Διπλό σοκ για τις συντάξεις - Οι σκληρές απαιτήσεις των Θεσμών

Νέες σκληρές απαιτήσεις για το ασφαλιστικό εγείρουν οι δανειστές με αποτέλεσμα η κυβέρνηση μετά τις γιορτές να βρεθεί σε ασφυκτικό κύκλο πιέσεων. Το ασφαλιστικό θα πρέπει να ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου με τους Θεσμούς να βάζουν στο τραπέζι πολύ δύσκολα θέματα. Συγκεκριμένα, φέρεται να εγείρουν θέμα ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και για τις κύριες συντάξεις, ένα μέτρο που αν γίνει αποδεκτό μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε περικοπές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News το Ταμείο θεωρεί ότι η δέσμευση της κυβέρνησης

για μείωση κατ΄έτος της δημόσιας δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ δεν επαρκεί για να μη δημιουργούνται νέα χρέη στα ταμεία που στη συνέχεια διογκώνουν το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με τη ρήτρα που απαιτεί η Ντέλια Βελκουλέσκου οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόζουν ανά έτος τις συνταξιοδοτικές παροχές στο ύψος των εσόδων τους και όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν θα προχωρούν σε περαιτέρω περικοπές συντάξεων.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιπροτείνει ότι η εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης, όπως μέρος των εσόδων του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των θνησιγενών ασφαλιστικών ταμείων. Επειδή όμως οι πηγές αυτές δεν θεωρούνται σίγουρες από τους δανειστές, εκφράζονται φόβοι ότι θα επιμείνουν στο μοντέλο των… αυτόματων περικοπών ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει το κάθε ταμείο. Ειδικά στην περίπτωση του ΙΚΑ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα καθώς ο προϋπολογισμός για το 2016 είναι μειωμένος κατά 1 δις ευρώ και με δεδομένη την υψηλή ανεργία και την εισφοροδιαφυγή είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει και είτε θα καταρρεύσει είτε θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά.

Εθνική σύνταξη

Την ίδια στγιγμή, θέμα με τη 15ετία για τη βασική σύνταξη φαίνεται ότι έθεσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Οι δανειστές δεν ζήτησαν κατάργηση της 15ετίας που απαιτείται κατ' ελάχιστον για την καταβολή κατώτατης σύνταξης αλλά υποστήριξε ότι η συνταξιοδότηση με λίγα έτη ασφάλισης, δηλαδή το όριο των 4.500 ενσήμων, λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.
Το συγκεκριμένο ζήτημα για λήψη βασικής σύνταξης κατ' ελάχιστον με 20 χρόνια ασφάλισης ή 6.000 ένσημα έχει τεθεί από την πλευρά των δανειστών και στο παρελθόν εγείροντας αντιδράσεις, χωρίς όμως να ληφθεί ποτέ κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό της σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στις αρχές Ιανουαρίου.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα