“Φορολογούν τις καταθέσεις στην Κύπρο”

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα πακέτο διάσωσης 10 δις ευρώ προκειμένου να σώσουν την χώρα από τη χρεοκοπία. Η συμφωνία επετεύχθη τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από συνομιλίες στις Βρυξέλλες μεταξύ των υπουργών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε αντάλλαγμα,

η Κύπρος καλείται να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της, να συρρικνώσει τον τραπεζικό τομέα και να αυξήσει τους φόρους. Η Κύπρος είναι η πέμπτη χώρα μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία που στρέφεται στην ευρωζώνη για οικονομική βοήθεια, στον απόηχο της κρίσης του δημόσιου χρέους, που ξεκίνησε το 2010.

Το πακέτο, μικρότερο από ό, τι αρχικά αναμενόταν, θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Μεγαλονήσου, οι οποίες επλήγησαν σκληρά από την ελληνική κρίση. «Το Eurogroup ήταν σε θέση να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία με τις κυπριακές αρχές για τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της συμφωνίας» δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γεροέν Ντίσελμπλοεμ, ο οποίος προεδρεύει του Eurogroup. «Η οικονομική βοήθεια στην Κύπρο είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο νησί και στη ζώνη του ευρώ γενικότερα».

Στο πλαίσιο του προγράμματος τους έκτακτου δανεισμού, η Κύπρος συμφώνησε να αυξήσει τον ονομαστικό συντελεστή του φόρου κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε 12,5%. Η Λευκωσία θα επιβάλει επίσης μία 9,9% εφάπαξ εισφορά για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και φόρο 6,75% στις μικρότερες καταθέσεις. Θα υπάρξει επίσης ένας φόρος επί των τόκων που παράγουν οι καταθέσεις.

Τα φορολογικά μέτρα θα αυξήσουν τα έσοδα της Κύπρου, περιορίζοντας το μέγεθος του δανείου που απαιτείται από την ευρωζώνη, προκειμένου να διατηρηθεί το δημόσιο χρέος σε βιώσιμο επίπεδο. Ο Ντίσελμπλοεμ είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, το χρέος του νησιού θα πέσει στο 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Είπε επίσης ότι η ευρωζώνη θα επικροτούσε μια συμβολή στη διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρέστη στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, είπε ότι το Ταμείο εξετάζει τη θέση του. «Πιστεύουμε ότι η πρόταση είναι βιώσιμη για την οικονομία της Κύπρου, καθώς χρηματοδοτείται πλήρως», είπε. «Το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει μια συμβολή στη χρηματοδότηση του πακέτου αυτού … Το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί».

Η Κύπρος, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μόλις στο 0,2% της συνολικής παραγωγής της ένωσης, ζήτησε οικονομική βοήθεια τον περασμένο Ιούνιο, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν λόγω των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου. Χωρίς τον δανεισμό έκτακτης ανάγκης η Κύπρος θα χρεοκοπήσει, απειλώντας την άρση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη. Η Ρωσία είναι πιθανό να συμβάλει στη χρηματοδότηση του προγράμματος με την επέκταση ενός δανείου 2,5 δις ευρώ που έχει ήδη δώσει στην Κύπρο για πέντε έτη, ως το 2021, και τη μείωση του επιτοκίου, το οποίο είναι τώρα στο 4,5%, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα ταξιδέψει στη Μόσχα για συναντήσεις τη Δευτέρα, προωθώντας τη συμφωνία σχετικά με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Η συμφωνία του Σαββάτου ήταν μια «πολιτική συμφωνία», αφήνοντας τις τελικές λεπτομέρειες να «δέσουν» με τον καιρό. Η Κύπρος αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι χρειαζόταν περίπου 17 δις ευρώ – σχεδόν το μέγεθος της συνολικής ετήσιας παραγωγής της – για να αποκαταστήσει την οικονομία της. Περί τα 10 δις ευρώ χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και 7 δις απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους και τις γενικές λειτουργίες της κυβέρνησης.

Αλλά επειδή ένα δάνειο αυτού του μεγέθους θα αυξήσει το χρέος της σε μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα και θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητά της να επανέλθει, οι πολιτικοί προσπάθησαν να το μειώσουν με την εύρεση περισσότερων πηγών εσόδων εντός της Κύπρου. Το ΔΝΤ είχε προωθήσει την ιδέα οι καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες να επωμιστούν μέρος του κόστους της διάσωσης, μια διαδικασία που αποκαλείται «bail-in». Αλλά αυτή η προσέγγιση απορρίφθηκε από την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένα μέλη της ΕΚΤ.

Παρ ‘όλα αυτά, οι καταθέτες θα πληγούν. «Το μέγεθος του τραπεζικού τομέα είναι τόσο μεγάλο που έπρεπε να σχηματίσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και θεωρήσαμε δικαιολογημένη τη συμμετοχή των καταθετών», δήλωσε ο Ντίσελμπλοεμ.

reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα