Μπορεί η Ευρώπη να σταματήσει τον πνιγμό των μεταναστών;

Ο αριθμός των νεκρών από το πλοίο που ανατράπηκε στη Μεσόγειο θα μπορούσε να φτάσει τους 900. Μόνο 28 άτομα επέζησαν από την καταστροφή, η οποία συνέβη όταν ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο με την ονομασία King Jacob πλησίασε και οι μετανάστες πανικοβλήθηκαν και έσπευσαν προς τη μία πλευρά του πλοίου, ελπίζοντας χωρίς αμφιβολία ότι θα σωθούν. Οι επιζώντες ανέφεραν ότι εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, είχαν κλειδωθεί στα αμπάρια του πλοίου, σε μια προσπάθεια να

κρατηθεί μια ισορροπία βάρος.

Το King Jacob είναι ένα φορτηγό πλοίο που μεταφέρει γενικά επικίνδυνα υλικά. Δεν είναι ένα σκάφος διάσωσης και το πλήρωμα δεν είναι ειδικά εκπαιδευμένο στη διάσωση στη θάλασσα ή τη διαχείριση των μεταναστών. Το King Jacob κλήθηκε να απαντήσει στο διακινούμενο πλοίο, διότι δεν υπήρχε κοντά κανένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής. Αν το Λιμενικό Σώμα έφτανε πρώτο, περισσότερες ζωές θα είχαν σωθεί. Αντ 'αυτού, οι ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι έφτασαν για να βοηθήσουν το πλήρωμα του King Jacob, ανέφεραν ότι μάζευαν σορούς που ξεβράστηκαν στις πετρελαιοκηλίδες από το βυθισμένο πλοίο. Ένας ψαράς δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Σικελία ότι χρησιμοποίησε ένα αλιευτικό δίχτυ, ώστε να πιάσει ένα 15χρονο αγόρι που επέπλεε στο νερό.

Από όταν έληξε το πρόγραμμα έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας Mare Nostrum τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, με προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ, υπήρξε μια αύξηση 40 τοις εκατό της χρήσης των ιδιωτικών εμπορικών πλοίων για τη διάσωση πλοίων που διατρέχουν κίνδυνο. Το πρόγραμμα ελέγχου των συνόρων Frontex Triton της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει έναν προϋπολογισμό 2,9 εκατ. ευρώ το μήνα και βασίζεται σε κεφάλαια των χωρών-μελών, έχει μόνο ένα σκάφος στα ύδατα αυτή τη στιγμή. Το ναυτικό Δίκαιο υπαγορεύει ότι κάθε σκάφος πρέπει να απαντά σε μια κλήση κινδύνου είτε έχει εξοπλισμό διάσωσης είτε όχι.

Αρκετοί συνεταιρισμοί εμπορικών πλοίων που εκπροσωπούν τον κλάδο φορτίου στη Μεσόγειο έχουν υπογράψει μια αίτηση, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει περισσότερα σκάφη διάσωσης για να περιπολούν τα νερά. «Τα σωματεία εφοπλιστών και συνδικάτων καλούν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δώσουν άμεση προτεραιότητα στην αύξηση των πόρων για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της Μεσογείου, ενόψει του πολύ μεγάλου αριθμού των δυνητικά επικίνδυνων διασώσεων που διεξάγονται τώρα από τα εμπορικά πλοία, σε μια κατάσταση που πιστεύουν ότι έχει γίνει αφόρητη» σύμφωνα με τη δήλωση της ομάδας. «Ο κλάδος της ναυτιλίας αποδέχεται πλήρως τη νομική ευθύνη του για τη διάσωση οποιουδήποτε κινδυνεύει στη θάλασσα, αλλά υποστηρίζει ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα βασίζεται όλο και περισσότερο στα εμπορικά πλοία και στα πληρώματά τους για να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες διασώσεις μεγάλης κλίμακας. Ένα πλοίο μπορεί να διασώσει μέχρι και 500 ανθρώπους τη φορά, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ναυτικών οι οποίοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις».

Την Κυριακή, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συγκάλεσε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πιο πρόσφατης καταστροφής και την άφιξη περισσότερων από 11.000 ανθρώπων από τη Λιβύη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ημερών. «Η Ιταλία ενεργεί επάνω σ 'αυτό και ίσως μερικές φορές δουλεύουμε μόνοι μας, γιατί μερικές φορές είμαστε κάπως απομονωμένοι», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την έκτακτη συνεδρίαση. «Η δουλειά μας είναι εξαιρετικά σημαντική. Το πραγματικό ζήτημα είναι πολιτικό ζήτημα. Μιλάμε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πρέπει να σταματήσει η εμπορία ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η Ευρώπη δεν δρα για ένα φαινόμενο τόσο μεγάλων διαστάσεων. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι».

Η Ιταλία, στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζει μόνη την τεράστια κρίση των μεταναστών. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάνοντας το ταξίδι από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία το 2014. Εάν οι αριθμοί από την τραγωδία αυτού του Σαββατοκύριακου αποδειχθούν αληθινοί, πάνω από 1.500 άνθρωποι θα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την τελευταία εβδομάδα και μόνο. Η Ιταλία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους θανάτους των λαθρομεταναστών. «Έχουμε πει πάρα πολλές φορές "Ποτέ ξανά"», είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι, η ιταλίδα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, την Κυριακή. «Τώρα είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει αυτές τις τραγωδίες, χωρίς καθυστέρηση. Πρέπει να σώσουμε ανθρώπινες ζωές όλοι μαζί, όπως και όλοι μαζί πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων».

Το να συμφωνήσει η Ευρώπη σε ένα πρόβλημα που κάθε χώρα βλέπει διαφορετικά είναι σχεδόν αδύνατο. Σήμερα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν εκ νέου το θέμα. Ο Ρέντσι και ο πρωθυπουργός της Μάλτας έχουν ζητήσει μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για το θέμα αυτό. Υπήρξαν προτάσεις που υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση είναι η αποστολή μιας ενιαίας δύναμης πολεμικών πλοίων που θα γυρίζουν πίσω τα σκάφη των μεταναστών, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το να γυρίζουν πίσω ένα πλοίο γεμάτο με εκατοντάδες απελπισμένους πρόσφυγες δεν είναι δυνατό. Ο έλεγχος των συνόρων γίνεται γρήγορα έρευνα και διάσωση.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει ότι το να σταματήσουν τους δουλεμπόρους που μεταφέρουν μετανάστες αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Η Ιταλία συνέλαβε 976 δουλεμπόρους κατά το τελευταίο έτος, αλλά τα σκάφη συνεχίζουν να έρχονται. Οι αρχές στη Σικελία είπαν ότι είχαν εντοπίσει αρκετούς επικεφαλής δουλεμπόρους στο Παλέρμο και προσπαθούν να διαλύσουν ένα δίκτυο που καλύπτει μια περιοχή από την υποσαχάρια Αφρική ως τη Λιβυκή Ακτή. Η αστυνομία στο Παλέρμο υποστηρίζει ότι βρήκε ακόμα ένα κύκλωμα.

Και ενώ η Ευρώπη αποφασίζει τι θα κάνει και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει το μακελειό, τα πλοία συνεχίζουν να έρχονται και οι διασώστες συνεχίζουν να σώζουν ζωές και να μαζεύουν σορούς από τη θάλασσα.

thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
πωσ θα σταματισουν τουσ μεταναστεσ
Τυχαία Θέματα