Ασφυκτικές πιέσεις της Τρόϊκα για 11 μέτρα-φωτιά

Το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας έχουν βάλει Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις και να θυσιαστούν για άλλη μία φορά μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, εφάπαξ και άλλες κοινωνικές παροχές στο βωμό της συνέχισης της δανειακής στήριξης της χώρας.

Οι ασφυκτικές παρασκηνιακές

πιέσεις και οι δημόσιες δηλώσεις με χαρακτήρα τελεσιγράφου -ιδίως από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο- κορυφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, εν όψει της οριστικοποίησης του πακέτου περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη την Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και να στείλει το μήνυμα ότι «δεν αρκούν πλέον τα λόγια, οι πράξεις είναι σημαντικές». Για τον κ. Μπαρόζο και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως και για τα στελέχη του ΔΝΤ, «πράξεις» σημαίνει άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά.

Ο κλοιός των πιέσεων εντείνεται και μέσω διαρροών, όπως αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας προχθές το απόγευμα από τη «Wall Street Journal». Σύμφωνα με την εφημερίδα, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής δήλωσαν ανωνύμως ότι το χρέος της χώρας μας το 2020 θα είναι κατά 30 δισ. ευρώ μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί τον Μάρτιο (290,8 δισ. ευρώ). Στην περίπτωση αυτή, το χρέος θα εκτοξευόταν από το 116,5% στο 128% του ΑΕΠ στο τέλος της δεκαετίας, με συνέπεια να τίθεται ζήτημα βιωσιμότητάς του.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη στους επικεφαλής της Τρόικας, Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, τους βασικούς άξονες των παρεμβάσεων που έχει επεξεργαστεί για να πετύχει περιστολή δαπανών 11,5 δισ. ευρώ την προσεχή διετία αλλά και για να πιάσει τους στόχους του τρέχοντος έτους.

Η αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων προς τους εκπροσώπους των δανειστών μας θα γίνει μόλις διαμορφωθεί η τελική μορφή τους από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι οποίοι συναντώνται εκ νέου αύριο για το σκοπό αυτό. Μέχρι τότε, το «γράψε-σβήσε» στον κατάλογο των μέτρων συνεχίζεται, με στόχο να αποφευχθούν τα πιο σκληρά σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και το τελικό πακέτο παρεμβάσεων να διέπεται, στο μέτρο του δυνατού, από κοινωνική δικαιοσύνη. Ωστόσο, είναι σαφές πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο «στοίχημα».

Παρότι εκκρεμεί η διευθέτηση πολλών κρίσιμων σημείων του νέου πακέτου μέτρων, είναι βέβαιο πως: (α) οι συντάξεις θα οδηγηθούν ξανά στην «πρέσα», αλλά θα δοθεί μάχη για να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, (β) ορισμένες από τις περικοπές θα επιβληθούν αναδρομικά και (γ) μέτρα όπως οι μειώσεις στα εφάπαξ θα εφαρμοστούν νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί – πιθανότατα από τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες , τα κυριότερα μέτρα που φαίνεται να οδεύουν προς υλοποίηση είναι τα εξής:

Επιβολή ανώτατου ορίου στις
Keywords
Τυχαία Θέματα