Δέκα χρόνια Ελλαδάρα

15:37 4/7/2014 - Πηγή: Antinews

Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια. 4 Ιουλίου 2004 και η Ελλάδα βγαίνει στους δρόμους. Ένα γαλανόλευκο ποτάμι πλημμυρίζει απ άκρη σ άκρη τη χώρα των 11 εκ κατοίκων που γίνεται η πρώτη είδηση σε όλη την Ευρώπη για πολλές μέρες. Ένα γκολ του Άγγελου Χαριστέα που καταλήγει βαθιά στα δίχτυα της Πορτογαλίας και «στον 7ο ουρανό όλοι αδέλφια» .

Η ανύπαρκτη ως τότε Εθνική Ελλάδας είναι

πρωταθλήτρια Ευρώπης . Όλα τα ποδοσφαιρικά μεγαθήρια βλέπουν ένα παίκτη στο κέντρο του Ντα λουζ στη Λισσαβόνα να σηκώνει το Κύπελλο και αυτός δεν είναι άλλος από τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Λίγα μέτρα πιο πέρα ένας Γερμανός δεν κοιτάζει χαιρέκακα αλλά πανηγυρίζει μαζί με τους Έλληνες σαν Έλληνας . Είναι ο αρχιτέκτονας , ο καπετάνιος ο δικός μας Ότο Ρεχάγκελ.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης . Όσες φορές κι αν το πει κανείς μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια δεν αρκούν για να το πιστέψει. Όπως δεν το πίστεψαν ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Λουίς Φίγκο , που έφυγαν με σκυμμένα κεφάλια από τον αγωνιστικό χώρο. Ακόμη και ο αείμνηστος Εουσέμπιο όταν με δάκρυα στα μάτια παρέδιδε το βαρύτιμο τρόπαιο στον αρχηγό της Εθνικής μας ενώ ταυτόχρονα πέντε χιλιάδες τρελαμένοι Έλληνες τραγουδούσαν τον Εθνικό ύμνο.

Δέκα χρόνια πέρασαν και η Εθνική Ελλάδας συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο της θέλησης , προσωποποίηση του σύγχρονου Δαβίδ της Ευρώπης που ρίχνει ακόμη και στις μέρες μας τους Γολιάθ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στο χόρτο. Ε Εθνική ποδοσφαίρου άλλαξε και γιγαντώθηκε όλα αυτά τα χρόνια , δυστυχώς όμως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν την ακολούθησε. Παρέμεινε στη μιζέρια του , κλείστηκε ακόμη πιο πολύ στο καβούκι του και μεγάλωσε τη διαφορά με τα πρωταθλήματα των προηγμένων ποδοσφαιρικά ευρωπαϊκών χωρών. Κι αν δεν ήταν το καλό εξαγώγιμο προιόν που λέγεται Έλληνας ποδοσφαιριστής , από τον κανόνα αυτό δεν θα ξέφευγε ούτε η Εθνική ομάδα.

Οι Έλληνες παίκτες με το Ευρωπαϊκό ταλέντο , έσπασαν τα σύνορα , αγωνίστηκαν και αγωνίζονται ισάξια δίπλα στα μεγάλα ονόματα της Ευρώπης ξεφεύγοντας από την εσωτερική μιζέρια και μετριότητα «χτίζοντας» μια διαφορετική ποδοσφαιρική Ελλάδα εκτός των τειχών. Αυτοί οι Έλληνες και ελάχιστοι δυστυχώς από το ελληνικό πρωτάθλημα έχουν αναλάβει να συνεχίσουν και να αξιοποιήσουν την παρακαταθήκη που άφησαν ο Ζαγοράκης, ο Δέλλας, ο Χαριστέας και τα άλλα παιδιά το 2004.

Αν και επιτυχίες σαν αυτή συμβαίνουν once in a life

Τα αποτελέσματα που έφεραν την Έλλαδα στην κορυφή της Ευρώπης ήταν τα εξής:

Ελλάδα - Πορτογαλία 2-1 (Καραγκούνης 6’, Μπασινάς 51’ πέναλτι - Ρονάλντο 90’), Πόρτο, 12/06/2004

Ελλάδα - Ισπανία 1-1 (Χαριστέας 67’ - Μοριέντες 28’), Πόρτο, 16/06/2004

Ελλάδα - Ρωσία 1-2 (Βρύζας 44’ - Κιριτσένκο 2’, Μπουλίκιν 17’), Φάρο Λούλε, 20/06/2004

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ: Ελλάδα - Γαλλία 1-0 (Χαριστέας 65’), Λισαβόνα, 25/06/2004.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ:Ελλάδα - Τσεχία 1-0 (Δέλλας 105’), Οπόρτο, 01/07/2004

ΤΕΛΙΚΟΣ:Ελλάδα - Πορτογαλία 1-0 (Χαριστέας 57’), Λισαβόνα, 04/07/2004

Πορτογαλία: Ρικάρντο, Αντράντε, Κοστίνια (60΄ Ρούι Κόστα), Φίγκο, Παουλέτα (74΄ Νούνο Γκόμες), Μιγκέλ (43΄ Φερέιρα), Νούνο Βαλέντε, Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μανίς, Ντέκο Προπονητής: Λουίς Φελίπε Σκολάρι

Ελλάδα: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (76΄ Βενετίδης), Χαριστέας, Φύσσας, Βρύζας (81΄ Παπαδόπουλος), Καψής, Κατσουράνης

Προπονητής: Οτο Ρεχάγκελ

Σκόρερ: 57΄ Χαριστέας

Διαιτητής: Μάρκους Μερκ (Γερμανία)

Δείτε το βίντεο με όλα τα παιχνίδια της Εθνικής στο Euro της Πορτογαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα