Δάκρυσε ο πλανήτης για την Παναγία των Παρισίων: Εικόνες ανείπωτης τραγωδίας

Εθνική τραγωδία χτύπησε χθες τη Γαλλία, ανήμερα της Μεγάλης Δευτέρας των Καθολικών.

Μέσα σε λίγες ώρες μετατράπηκε σε στάχτη κι αποκαΐδια η Παναγία των Παρισίων, το κορυφαίο πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο της χώρας κι ένα από τα κορυφαία έργα του ανθρώπινου πολιτισμού στην Ευρώπη και τον κόσμο, που δεχόταν 13 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και βρισκόταν σε στάδιο προχωρημένης αναστήλωσης. Οταν, αργά το βράδυ, ελέγχθηκε η φωτιά και κόπασαν οι φλόγες ο υφυπουργός Λοράν Νουνιές δήλωσε

περίλυπος ότι «δεν είναι σίγουρο πως η «Νοτρ Νταμ» μπορεί πια να σωθεί…».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ματαίωσε όπως ήταν φυσικό το τηλεοπτικό του διάγγελμα για να μεταβεί μαζί με τη σύζυγό του στον τόπο της καταστροφής. «Οπως όλοι οι συμπατριώτες μας, βλέπω κι εγώ με πόνο ένα κομμάτι μας να καίγεται», τόνισε ο Μακρόν, που δέχθηκε τη συμπαράσταση πολλών ξένων ομολόγων του για τη Γαλλία και το λαό της.

Η Παναγία των Παρισίων ουσιαστικά δεν υπάρχει πια, καθώς μια πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 8 παρά 10΄χθες το βράδυ ώρα Ελλάδος, προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στην «Αγια-Σοφιά των Καθολικών». Από την τρομακτική φωτιά κάηκε και κατέρρευσε η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο, ενώ η πυρκαγιά επεκτάθηκε στον έναν πύργο. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.

«Ολα καίγονται. Δεν θα απομείνει τίποτα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ναού, Αντρέ Φινό, την ώρα που ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, ανακοίνωνε ότι δίνονται μάχες σε δύο μέτωπα. Ενα για να εκκενωθεί χωρίς τραυματισμούς η νησίδα του Σηκουάνα, Ιλ ντε λα Στέ, στο κέντρο του Παρισιού, όπου βρίσκεται η «Νοτρ Νταμ», ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι και οι τουρίστες, κι ένα για να διασωθούν τα ανεκτίμητα έργα τέχνης στο ναό.

Η κατάσταση άρχισε να ηρεμεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν Αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή.Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Παρισιού Ζαν-Κλοντ Γκαλέ διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του κτιρίου σώθηκε από την καταστροφή, με τους πυροσβέστες να καταφέρνουν να σώζουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους.

Η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες βράδυ στην Παναγία των Παρισίων «τέθηκε υπό έλεγχο», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από πολύωρη μάχη με τις φλόγες.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν -σχετικά νωρίς- ότι δεν υπάρχουν θύματα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, ωστόσο όπως έγινε γνωστό αργότερα, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά.

Η ειρωνεία είναι ότι -όπως όλα δείχνουν- οι μεγάλης κλίμακας εργασίες αναστήλωσης της Παναγίας των Παρισίων, κόστους 6 εκατομμυρίων ευρώ, που ξεκίνησαν πέρυσι για να σωθεί το 850 ετών κτίριο από την κατάρρευση, πιθανόν να επέσπευσαν την καταστροφή του. Η εκκλησία ήταν γεμάτη σκαλωσιές, πανιά, εργαλεία και άλλα υλικά, ενώ 16 ορειχάλκινα αγάλματα βγήκαν για πρώτη φορά από το 1860 από τη βάση τους για να συντηρηθούν, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν.

Εξαρχής η αστυνομία απέκλεισε τη δολιοφθορά ή την τρομοκρατική ενέργεια, ενώ η παρισινή Εισαγγελία διέταξε χωρίς καθυστέρηση έρευνα για τα αίτια της καταστροφής.

Η UNESCO δήλωσε έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια στη γαλλική κυβέρνηση. Ακόμη είναι νωρίς για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς, αλλά οι ελπίδες αποκατάστασης βασίζονται στη λεπτομερή χαρτογράφηση με λέιζερ κάθε λεπτομέρειας από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, που πραγματοποίησε το 2015 ο καθηγητής Ιστορίας, Αντριου Τάιλον. Ο τελευταίος έφυγε από τη ζωή πέρυσι τον Νοέμβριο.

Γάλλοι πολίτες τραγουδούσαν το Ave Maria -«Χάνεται η ιστορία μας στις φλόγες»

To σκηνικό γύρω από τον φλεγόμενο ναό ήταν συγκινητικό και τραγικό ταυτόχρονα, αφού εκατοντάδες Γάλλοι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί τραγουδούσαν το Ave Maria για τη σωτηρία του ιστορικού αυτού οικοδομήματος και προσεύχονταν για να σβήσουν οι φλόγες. Δακρυσμένοι και αποσβολωμένοι, οι Γάλλοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έβλεπαν μπροστά τους την Παναγία των Παρισίων να φλέγεται.

Γύρω από την περίμετρο ασφαλείας, κόσμος παρακολουθούσε κλαίγοντας την πυρκαγιά να καταστρέφει ένα παγκόσμιο μνημείο. Πολλοί δεν μπορούσαν να αρθρώσουν λέξη μπροστά στην καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, κάποιοι έψελναν, άλλοι αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλον.

Το χρονικό της καταστροφικής φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων

Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι οι εργασίες ανακατασκευής σταμάτησαν στις 18:45 το απόγευμα (ώρα Παρισιού) και μετά από πέντε ή έξι λεπτά, ξέσπασε από άγνωστη αιτία η φωτιά.

Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε πάνω από το κτίριο, με τις φλόγες να πετάγονται πολλά μέτρα στον ουρανό, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα φωτογραφικά πρακτορεία αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φλόγες που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

Αμεση ήταν η κινητοποίηση 400 πυροσβεστών οι οποίοι προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εκκενώθηκε επίσης η περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.

H καταστροφική φωτιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων το απόγευμα της Δευτέρας μονοπωλεί -όπως είναι φυσικό- το ενδιαφέρον του πλανήτη, κάτι που αποτυπώνεται και στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων, σήμερα Τρίτη 16 Απριλίου.

Tίτλοι όπως «Νοτρ Νταμ του Παρισιού: Η καταστροφή» και «Notre Drame» (μετάφραση: Το Δράμα μας») έκαναν την εμφάνισή τους, ωστόσο τίποτα δεν περιγράψει τις συγκλονιστικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την τεράστια καταστροφή που έκανε πραγματικά αγνώριστο ένα μνημείο ορόσημο όχι μόνο για το Παρίσι αλλά και για όλη τη Γαλλία.

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα:

Ηγέτες κρατών σε όλο τον κόσμο εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους Γάλλους

Νωρίτερα, η γαλλική γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προφανώς απαντώντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που προέτρεψε τις γαλλικές αρχές να «δράσουν γρήγορα» και να χρησιμοποιήσουν πυροσβεστικά αεροσκάφη, επισήμανε ότι αυτό δεν εξεταζόταν καν: η ρίψη νερού από αέρος θα μπορούσε να καταστρέψει το γοτθικό κτίριο-κόσμημα ολοσχερώς.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη θλίψη της για την πυρκαγιά στον γοτθικό καθεδρικό ναό, «σύμβολο της Γαλλίας και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού μας».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι οι σκέψεις της βρίσκονται στον γαλλικό λαό και στους πυροσβέστες που μάχονταν με τη «φρικτή πυρκαγιά».

Το Βατικανό ανέφερε ότι η φωτιά σε αυτό το «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και στον κόσμο» του προκάλεσε σοκ και λύπη και διαβεβαίωσε ότι η Αγία Έδρα «προσεύχεται» για τους πυροσβέστες.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό τόνισε επιτόπου πως πολλά έργα τέχνης που βρίσκονταν στον καθεδρικό ναό απομακρύνθηκαν και είναι ασφαλή.

Πολλά χρόνια ίσως και δεκαετίες θα διαρκέσουν οι εργασίες αποκατάστασης

Ιδιώτες δωρητές, ανάμεσά τους ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering, αλλά και η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια αλλά και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες.

Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ομως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

«Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο.

«Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

Εισαγγελέας Παρισιού: Δεν υπάρχουν σημάδια εμπρησμού στην Παναγία των Παρισίων

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, με τα αίτια που την προκάλεσαν όμως να μένουν ακόμα αδιευκρίνιστα.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιζ δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων προκλήθηκε σκόπιμα, με το σενάριο του ατυχήματος να παραμένει το πιο πιθανό.

«Υποστηρίζουμε τη θεωρία του ατυχήματος», είπε ο Χέιζ στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι 50 άνθρωποι εργάζονταν σε έναν «μακρύ» και «πολύπλοκο» καθετήρα από τον οποίο προήλθαν οι φλόγες.

Η Παναγία μας κλαίει: Συγκλονιστική περιγραφή για την καταστροφή στην Νοτρ Νταμ

«Τα βιτρό κατεστραμμένα από τις εκρήξεις, το βέλος καταρρέοντας άνοιξε μία οπή επάνω από το ιερό: εικόνα βομβαρδισμού». Είναι η περιγραφή του Φιλίπ Μαρσέ, του γενικού βικάριου της αρχιεπισκοπής του Παρισιού. Ήταν από τους πρώτους που μπήκε στην Νοτρ Νταμ μετά τηνπυρκαγιά.

«Αυτή η εκκλησία ανεγέρθηκε πριν από 850 χρόνια, άντεξε πολέμους, άντεξε βομβαρδισμούς, άντεξε τα πάντα», λέει ο Φιλίπ Μαρσέ που χειροτονήθηκε ιερέας στην Νότρ Νταμ πριν από 31 χρόνια.

«Μπαίνοντας την νύχτα, την ώρα που μόλις άρχιζε να ελέγχεται η φωτιά και καθώς υπήρχαν ακόμη μεμονωμένες εστίες που συνέχιζαν να καίνε, η εικόνα ήταν εικόνα βομβαρδισμού», λέει.

«Στη αρχή όλα ήταν μαύρα και υπήρχε στο βάθος ο μεγάλος κίτρινος σταυρός φωτισμένος από τις φλόγες. Ηταν εντυπωσιακό», περιγράφει ο άνθρωπος που πέρασε όλη την νύχτα «στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει».

«Δεξιά του σταυρού αυτού, υπάρχει ένα άγαλμα της Μαρίας…Είναι όρθια, υπάρχει ο σταυρός και η Παναγία, εκεί στην καρδιά της Νοτρ Νταμ».

Και στη μέση όλων αυτών, ένα παράταιρο αντικείμενο: «ένα ρομπότ που έριχνε νερό». «Και οι σπίθες από το λιωμένο μολύβι που έπεφταν από την στέγη».

«Ολη τη νύχτα είδα να περνούν άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια. Κράτησα αυτήν την εικόνα: είναι το χάος, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας βγάλει νοκ άουτ».

Ωστόσο, η λέξη «κόλαση» δεν του φεύγει από το μυαλό και μιλά για τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά λίγη ώρα μετά το τέλος της λειτουργίας.

«Δεν είναι η Νοτρ Νταμ των καθολικών, είναι η Νοτρ Νταμ της Γαλλίας, η Νοτρ Νταμ του κόσμου. Η εκκλησία καίγεται και ο κόσμος ολόκληρος κλαίει».

Για τον γενικό βικάριο, «δεν είναι μία εκκλησία που καταστράφηκε, είναι το σύμβολο της ιστορίας της Γαλλίας και του Παρισιού». «Αυτή η εκκλησία είναι τόσο συμβολική. Μετράμε τις χιλιομετρικές αποστάσεις εκκινώντας από την Νοτρ Νταμ, είναι ο ομφαλός του Παρισιού».

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, πρόκειται για κάτι περισσότερο από θαύμα, είναι ηρωισμός διότι θαύμα σημαίνει θεία επέμβαση», λέει. «Οι πυροσβέστες είναι ήρωες».

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, κανείς δεν ξέρει πού θα γίνουν οι προγραμματισμένες για σήμερα, για αύριο, για την Πέμπτη, την Παρασκευή…λειτουργίες. «Είναι σαν να πείραξαν την μητέρα μας…».

«Το κρεβάτι μου είναι εδώ. Αυτό το πρωινό, βρίσκομαι στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει».

Πηγή:eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
εικονες, το φως, γαλλια, ειρωνεία, unesco, μετάφραση, δραμα, φως, ηπα, μερκελ, θλίψη, σοκ, lvmh, ουγγαρια, σταυροι, νοκ, σημαίνει, πασχα, δωρο πασχα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, φωτια, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, μιλα, βιντεο, θλίψη, αστυνομια, εδρα, εθνικη, εργασια, εργαλεια, ηπα, μητερα, μνημειο, οροσημο, πρωτοσελιδα, πυροσβεστικο σωμα, σωτηρια, φωτογραφιες, φως, χθες βραδυ, ωρα, lvmh, ανγκελα μερκελ, ανθρωπος, βατικανο, εβδομαδες, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, δακρυα, δειτε, δομη, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρωνεία, εκκλησια, ενεργεια, εργα, εμφάνιση, εξι, ερευνα, ετων, ευρωπη, εφυγε, ζωη, υπηρχαν, υφυπουργος, θαυμα, θεωρια, εικονα, κατασκευες, καιγεται, κυβερνηση, κοσμημα, κτιριο, λειζερ, λυπη, ματια, μυαλο, νυχτα, νοκ, ουσιαστικα, παρισι, πεμπτη, πρωινο, πρωι, ριψη, ρομποτ, σεναριο, σιγουρα, σιγουρο, συζυγο, σημαδια, σκεψεις, σοκ, σωμα, σοφια, σχεδιο, το φως, τριτη, φυσικο, φορα, χαος, ωρες, κυβικα, ειδη, ετοιμη, καηκε, κομματι, καρδια, κρεβατι, μπροστα, σημαίνει, θεια, υλικα, unesco, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα