Διαβάστε τις κοινές δηλώσεις Σαμαρά και Μέρκελ

ANGELA MERKEL: Κυρίες και κύριοι, πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς ήταν σήμερα μαζί μας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα για το ότι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, τον έφερε στο Βερολίνο. Αυτό, χωρίς αμφιβολία, είναι άλλο ένα σημάδι –να το πω έτσι- των πολύ στενών και αγαστών σχέσεων, μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

Και το γεγονός ότι βρισκόμαστε όλοι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, μας επέτρεψε να ανταλλάξουμε γνώμες και απόψεις. Εγώ πληροφορήθηκα τι κάνει ακριβώς η νέα ελληνική κυβέρνηση και πρέπει να σας πω ότι είμαι πεπεισμένη –και το λέω αυτό και το εννοώ- ότι η νέα κυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά μαζί, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε τα προβλήματα και τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα, να τις ξεπεράσει.

Ξέρω ότι ζητάμε από την Ελλάδα, ιδιαίτερα από τους πολίτες της Ελλάδας, πραγματικά να υποστούν τα πάνδεινα. Πέντε χρόνια σε αυτή την έρημο την οποία διανύουμε, χωρίς αμφιβολία χρειάζεται ιδιαίτερη υποστήριξη από όλους μας.

Πρέπει να σας πω ότι στο πλαίσιο αυτής της δημοσιονομικής κρίσεως, το είπα και το επαναλαμβάνω και είναι και σκοπός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Θα ήθελα επίσης να παραμείνει και το εννοώ αυτό, παρόλα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Αυτός είναι, αν θέλετε, ο λόγος που κινούμαστε, όπως κινούμαστε.

Γνωρίζουμε ότι το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα. Είναι μια ιδέα. Ιδέα της ολοκληρωμένης Ευρώπης, ιδέα μιας ενιαίας Ευρώπης. Γι` αυτό το λόγο, πρέπει να κινηθούμε όλοι προς μια κατεύθυνση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε όλα τα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν. Συζητήσαμε τα βήματα μαζί, αλλά εξηγήσαμε ότι σε κάθε βήμα περιμένουμε και ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Και θέλω να επαναλάβω με ιδιαίτερη σαφήνεια τι είναι αυτό το οποίο περιμένουμε. Η ευρωκρίση έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε χάσει ο ένας προς τον άλλο, πρώτον, την αξιοπιστία και δεύτερον, την πεποίθηση ότι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση. Πρέπει, λοιπόν, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη, μεταξύ υμών και ημών. Αυτό τι σημαίνει; Ότι θα πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι προτιθέμεθα να κάνουμε. Γι` αυτό περιμένουμε από την Ελλάδα ότι θα υλοποιήσει όλα εκείνα τα οποία μας έχει υποσχεθεί. Τα λόγια έχουν ακουστεί και στο παρελθόν. Τώρα πρέπει να ακολουθήσουν οι πράξεις. Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη μεριά, όταν λέμε ότι «εκπληρώ τις υποχρεώσεις» σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να περιμένει από τη Γερμανία ότι εμείς δεν θα φθάσουμε σε κάποια συμπεράσματα, χωρίς να έχουμε πραγματικά στοιχεία στα χέρια μας. Και το να έχουμε πραγματικά τα στοιχεία στα χέρια μας,  εννοώ και εννοούμε όλοι μας, να έχουμε τη θέση και την έκθεση  της τρόικα. Γι` αυτό βοηθούμε, αλληλοϋποστηριζόμαστε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε και τείνουμε χείρα βοηθείας ο ένας προς τον άλλο. Και συμφωνήσαμε σήμερα ότι οι διμερείς μας σχέσεις και η συνεργασία θα συνεχιστούν.

Ήταν μέσα σε ένα καθαρά ελληνογερμανικό, γερ

Keywords
Τυχαία Θέματα