Διπλή αμφισβήτηση του Status Quo στο Αιγαίο από την Τουρκία

(Ανανεωμένο) Γράψαμε χθες για την τουρκική κορβέτα Beykoz που βγήκε από το λιμάνι της Σμύρνης με σκοπό να πλεύσει προς την ανατολική Μεσόγειο και αντί να πλεύσει κόστα-κόστα προς τα τουρκικά παράλια, ή έστω να κινηθεί σε μια ευθεία, έφτασε πάλι λίγα ναυτικά μίλια από τις ακτές της Αττικής και περιέπλευσε τουλάχιστον δέκα ελληνικά νησιά μέσα στη νύχτα παραβιάζοντας  τα ελληνικά χωρικά ύδατα για ώρες.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι παράλληλα με την κορβέτα έξι οπλισμένα τουρκικά μαχητικά εισήλθαν χωρίς προηγουμένως να έχουν υποβάλει σχέδια πτήσης εντός του FIR Αθηνών

-παραβιάζοντας τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας- κάνοντας το γύρο της Χίου. Αποχώρησαν 22 λεπτά αργότερα, αφού έσπευσαν προς αναχαίτισή τους ελληνικά αεροσκάφη. Είναι η δεύτερη φορά που το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι προκαλούν στον αέρα με νυχτερινή πτήση, ένα είδος πρόκλησης το οποίο έχει να παρατηρηθεί από το 2006.

Επιτελείς του Πενταγώνου εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη νέα αμφισβήτηση του «στάτους κβο» στο Αιγαίο εκ μέρους της Αγκυρας, με ποιοτικά αναβαθμισμένο τρόπο. Οι νυχτερινές πτήσεις είναι ασυνήθιστες, ενώ χαρακτηρίζεται «καραμπινάτη» πρόκληση ο πλους της κορβέτας, αφού απέπλευσε από τη Σμύρνη με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο, «οργώνοντας» τις Κυκλάδες, σημειώνοντας πέντε συνολικά παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το στοιχείο της «αβλαβούς» διέλευσης απωλέσθηκε από το δρομολόγιο της τουρκικής κορβέτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα