ΔΝΤ: Πρώτα η συμφωνία για το χρέος, μετά η ενεργοποίηση του προγράμματος

19:19 1/2/2018 - Πηγή: Antinews

Οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα, δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί επανέλαβε κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Ουάσιγκτον, o αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου ΟυίλιαμΜάρεϊ.

Όπως ανέφερε, οιαποφάσειςτουEurogroupτον Ιανουάριο θα επιταχύνουν τις τεχνικές διαδικασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους."Συνεργαζόμαστε με τους (Ευρωπαίους) εταίρους για την ελάφρυνση του ελληνικού

χρέους” ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι απαιτείται πρώτα να επέλθει συμφωνία, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς όπως είπε, για ακόμη μία φορά, οι πυλώνες είναι δύο: οι μεταρρυθμίσεις και το να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εκπόνησης μιας κοινής ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους (Debt Sustainability Analysis - DSA) από ΔΝΤ και Ευρωπαίους, που κατά ορισμένους θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, ο κ. Μάρεϊ απάντησε ότι η DSA είναι αναπόσπαστο μέρος κάθε προγράμματος του Ταμείου με οποιαδήποτε χώρα και σημείωσε ότι για την Ελλάδα θα γίνει "όταν έρθει η σωστή στιγμή”. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο κοινής ανάλυσης λέγοντας ότι "κάνουμε τη δική μας DSA, την οποία δεν την κρατάμε κρυφή, τη δημοσιοποιούμε” και πρόσθεσε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί "όταν φτάσουμε στο σημείο να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα”, ενώ τόνισε εκ νέου ότι βασική προϋπόθεση γι αυτό είναι να υπάρξει μία συμφωνίαμε τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους.

Επίσης δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τουΔΝΤή για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ούτε βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια επίσημη διαδικασία μεταξύ της επικεφαλής του ΤαμείουΚριστίνΛαγκάρντκαι του δ.σ. του Θεσμού.

Σημαντικό βήμα τα stress test

Κληθείς να σχολιάσει τις μακροοικονομικές παραδοχές που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ενόψει των stress test των ελληνικών τραπεζών, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η διαδικασία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αξιολόγηση της στρατηγικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και της υγείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ακόμη, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ισχυρό πλαίσιο εποπτείας για αρκετά χρόνια, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΔΝΤ, άρα όλες οι χώρες βρίσκονται διαρκώς υπό παρακολούθηση και πως τα δύο μέρη θα διατηρήσουν τις "κανονικές τους δεσμεύσεις", ενώ αρνήθηκε να προβεί σε υποθέσεις για το τι θα γίνει στα επόμενα 10 χρόνια. Επίσης υποστήριξε ότι ο ρόλος του Ταμείου δεν είναι αυτός του επιτηρητή αλλά του αναλυτή. Μάλιστα παρομοίασε τους οικονομολόγους του Ταμείου με μηχανικούς αυτοκινήτου. "Οι οικονομολόγοι μας επισκέπτονται τις χώρες, κοιτάνε κάτω από το καπό και προσπαθούν να δουν αν όλα λειτουργούν εντάξει. Αν εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα προτείνουν αλλαγή εξαρτημάτων προκειμένου η οικονομική μηχανή να λειτουργεί σωστά".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα