Έμπολα: Ο ιός θα μπορούσε να μεταδίδεται από τον αέρα

Υπάρχει ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο υποστηρίζει ότι ο ιός Έμπολα μπορεί να αρχίσει να μεταφέρεται από τον αέρα, αν η επιδημία δεν τεθεί υπό έλεγχο σύντομα. Την προειδοποίηση έκανε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Δυτική Αφρική Άντονι Μπάνμπερι, τονίζοντας ότι όσοι εργάζονται για την καταπολέμηση του ιού δίνουν μάχη με τον χρόνο για να τεθεί η επιδημία υπό έλεγχο, ώστε να μην μεταλλαχθεί και γίνει ακόμα πιο δύσκολη η αντιμετώπισή της.

«Όσο περισσότερο μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και “φιλοξενείται”

στο χωνευτήρι της Δυτικής Αφρικής, υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες να μεταλλαχθεί», δήλωσε ο ειδικός και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα «εφιαλτικό σενάριο», το οποίο δεν είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί, αλλά δεν μπορεί κανείς και να το αποκλείσει. Ο Μπάνμπουρι παραδέχθηκε πως η διεθνής κοινότητα άργησε να αντιμετωπίσει την επιδημία (ήδη στην Αφρική ο επίσημος αριθμός των θυμάτων φτάνει τις 3.000), αλλά τόνισε πως «ποτέ δεν είναι αργά» και πως οι γιατροί πρέπει να «χτυπήσουν τον Έμπολα σκληρά» ώστε να χαλιναγωγήσουν τη θανατηφόρα ασθένεια.

Την ίδια στιγμή, σε διεθνή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο Λονδίνο, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), για λογαριασμό των 34 ΜΚΟ που μάχονται τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται περίπου κάθε τρεις εβδομάδες και ο κόσμος έχει μόνο τέσσερις εβδομάδες για να σταματήσει την κρίση προτού ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις απεύθυναν έκκληση για ένα σχέδιο έξι σημείων για την καταπολέμηση του ιού, ενώ η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children προειδοποίησε ότι πέντε άνθρωποι μολύνονται με τον ιό κάθε ώρα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της IRC, είναι απαραίτητη η οικονομική ενίσχυση των χωρών που έχουν πληγεί από την επιδημία, ενώ η επιτροπή κάλεσε για περισσότερες δωρεές τις ερχόμενες δύο εβδομάδες.Την ίδια ώρα, επισήμανε την έλλειψη κανόνων ασφαλείας για το προσωπικό στα ιατρικά κέντρα όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς, ενώ ζήτησε την ενίσχυση του στρατού και των πολιτών. Παράλληλα, εκπρόσωπος της επιτροπής ζήτησε από τα τοπικά ΜΜΕ να περιορίσουν τη φημολογία για την εξάπλωση του ιού και την σύγχυση σχετικά με την θανατηφόρα ασθένεια.

www.telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα