Έχασε κάθε αξιοπιστία ο Τσίπρας

Δεν υπάρχει αμφιβολία η προσφυγική κρίση και το Brexit αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την πορεία της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα κρίνεται το παρόν και το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά καθώς διάφοροι νεότευκτοι στην ευρωπαϊκή οικογένεια κάνουν τα πάντα για να μετατρέψουν σε αποθήκη την Ελλάδα.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση τι πρόσωπο επιδεικνύει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας; Προφανώς και σωστά φέρεται να λέει στον Τσέχο ότι είναι εκτός διεθνούς δικαίου το πνίξιμο

ανθρώπων στο Αιγαίο, προφανώς και δεν συνάδουν με την Ευρώπη, που υποτίθεται ότι θέλουν όλοι, οι φράχτες και η μεταφορά των συνόρων της στα βόρεια της Ελλάδας. Προφανώς και δεν δικαιούται κανείς τους στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη να βγάζει την ουρά του απ’ έξω και να ωθεί την Ελλάδα στην συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία.

Προφανώς και όλα αυτά σωστά τα επισημαίνει και ο Τσίπρας στη σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Και αυτό πέραν των όποιων ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στη μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε. Το γεγονός πάντως είναι ότι ο Τσίπρας περισσότερο δείχνει να εισπράττει «τσάι με συμπάθεια» από τους Ευρωπαίους παρά ουσιαστικές και πραγματικές απαντήσεις στο πρόβλημα. Ειδικά δε που η Τουρκία δεν πρόκειται να δεσμευτεί για τίποτα καθώς ο Νταβούτογλου ανέβαλε το ταξίδι του για τις Βρυξέλλες ύστερα από το χτεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στη γειτονική χώρα.

Το θέμα όμως είναι ότι ο Τσίπρας, ενώ συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη και δοκιμάζεται η συνοχή της με κίνδυνο η Ελλάδα να φορτωθεί όλα τα βάρη μιας κρίσης που οι Ευρωπαίοι ήταν τουλάχιστον ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν , δεν διαθέτει κανένα κύρος να διαπραγματευτεί.

Τι κύρος μπορεί να έχει ένας πρωθυπουργός τη στιγμή που ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες πληροφορείται από τα ΜΜΕ ότι ένας υφυπουργός του λέει ότι παραπλάνησε και εξαπάτησε τους αγρότες για να τον ψηφίσουν;

Τι κύρος μπορεί να διαθέτει ενώπιον των ομολόγων του ένας πρωθυπουργός όταν υποχρεώνεται να ακυρώσει μια απόφαση του υπουργού δημόσιας τάξης και προστασίας του πολίτη για τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ που έχει προκαλέσει σάλο;

Οι υποθέσεις της παραίτησης του υφυπουργού Σγουρίδη και του επικεφαλής της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Σφακιανάκη για να γλιτώσει ο πρωθυπουργός από το ρεζιλίκι και από το ντόρο που έχουν αυτές, μόνο στη γελοιοποίηση της κυβέρνησης και της χώρας συμβάλλουν σε τόσο κρίσιμες στιγμές. Ποιος μπορεί να τους πάρει στα σοβαρά έξω ως αξιόπιστους διαπραγματευτές και συνομιλητές; Και αυτό ισχύει τόσο για το προσφυγικό όσο και για τα μέτρα του μνημονίου.

Φανταστείτε τι πανικός θα πέσει στην κυβέρνηση όταν επιστρέψει και το κουαρτέτο στην Αθήνα για να προχωρήσει η αξιολόγηση και αυτό γιατί θα πρέπει να αναιρεθεί η βασικότερη «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης που είναι υποτίθεται η μη περικοπή των κύριων συντάξεων. Ο Ντάινσελμπλουμ σήμερα ήταν κατηγορηματικός ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ποιο βάρος θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι σε ερώτηση για το αν θα μειωθούν οι συντάξεις. Δηλαδή αυτό που συζητιέται είναι το ύψος των περικοπών.

Τότε θα αποδειχτεί ότι ο Σγουρίδης ήταν απλώς η αρχή και οι χειρισμοί στη δημόσια διοίκηση υποθέσεων τύπου Σφακιανάκη θα είναι χωρίς τέλος. Ο Τσίπρας, οι συνεργάτες του και τα κυβερνητικά του στελέχη βρίσκονται σε πανικό και κάνουν το ένα φάουλ μετά το άλλο. Για ψήλου πήδημα προκαλείται κυβερνητική κρίση. Έχουν χάσει τον έλεγχο. Σε πολύ λίγο διάστημα αποδείχτηκαν πολύ λίγοι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα