Χάνεται εξάμηνο και εξεταστική για χιλιάδες φοιτητές

Σε νέα… ΕΡΤ εξελίσσεται η υπόθεση των Πανεπιστημίων καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι «ταμπουρώθηκαν» και αποφάσισαν νέα απεργία για 11η εβδομάδα.

Μέσα από μια διαδικασία-παρωδία, όπου μαζεύονται κάθε λογής παρατρεχάμενοι, δέκα νοματαίοι που επιμένουν να συντηρούν τα φέουδα ανομίας στα Πανεπιστήμια, αποφάσισαν 48ωρη Απεργία,

παράνομα. Για άλλη μια φορά, η μικρή μειοψηφία των Διοικητικών, δεν τήρησε τις νόμιμες διαδικασίες: -κάλπη, ονομαστικό κατάλογο με μέλη, μυστική ψηφοφορία, απαρτία-δεν σεβάστηκε το νόμο –που έχει ήδη βγάλει παράνομη την διαδικασία τους.

Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι το εξάμηνο και η εξεταστική για χιλιάδες φοιτητές χάνεται και το μπαλάκι περνά στο τερέν της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι έχουν διαταχθεί δύο εισαγγελικές έρευνες, η πρώτη για παράβαση καθήκοντος των πρυτάνεων που δεν κάνουν όσα πρέπει για την ομαλή λειτουργία του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Η δεύτερη για τους διοικητικούς υπαλλήλους κι αν παραβιάζεται δικαστική απόφαση που είχε κρίνει παράνομη την απεργία τους.

Βεβαίως, οι υπάλληλοι αποφάσισαν 48ωρες απεργίες προκειμένου να παρακάμψουν τις δικαστικές αποφάσεις. Η κόντρα έχει φτάσει πλέον στα άκρα και το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει ότι τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν έτσι κι αλλιώς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα γίνει επίταξη αν χρειαστεί. Όμως, φαίνεται ότι η λογική της ηρεμίας και της αντιμετώπισης του προβλήματος με διάλογο δεν βρήκε ανταπόκριση καθώς η αδιαλλαξία των υπαλλήλων αλλά και το ύπουλο παιχνίδι των πρυτάνεων έχει οδηγήσει την κατάσταση εδώ που την έχει οδηγήσει. Δηλαδή να βρισκόμαστε 35 μέρες πριν τα Χριστούγεννα και να μην λειτουργούν τα βασικά ΑΕΙ της χώρας. Πέρα από το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για πάνω από 60.000 φοιτητές, απαξιώνεται και η εικόνα του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ με τον τρόπο αυτό.

Όπως ανακοίνωσαν οι διοικητικοί, η απεργία θα γίνει με βάση το σχετικό πλαίσιο των προηγούμενων εβδομάδων της, δηλαδή με περιφρούρηση όλων των εισόδων των Ιδρυμάτων, ώστε να μην εισέρχονται σ΄ αυτά φοιτητές ή καθηγητές στα αμφιθέατρά τους. Κανονικό νταβατζιλίκι δηλαδή.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν έχει αποκλείσει επέμβαση της αστυνομίας, αφού όπως είπε εφόσον και οι καθηγητές και οι φοιτητές εξέφρασαν τη βούληση να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, από εκεί και πέρα δεν θα μπορεί να παρεμποδιστεί η ακαδημαϊκή λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Ήδη το Καποδιστριακό έχει ορίσει ως ημέρα έναρξης των μαθημάτων την Τρίτη 19 Νοεμβρίου

Πάντως, και οι εννέα σχολές του ΕΜΠ τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών, γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον εμπόδιο στην έναρξη των μαθημάτων και των εξετάσεων.

Ο Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος του Κεντρικού Συλλόγου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ δήλωσε ότι »αποφασίσαμε νέες 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες σήμερα και αύριο και για την Πέμπτη και την Παρασκευή και γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων την Τετάρτη και την Παρασκευή. Αυτή είναι η απάντηση μας στον ακραίο αυταρχισμό του Υπουργείου Παιδείας και τον κύριο Αρβανιτόπουλο ο οποίος έδωσε ψεύτικα στοιχεία στη δημοσιότητα. Είναι και ψεύτης και παράνομος.”

Όταν ρωτήθηκε για την απειλή επέμβασης των ΜΑΤ είπε: “Αυτό που λέμε στην κυβέρνηση και στον κύριο Αρβανιτόπουλο είναι “ας κοπιάσουν”.

Έκκληση στους διοικητικούς υπαλλήλους, απευθύνει ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει ότι «αυτό θα πρέπει να σταματήσει, γιατί και αυτοί με τη στάση τους απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο» και προσθέτει: «Αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις, όταν δεν γίνονται μαθήματα, υπάρχουν μετεγγραφές που είναι στον αέρα, υπάρχουν μαθήματα που είναι στον αέρα και κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο. Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς και δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί το όποιο δίκιο του καταπατώντας τα δικαιώματα των άλλων».

Απαντώντας στην έκκληση για διάλογο, που απηύθυνε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, ο υπουργός Παιδείας σημειώνει: «Διάλογος έχει γίνει. Δυστυχώς, πρέπει όλοι να καταλάβουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο η χώρα πορεύεται. Από τον Αύγουστο, όταν στείλαμε στα πανεπιστήμια και εκκλήθησαν εδώ οι πρυτάνεις, τους εξηγήσαμε το επείγον της υπόθεσης…Συνεπώς, εδώ μη χρησιμοποιούμε το θέμα του διαλόγου ως πρόσχημα για να αναβάλουμε, όπως πάντοτε, τα πράγματα, εδώ τα περιθώρια χρόνου ήταν και παραμένουν ασφυκτικά και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια. Όλοι οι Έλληνες έχουμε ματώσει. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να γίνει είναι για τον οποιονδήποτε λόγο να μη μένουν κλειστά τα ιδρύματα».

Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος τονίζει: «Ο χώρος της Παιδείας, δυστυχώς, δεν εξαιρέθηκε από τη συνολική δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Αυτό που κάνουμε είναι να είμαστε συνεπείς ως προς τις εθνικές επιταγές και να ανατάξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα. Γιατί όλοι με νηφαλιότητα θα συμφωνήσουμε ότι οι αλλαγές ήταν αναγκαίες και μάλιστα θα έλεγα ότι είχαν καθυστερήσει. Αυτό το λέμε, αλλά όταν έρχεται η ώρα των επώδυνων αποφάσεων -γιατί οι αλλαγές χρειάζονται επώδυνες αποφάσεις- ο καθένας σφυρίζει αμέριμνος, γιατί δεν θέλει να πάρει το κόστος».

Παραιτήθηκε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύσσωμη παραιτήθηκε σήμερα η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος για παράταση των κινητοποιήσεών τους. Τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος παρέδωσαν σήμερα έπειτα από επεισοδιακή συνεδρίασή τους, τις παραιτήσεις τους στον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το πανεπιστήμιο Αθηνών, αιτία για την παραίτηση των μελών της Συγκλήτου του Ιδρύματος, ήταν οι πρώτες πρόχειρες λίστες από το ΑΣΕΠ με τη μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ ΑΕΙ που μπαίνουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, αλλά και ο φόβος επέμβασης της αστυνομίας στα κτίρια του πανεπιστημίου τις επόμενες ημέρες και εφόσον η απεργία συνεχισθεί.

Keywords
εξεταστικη, υπουργείο παιδείας, ΕΡΤ, νέα, απεργια, ψηφοφορία, εκπα, εμπ, απεργιες, επιταξη, Χριστούγεννα, αει, τει, ματ, απε-μπε, αθηνα, ΑΣΕΠ, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, η ημέρα της γης, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, μετεγγραφές φοιτητών, το θεμα, εθνικη, εκπα, εμπ, θεμα, κοντρα, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, υπουργείο παιδείας, ωρα, αει, απε, απε-μπε, τει, γεγονος, γινει, γινονται, δεδομενο, δυνατοτητα, δυστυχως, ειπε, εβδομαδα, ερευνες, ερχεται, ζαχαριας, υποθεση, εικονα, καποδιστριακο, κυβερνηση, κτιρια, λειτουργια, λογο, ματ, νηφαλιοτητα, μπε, οκτω, παιδια, πανεπιστημιο αθηνων, πεμπτη, περιβαλλον, πρυτανης, στα ακρα, τριτη, υπουργος παιδειας, φεουδα, φοβος, φορα, ψευτικα, ψευτης, ψηφοφορία, κωνσταντινος, δικαιωμα, δικαιωματα, δικιο, εννεα, χωρα, υπουργειο, μια φορα, ομαδες, παιχνιδι, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα