Άρχισε ο εμβολιασμός στη χώρα μας

Τέσσερις μέρες πριν ανατείλει η νέα χρονιά, η ελπίδα για την αρχή του τέλους της πανδημίας γεννιέται σήμερα τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη με την έναρξη των εμβολιασμών.

Στο νοσοκομείο "Αττικόν" έφθασε λίγο μετά τις 14:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εμβολιασθεί κατά της covid-19. "Είναι μία σημαντική ημέρα για όλους μας, σήμερα μπορούμε να είμαστε αισιοδόξοι" δήλωσε ο πρωθυπουργός φθάνοντας στο νοσοκομείο. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας

Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ τον συνόδευε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ακολούθησε τη διαδικασία που ορίζει το πρωτόκολο, συμπληρώνοντας το σχετικό έγγραφο, εμβολιάσθηκε και στη συνέχεια μετέβη σε αίθουσα αναμονής, όπου θα παραμείνει για 15 λεπτά, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, για λόγους ασφαλείας. "Παντελώς ανώδυνη η διαδικασία", ήταν το πρώτο σχόλιο του πρωθυπουργού μετά τη διαδικασία εμβολιασμού.

Νωρίτερα, στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", στις 14:00, έκανε το εμβόλιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία ήταν και το πρώτο πολιτικό πρόσωπο της χώρας που εμβολιάστηκε για τον κορονοϊό. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσήλθε στον "Ευαγγελισμό", όπου την υποδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και αφού ακολουθήθηκε η διαδικασία που ορίζει το πρωτόκολο εμβολιάσθηκε, ενώ θα παραμείνει σε χώρο του νοσοκομείου και το αναγκαίο χρονικό διάστημα, για λόγους ασφαλείας. "Το καλύτερο δώρο μάς το έκανε η επιστήμη" ανέφερε η ΠτΔ, αφού ευχήθηκε σε όλους για τις γιορτές. "Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όσο γίνεται περισσότεροι για να φύγουμε από αυτή την περιπέτεια και να αναταμώσουμε πάλι, αγκαλιάζοντας τους δικούς μας ανθρώπους" υποστήριξε.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να εμβολιαστούν προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία για την ασφάλεια του φαρμάκου. Μία κίνηση που έγινε αποδεκτή από όλους εκτός από τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Σειρά για το εμβόλιο για τον κορονοϊό πήρε ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που εμβολιάστηκαν πριν από λίγη ώρα. Ο κ. Τσιόδρας εμβολιάστηκεστο νοσοκομείο "Αττικόν" όπου είναι και η επαγγελματική του έδρα. "Επιτέλους ήρθε η στιγμή που περιμέναμε" δήλωσε ο κ. Τσιόδρας αμέσως μετά τον εμβολιασμό του.

Προηγουμένως, όπως μετέδιδε το Capital.gr, την έναρξη της πολυαναμενόμενης επιχείρησης "Ελευθερία" στην Ελλάδα σήμανε ο εμβολιασμός της Ευσταθίας Καμπισιούλη.

Όπως ήταν προγραμματισμένο, στη μία το μεσημέρι, εμβολιάστηκε πρώτη η υπεύθυνη ΜΕΘ του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", που δίνει καθημερινά συνεχείς μάχες ενάντια στη φονική νόσο και έχει δει από πολύ κοντά τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί ο κορονοϊός. "Πονάει όλο µας το κορμί από την ένταση και το στρες, έχουμε απομονωθεί από τους δικούς µας ανθρώπους, δεν μπορούμε να έχουμε την αγκαλιά ή το χάδι τους", είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Η κυρία Καμπισιούλη έχει ειδικευτεί στις ΜΕΘ και από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι υπεύθυνη τομεάρχης των ΜΕΘ του νοσοκομείου, που στην πλειονότητά τους είναι πια ΜΕΘ Covid-19. Η Ευσταθία Καμπισιούλη, σύμφωνα με το kalimera-arkadia.gr, κατάγεται από την Αρκαδία και συγκεκριμένα από το Σταυροδρόμι Γορτυνίας, όπου και μεγάλωσε.

Αμέσως μετά τον εμβολιασμό της, δήλωσε στην ΕΡΤ1: "Νομίζω ότι πολλοί με ζηλεύουν σήμερα και θα ήθελαν να είναι στη θέση μου. Στο πρόσωπό μου τιμάται όλος ο νοσηλευτικός κλάδος. Ευχαριστώ όσους με επέλεξαν να εμβολιαστώ πρώτη".

Αναφορικά με το πως αισθάνεται μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε πως αισθάνεται μια χαρά, δεν έχει κανένα πρόβλημα και σύστησε στους πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να έχουν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες.

Λίγο αργότερα ακολούθησε ο 88χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης, που είναι φιλοξενούμενος σε οίκο ευγηρίας. Οι ηλικιωμένοι άλλωστε είναι εκείνοι που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία λόγω των υποκείμενων νοσημάτων που έχουν.

"Σήμερα είνα η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μετέβη στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" νωρίτερα. Ο κ. Κικίλιας αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά δήλωσε: "Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Πρώτη εμβολιάζεται μια νοσηλεύτρια και μετά ένας υπέργηρος σε αυτή την επιχείρηση "Ελευθερία", και φυσικά σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της χώρας σε μία συμβολική κίνηση αλλά και ουσιαστική προστασίας από την Covid-19", ενώ προσέθεσε ότι "προχωράμε με προσοχή χωρίς βιασύνες, βήμα, βήμα και θα πάμε καλά, με προσοχή".

Τασούλας: Η επιστήμη, η συνεργασία και η λογική κέρδισαν το στοίχημα

Κάλεσμα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες "να απολαύσουν την πρωτόγνωρη γοητεία ευθύνης και ελευθερίας που τους χαρίζει η εξασφάλιση της υγείας τους με αυτόν τον εμβολιασμό" απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος εμβολιάστηκε σήμερα κατά του κορονοϊού, στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

Αμέσως μετά τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Το 2020 ξεκίνησε με μία απροσδόκητη αγωνία που μετατράπηκε σε φόβο και κατέκλυσε όλο τον κόσμο. Μία πρωτόγνωρη πανδημία, από αυτές που εμφανίζονται κάθε εκατό χρόνια, σκόρπισε απελπισία, φόβο και άλλαξε τις ζωές όλου του κόσμου και στη χώρα μας. Κλείνοντας το 2020, την αγωνία και τον φόβο τα διαδέχεται η ελπίδα. Η επιστήμη, η συνεργασία και η λογική κέρδισαν το στοίχημα. Και τώρα, απομένει σε όλους εμάς μία πρωτόγνωρη γοητεία, η γοητεία της ευθύνης να αλλάξουμε τη ζωή μας. Όσο περισσότεροι εκμεταλλευτούμε κι αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία επιστήμης και λογικής, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η αντεπίθεση της υγείας έναντι αυτής της πανδημίας.

Το 2021 είναι η χρονιά της ελπίδας και της ελευθερίας. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μετέχω σε αυτή την προσπάθεια και αν μου επιτρέπετε, καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να απολαύσουν αυτή την πρωτόγνωρη γοητεία ευθύνης και ελευθερίας που τους χαρίζει η εξασφάλιση της υγείας τους με αυτόν τον εμβολιασμό".

Τον πρόεδρο της Βουλής συνόδευσαν στην αίθουσα εμβολιασμών ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μετά τον εμβολιασμό του, ο κ. Τασούλας συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου, εκφράζοντάς τους την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό του για τον αδιάκοπο αγώνα που δίνουν στο μέτωπο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Κ. Φλώρος:"Ανακατάληψη” των ζωών μας

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εμβολιάσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ", ως συμβολικά πρώτος και κάνοντας την αρχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε εφαρμογή του σχεδίου εμβολιασμού της κυβέρνησης κατά της πανδημίας με την επωνυμία "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" και στο πλαίσιο της θωράκισης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύντομα θα ακολουθήσει η λοιπή στρατιωτική Ηγεσία και των τριών Κλάδων, καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

"Ο αντικειμενικός σκοπός, της επιχειρήσεως "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” δεν είναι άλλος, παρά η απελευθέρωση όλων μας, από τα αόρατα, αλλά πολύ πραγματικά κι επώδυνα δεσμά της πανδημίας, η "ανακατάληψη” των ζωών μας και τελικώς, η επαναφορά στην κανονικότητα, κάτι βεβαίως που ισχύει απολύτως και στον υπερθετικό βαθμό και για το Στράτευμα.

Έτσι λοιπόν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθούν-είναι ήδη-στην πρώτη γραμμή της Πανελλήνιας προσπάθειας, με όλα τα μέσα και το προσωπικό που θα απαιτηθεί. Ήδη στο προπαρασκευαστικό στάδιο, έχουν γίνει πολλά. Έχουν καταρτισθεί και δοκιμασθεί τα επιχειρησιακά σχέδια, από κοινού με τις άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και φορείς και από σήμερα μπαίνουμε στο εκτελεστικό κομμάτι. Θα είναι προσπάθεια επίμονη, δύσκολη, επίπονη, απαιτητική, αλλά είμαι σίγουρος, ότι θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία!", δήλωσε νωρίτερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Το χρονοδιάγραμμα

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr, την επόμενη ημέρα θα γίνει η διανομή προς το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Επίσης, έως τις 30 Δεκεμβρίου θα έχει παραληφθεί, εκτός απροόπτου, η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech, 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον ελληνικό πληθυσμό, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι 429.000 δόσεις έως το τέλος Ιανουαρίου και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει από την Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στόχος είναι στις αρχές του καλοκαιριού του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία, που είναι σημαντική για να μπει φρένο στη μετάδοση της πανδημίας. Όπως είναι εδώ και καιρό γνωστό, αρχικά θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό. Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία φιλοξενούνται σε δομές, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Οι επόμενοι που προβλέπεται να αρχίσουν τον εμβολιασμό, είναι οι άνω των 85 ετών.

Ώρα ελευθερίας για την Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, σήμερα πραγματοποιούνται οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως προαναφέρθηκε.

Νωρίς το πρωί, στο νοσοκομείο Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού, οι πρώτοι τρεις Ιταλοί πολίτες.

Πρόκειται για μια γιατρό, μια νοσοκόμα και ένα μέλος του βοηθητικού προσωπικού του νοσοκομείου. Εμβολιάσθηκαν, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λίγο μετά τις επτά τοπική ώρα. "Εμβολιασθείτε όλοι, σας το λέω από καρδιάς", δήλωσε η 28χρονη νοσηλεύτρια Κλάουντια Αλιβερνίνι.



"Αισθάνομαι πολύ καλά. Η απόφαση να εμβολιασθώ ήταν κάτι το αρκετά φυσικό. Προσφέρθηκα και επελέγην απ' τους πρώτους, αλλά και ως σύμβολο, για να δείξουμε ότι πρέπει να εμπιστευθούμε και να πιστέψουμε αυτή την επιλογή", προσέθεσε η καθηγήτρια Μαρία Ροζάρια Καπομπιάνκι, υπεύθυνη του εργαστηρίου Ιολογίας του νοσοκομείου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος, υπογράμμισε μέσω Twitter ότι "σήμερα η χώρα ξυπνά και πάλι" και ότι "η εκστρατεία αυτή ξεκινά από τους γιατρούς και το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού, για να επεκταθεί, στη συνέχεια, σε όλον τον πληθυσμό και να μπορέσει να κερδίσει οριστικά, η Ιταλία, τη μάχη κατά του ιού".

Ο 84χρονος Αντρέας Ραουνάς, η 88χρονη Παναγιώτα Λοΐζου-Φυλακτού και ο διευθυντής του Μελάθρου Ευγηρίας Λευκωσίας, Άθως Μάτσα, ήταν οι πρώτοι πολίτες που έκαναν σήμερα το εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο.

Εκφράζοντας τη χαρά του που ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν, ο κ. Ραουνά, ένοικος του Μελάθρου Ευγηρίας Λευκωσίας, μετέφερε την ευχή όπως όλα κυλήσουν ομαλά το επόμενο διάστημα και κάλεσε όλους του πολίτες να εμβολιαστούν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "μόνο με αυτή την ενέργεια μπορούμε να καταστρέψουμε τον κορονοϊό". Δεν γίνεται, είπε, ορισμένοι να αγωνίζονται για το δικό μας καλό κι εμείς να είμαστε πολέμιοί τους. "Όλοι όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν, για εμένα, είναι προδότες, διότι συνεργάζονται με έναν εχθρό, ο οποίος είναι δολοφόνος", δήλωσε μετά τον εμβολιασμό του ο κ. Ραουνά. Όλοι εμείς που επιλέξαμε να εμβολιαστούμε, συνέχισε, έχουμε επίγνωση ότι μπορεί να υπάρξουν ορισμένες επιπτώσεις ή παρενέργειες, όμως "εάν ο κορονοϊός σε χτυπήσει, τότε θα σε πάρει μαζί του". "Εύχομαι όλοι να εμβολιαστούν και τότε όλοι μαζί θα νικήσουμε τον κορωνοϊό. Εάν άλλοι εργάζονται για το καλό και άλλοι τον καταπολεμούν, τότε για μένα δεν υπάρχει λύση", ανέφερε ο κ. Ραουνά.

Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ευρωπαία επίτροπο για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου, τον υπουργό Υγείας αλλά και όλους όσοι εργάζονται για τη διαχείριση της πανδημίας, με αποτέλεσμα "η Κύπρος σήμερα να γιορτάζει μια ιστορική μέρα με τον εμβολιασμό όλων μας".

Από πλευράς της, η Λοΐζου-Φυλακτού, όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνεται, απάντησε "όλα καλά. Είπα στον κ. Άθω ότι θέλω να εμβολιαστώ πρώτη". Μιλώντας για τον γιό της και τα δύο της εγγόνια, είπε ότι ο λόγος που η ίδια εμβολιάστηκε -και το παράδειγμά της θα ακολουθήσει και ο γιός της με τη σύζυγό του- "είναι για να έρθουν τα εγγόνιά μου να με δουν".

Μία 96χρονη σε οίκο ευγηρίας στην κεντρική Ισπανία ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα που εμβολιάστηκε σήμερα κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.



Η Αρασέλι Ροσάριο Ιδάλγο Σάντσεθ ομολόγησε, χαμογελώντας, ότι δεν αισθάνθηκε "τίποτα" όταν της έκαναν το εμβόλιο. Η κυρία αυτή με τα λευκά κοντά μαλλιά, που φιλοξενείται στο γηροκομείο Λος Όλμος στη Γουαδαλαχάρα (κεντρική Ισπανία), στη συνέχεια σηκώθηκε αργά, φόρεσε τη ζακέτα της και απομακρύνθηκε με τη βοήθεια ενός τροχήλατου περιπατητήρα.

Η Μόνικα Τάπιας, μία εκ των φροντιστών που εργάζονται στο ίδιο γηροκομείο ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στη χώρα που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech.

Η Τσεχία, επίσης, ξεκίνησε σήμερα την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού, στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της Covid-19 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις ήταν ο πρώτος που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech στο Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Πράγα, πριν αρχίσουν άλλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, του Μπρνο, να διανέμουν τις 9.750 δόσεις που έχει λάβει έως τώρα η Τσεχία.



"Το εμβόλιο που έφθασε χθες από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ελπίδα, μια ελπίδα ότι θα επιστρέψουμε στην κανονική ζωή", δήλωσε ο Μπάμπις, προτού εμβολιαστεί.

Λίγο μετά τον πρωθυπουργό, εμβολιάστηκε η Εμίλιε Ρεπίκοβα, 95 ετών, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η χώρα έκλεισε καταστήματα και υπηρεσίες που δεν θεωρείτο απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν να λειτουργούν και τα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών από σήμερα, καθώς προσπαθεί να ανακόψει μια ακόμα αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 και του αριθμού των νοσηλευόμενων.

Τα εμβόλια που έρχονται

Όπως ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, θα αποσταλούν 12,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς το τέλος του χρόνου. Δεδομένου πως απαιτούνται δύο δόσεις σε διάστημα τριών εβδομάδων, οι αρχικές παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αρκετές για τον εμβολιασμό 6,25 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με διαφορετικές εταιρείες για να διαμορφώσει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων. Έχει ήδη συνάψει συμβόλαια με τις AstraZeneca (400 εκατ. δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατ. δόσεις), Johnson and Johnson (400 εκατ. δόσεις), BioNTech-Pfizer (300 εκατ. δόσεις), CureVac (405 εκατ. δόσεις) και Moderna (160 εκατ. δόσεις). Έχει επίσης ολοκληρώσει τις διερευνητικές συνομιλίες με τη Novavax για την αγορά έως 200 εκατ. δόσεων. Συνολικά η Κομισιόν έχει διασφαλίσει ένα χαρτοφυλάκιο με πάνω από 2 δισ. δόσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έτσι μπορεί να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δωρεάν και μη υποχρεωτικό

Το εμβόλιο για την COVID-19 θα χορηγηθεί δωρεάν στους πολίτες, ενώ δεν θα είναι υποχρεωτικό. Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τοποθετηθεί σχετικά, σημειώνοντας ότι οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 δεν πρέπει να καταστούν υποχρεωτικοί, εκτός από συγκεκριμένες επαγγελματικές περιστάσεις, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να εξηγηθούν καλύτερα τα "οφέλη" των εμβολίων παρά να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Τι θα γίνει όμως όταν δοθεί η έγκριση και κυκλοφορήσουν εμβόλια περισσότερων φαρμακευτικών; Όπως έχει υπογραμμιστεί από το υπουργείο Υγείας, οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής, όπως άλλωστε συμβαίνει με το αντιγριπικό εμβόλιο. Τα εμβόλια του κορονοϊού θα αντιμετωπιστούν ως ένα εμβόλιο και δεν θα υπάρχει επιλογή.

Τα εμβολιαστικά κέντρα, η εφοδιαστική διαδικασία, ο τρόπος των ραντεβού

Ο εμβολιασμός γίνεται στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που έχουν αναπτυχθεί και στις 65 κινητές μονάδες. Οι κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, εντός 10 εργάσιμων ημερών, θα εμβολιάσουν και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας και τους ωφελούμενους. Θα είναι μία ξεχωριστή διαδικασία που θα ακολουθηθεί, όπου ο εμβολισμός θα γίνει στους οίκους ευγηρίας. Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι μέρες την εβδομάδα (εκτός Κυριακής).

Συγκεκριμένα στην Αττική θα λειτουργήσουν 245 κέντρα, στον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου (2η Υγειονομική Περιφέρεια) 135, στη Μακεδονία-Θεσσαλονίκη 123, στην Αν. Μακεδονία-Θράκη 129, στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα 144, στην Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά 176 και στην Κρήτη θα λειτουργήσουν 66 εμβολιαστικά κέντρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τα κέντρα υγείας που διαθέτει η κάθε περιοχή, ενώ θα διαμορφωθούν και άλλοι υγειονομικοί χώροι.

Τα ψυγεία αποθήκευσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έχουν φτάσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Μπορούν να χωρέσουν 80 χιλιάδες δόσεις εμβολίου σε θερμοκρασία -70° Κελσίου. Από τη στιγμή που το εμβόλιο θα φύγει από τις αποθήκες για να πάει στα εμβολιαστικά κέντρα, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται άμεσα, λόγω της μικρής αυτής διάρκειας ζωής.

Τον συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει επίσης στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές και στα ακριτικά νησιά. Σε ό,τι έχει να κάνει με πρόσφυγες και μετανάστες, ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Στα εμβολιαστικά κέντρα θα υπάρχει ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο. Οι πολίτες που θα δεχθούν να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους προφορικά, Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να κλείνει ραντεβού κάποιος πολίτης είναι είτε μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr (οι πολίτες θα μπορούν εκεί να αντλούν πληροφορίες και για τον εμβολιασμό), είτε μέσω φυσικών καναλιών, όπως παραδείγματος χάριν στο φαρμακείο της γειτονιάς τους ή στα κέντρα εξυπηρέτησης του πολίτη. Όσοι έχουν ενεργοποιήσει ήδη την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού. Εφόσον δεχθούν τον εμβολιασμό, θα καθοριστεί ημέρα και τόπος του εμβολιασμού.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
χωρα, νέα, αττικον, capital, ελλαδα, κορονοϊός, ερτ1, βουλη, γεεθα, αθηνα, ελευθερια, αχεπα, πατρα, pfizer, twitter, κυπρος, λύση, μπρνο, εταιρεία, BioNTech, AstraZeneca, Johnson, Moderna, ΕΟΔΥ, πειραιας, κρητη, gov, φαρμακεια, sms, email, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, κικιλιας, αλλαγη ωρας, θεσσαλονικη, μονικα βασιλειου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, χρονια πολλα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αυλη συνταγογραφηση, εμβολιο pfizer, κοινωνια, χιονοδρομικα, συνταγογραφηση, το στοιχημα, χωρες, αδεια, αχεπα, βημα, γεεθα, γηροκομειο, δωρεαν, εδρα, ευχες, ηγεσια, θρακη, ιονια, ισπανια, ιταλια, νησια, πλαισιο, τηλεοραση, υγεια, ψυγεια, ωρα, capital, capital.gr, email, pfizer, αγκαλια, αγορα, αγωνια, αυξηση, ανθρωπος, αρκαδια, αττικη, βετερανος, βοηθεια, γινει, γινεται, γινονται, γοητεια, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, δοθει, δωρο, εγινε, εγγραφο, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, ελπιδα, εμβολια, εβδομαδα, ενεργεια, εμβολιο, εξι, επτα, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ευσταθια, ζωη, ζωης, ζωων, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ηρθε η στιγμη, ισχυει, υφυπουργος, θεσσαλια, υγειονομικο, οικο, ιονια νησια, καμερες, κελσιου, κυβερνηση, κινητο, κινηση, κυρια, λευκα, μακεδονια, μαλλια, μητσοτακης, μαρια, νοσοκομεια, ξυπνα, ολμος, παμε, πραγα, προβληματα, πρωι, ραντεβου, σιγουρος, συγκεκριμενα, συζυγο, συνεχεια, σχεδια, υπουργειο υγειας, τσεχια, φαρμακειο, φυσικα, φυσικο, φλωρος, φορμα, χαδι, χιονοδρομικα κεντρα, χαρα, κωνσταντινος, ασφαλεια, αυλη, μπρνο, εφαρμογη, ενωση, gov.gr, gov, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, μπροστα, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, sms, σωτηρης, τυχερο, θελω να, θερμοκρασια, υγειας, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Άρχισε,archise