο από ποτέ. Οι σχέσεις της Μόσχας, με την Λευκωσία, όσο και να αναπτυχθούν, ποτέ δεν θα μπορέσουν αποκτήσουν “στρατηγικό εύρος”, χωρίς τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

Το ζήτημα, όμως είναι, όχι τι θέλουν ή εποφθαλμιούν οι Ρώσοι του Πούτιν, αλλά τι θέλουμε και εμείς. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αβραμόπουλο, καθώς ο Λαβρόφ, παρότι διπλωμάτης, δεν εντυπωσιάζεται και πολύ από τα πρωτόκολλα και τις στημένες δηλώσεις και φωτογραφίες, αλλά από την ουσία. Έχει η Αθήνα ατζέντα Ξέρει τι θα ζητήσει και πως;

Keywords
Τυχαία Θέματα