«Αρρωστα» τα νοσοκομεία, σε κίνδυνο οι ασθενείς

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας. Καρκινοπαθείς βρίσκονται σε λίστες αναμονής 6-7 μηνών για μια ακτινοθεραπεία, επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά καθυστερούν να χειρουργηθούν λόγω έλλειψης γιατρών, ασθενείς διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους περιμένουν να αδειάσει κρεβάτι στην Εντατική, φάρμακα και υλικά με το «σταγονόμετρο», ασθενοφόρα - «φαντάσματα» και γηρασμένος εξοπλισμός, περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ένας στους τρεις ογκολογικούς ασθενείς

δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό, λόγω της καθυστέρησης στο κλείσιμο του ραντεβού. Ενδεικτικά, οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία φτάνει τους έξι με επτά μήνες στον Άγιο Σάββα και ακολουθούν τα άλλα νοσοκομεία.

Ελλείψεις
Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία έχουν «στερέψει» από φάρμακα. Από τη μελέτη προέκυψε ότι το 28% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του, λόγω των ελλείψεων στα νοσοκομειακά φαρμακεία! Τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας -θα έπρεπε να υπάρχουν στο ΕΣΥ τουλάχιστον 70- είναι μόλις 27, από τα οποία περισσότερα από τα μισά έχουν περάσει την 12ετία.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και για τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά. Στο Ιπποκράτειο Αθηνών -που μαζί με τον Ευαγγελισμό δέχονται περιστατικά από όλη την Ελλάδα- καταγράφονται τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα στην εφημερία να υπάρχει δυνατότητα για ένα χειρουργείο. Για τη δεύτερη χειρουργική αίθουσα δεν υπάρχει ταυτόχρονη βάρδια. Αυτό σημαίνει ότι εάν στη διάρκεια του επείγοντος χειρουργείου προκύψει δεύτερο επείγον περιστατικό, πρέπει να περιμένει να τελειώσει το πρώτο επείγον! Πριν από λίγες ημέρες, ο Συντονιστής Διευθυντής της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Αθηνών, κ. Γιώργος Οικονομόπουλος με επιστολή του ενημέρωσε -ξανά- το υπουργείο Υγείας για τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο. «Πιστεύω ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας με τους εν λόγω κυρίους έχει γίνει πλέον επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία! Επειδή μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής μου θα υπάρξουν «αντιδράσεις» από τους «αρμόδιους» τους προλαβαίνω θέτοντας την παραίτησή μου στην δικαιοδοσία του Υπουργού», αναφέρει η επιστολή του.

Σχεδόν 10 μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, το υπουργείο Υγείας δεν έχει απαντήσει. Και η λίστα των προβλημάτων διευρύνεται: στο ίδιο νοσοκομείο, συχνά σοβαρά περιστατικά νοσηλεύονται σε ράντζο λόγω μη διαθέσιμης κλίνης στη μονάδα Εντατικής, ενώ οι ασθενείς στη μονάδα Εντατικής επιβλέπονται μόνο από δύο νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον οκτώ.

Σημειώνεται ότι καθημερινά στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονται 40-45 ασθενείς, ενώ τις τελευταίες ημέρες λόγω της γρίπης η λίστα αριθμεί και 70 ασθενείς.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για προσλήψεις που ολοκληρώνονται. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας από την πρώτη δέσμη των 985 προλήψεων σε μόνιμο προσωπικό για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αναρτήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τον ΑΣΕΠ τα προσωρινά αποτελέσματα για τις ειδικότητες ΥΕ (101 θέσεις) και ΠΕ (125 θέσεις). Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί η κατανομή και των υπολοίπων 759 θέσεων και στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί η δεύτερη δέσμη προσλήψεων (2.440 θέσεις).

Παράλληλα για τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), είναι στον «αέρα» η προκήρυξη για την πρόσληψη (διετείς συμβάσεις) 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών. Σε ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας αναφέρεται ότι «στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις παραπάνω προσλήψεις είναι να ενισχυθούν οι κλίνες ΜΕΘ- ΜΑΦ- ΜΕΝΝ στα δημόσια νοσοκομεία, να ανακτηθούν κρεβάτια που την προηγούμενη περίοδο είχαν σταματήσει να λειτουργούν, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν νέες κλίνες, κυρίως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο».

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΠΟΕΔΗΝ
Σε οριακό σημείο λόγω έλλειψης κονδυλίων

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) η οποία κάνει λόγο για οριακό σημείο λειτουργίας του ΕΣΥ λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Από τον προϋπολογισμό του έτους 2016 προκύπτει ότι φέτος τα δημόσια νοσοκομεία θα επιχορηγηθούν με 1,15 δισ. ευρώ (φέτος επιβαρύνονται και με το κόστος χορήγησης των ακριβών φαρμάκων, που πέρυσι χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ), τη στιγμή που οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, προσωπικό προσλαμβάνεται μόνο μέσω τηλεοράσεως! Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: αποχώρησαν 20.000 υγειονομικοί τα έξι τελευταία έτη και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Κενές παραμένουν η μία στις τρεις οργανικές θέσεις, δηλαδή σε απόλυτο αριθμό σε 30.000 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις. Αποτέλεσμα των ελλείψεων σε προσωπικό, να αντιστοιχεί μόλις μία νοσηλεύτρια τη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών.

Δραματική είναι η κατάσταση και στο ΕΚΑΒ. Από τα 130 που διαθέτει του ΕΚΑΒ Αθηνών, σχεδόν το 50% των «μάχιμων» οχημάτων βρίσκεται ακινητοποιημένο λόγω σοβαρών βλαβών, ενώ και ασθενοφόρα με απλές βλάβες -λόγω έλλειψης ανταλλακτικών- δεν επισκευάζονται έγκαιρα. Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και σήμερα στην Αττική είναι κλειστοί 27 τομείς ασθενοφόρων, που συνεπάγεται ότι το βάρος της διακομιδής ασθενών έχει επιβαρύνει τα λίγα ασθενοφόρα που κυκλοφορούν με επιπλέον καθυστερήσεις στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ ακόμα και σε επείγοντα περιστατικά. Ουσιαστικά, μεγάλες περιοχές της Αττικής δεν καλύπτονται με κανένα ασθενοφόρο παρά μόνο με ασθενοφόρα από διπλανούς τομείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τον χρόνο ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα