ΔΕΣΦΑ: Ναυάγησε η ιδιωτικοποίηση - Αποχωρούν οι Αζέροι και οι Ιταλοί

Το «ναυάγιο» της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ με την αποχώρηση των Αζέρων της Socar και των Ιταλών της Snam, ανακοίνωσε μια λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Ενέργειας, με την αρνητική αυτή εξέλιξη να λαμβάνει χώρα στην κρίσιμη στιγμή ενόψει της ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης.

«Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το κλίμα στις

συζητήσεις ήταν εποικοδομητικό. Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεχτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν».

Πληροφορίες αναφέρουν οτι οι επενδυτές απάντησαν αρνητικά στο αρμόδιο υπουργείο για το θέμα της συμφωνίας αγοράς και έτσι δεν δίνεται παράταση στην εγγυητική που λήγει σήμερα από την Socar και την Snam, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες για να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση.

Συμπληρώνεται ότι η διαδικασία συμπληρώνει 3,5 χρόνια αναμονής, μετά τη λήξη του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές φέρονται να δηλώνουν ότι θα γίνει άμεσα η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ, μετά το ναυάγιο της πώλησης του 66%.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα