Δεν θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν στη Μόσχα, στο Κρεμλίνο;

(Ανανεωμένο) Αλλάζει η Μόσχα το μέρος συνάντησης των Μητσοτάκη - Πούτιν, σύμφωνα με έντονη φημολογία.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη Μόσχα, στις 8 Δεκεμβρίου, η ρωσική πλευρά φέρεται να αλλάζει την τελευταία στιγμή τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο. Κάτι που κάθε άλλο παρά συνηθίζεται στα διπλωματικά δεδομένα, εκτός κι' αν υπάρχει λόγος (!).

Έτσι, κατά την ίδια φημολογία, οι δύο τους δεν θα συναντηθούν στη Μόσχα, στο Κρεμλίνο,

όπου παραδοσιακά έχουν συναντηθεί διάφοροι Έλληνες πρωθυπουργοί με Ρώσους προέδρους, αλλά στη νότιο Ρωσία, στο Σότσι. Εκεί, όπου είναι η παραθεριστική οικία του Ρώσου προέδρου και, σύμφωνα με πληροφορίες, τις ημέρες εκείνες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρίσκεται στην «ντάτσα» του, προκειμένου να... αναπαυθεί.

Η έως τώρα φημολογία, πάντως, έχει προκαλέσει προβληματισμό σε διπλωματικούς κύκλους τόσο στη Μόσχα όσο και στην Αθήνα, οι οποίοι, ωστόσο, παρατηρούν πως, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, σοβαρό μέρος της ευθύνης θα οφείλεται στις παλινωδίες της Αθήνας, η οποία άλλαξε τρεις (!) φορές την ημερομηνία που πρότεινε για να επισκεφθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός τη Ρωσία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αθήνα αρχικά εγγράφως είχε προτείνει να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη προς το τέλος του Οκτωβρίου. Ωστόσο, στη συνέχεια ζήτησε αλλαγή για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Κατόπιν, όμως, ξαναζήτησε, προφορικώς αυτή τη φορά, την εκ νέου αλλαγή για τις 8 Δεκεμβρίου 2021. Κάτι που έκανε δεκτό η ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάθε φορά που υποβαλλόταν νέα πρόταση για αλλαγή ημερομηνίας, η Αθήνα επικαλούταν το πρόβλημα του κορονοϊού (!).

Άραγε, εάν επιβεβαιωθεί η φημολογία περί Σότσι, πρόκειται για διπλωματικά «μεγάλα γυμνάσια» της Μόσχας προς την Αθήνα, εξαιτίας και της μη επαγγελματικής στάσης της ελληνικής πλευράς, ή πρόκειται επίσης για μια ένδειξη δυσαρέσκειας της Μόσχας απέναντι στις αυξημένες στρατιωτικές διευκολύνσεις που παραχωρήθηκαν στις ΗΠΑ από την Ελλάδα και μέσα από τη νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις (MDCA);

Όπως και να' χει, για τη ρωσική πλευρά αλλά και διεθνώς, το Σότσι διόλου υποβαθμισμένο θεωρείται διπλωματικά. Αντίθετα, εκεί ο Β.Πούτιν έχει υποδεχθεί ηγέτες όπως η Μέρκελ και ο Ερντογάν, καθώς και προέδρους των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως στις 4 Δεκεμβρίου φτάνει στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Επίσης, από τις 3 έως και τις 5 Δεκεμβρίου θα διεξάγεται το 14ο Συνέδριο της ΝΔ. Στις 16-17 Δεκεμβρίου, τέλος, θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα