Άρχισαν οι διαρροές στην ΕΕ

Οι Τσέχοι το μελέτησαν, το σκέφτηκαν, και απάντησαν όχι.

Τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από την Βρετανία, συμφώνησαν χθες να επιβληθούν αυστηροί δημοσιονομικοί έλεγχοι στους προϋπολογισμούς τους, και στην γενικότερη οικονομική τους πολιτική.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ήδη απαντήσει αρνητικά, αρνούμενος να συμμετάσχει, λέγοντας πως η παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας όσον αφορά στα δημοσιονομικά ζητήματα «δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα του έθνους του».

Από την πλευρά της, η Τσεχία, που δεν ανήκει στην ευρωζώνη (ακόμη), απέρριψε την νέα

συνθήκη, επικαλούμενη «συνταγματικούς λόγους».

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy, «δεν γνωρίζω πολλά για τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Πράγας, ώστε να καταλάβω πως γίνεται κάτι που ήταν αποδεκτό τον περασμένο Δεκέμβριο, να μην είναι αποδεκτό σήμερα…».

Πέραν των διαρροών αυτών, πολλοί αναλυτές ασκούν κριτική στην νέα συμφωνία των Βρυξελλών, λέγοντας πως δεν έχει την ισχύ που χρειάζεται ώστε να επαναφέρει την ανάπτυξη, και να αντιμετωπίσει την ανεργία.

Πιο ειδικά, όλοι πλέον επιτίθενται στην γερμανική εμμονή για δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα, ως πανάκεια για την κρίση.

Όπως είπε ο  πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz: «δεν χρειάζεται να είναι κανείς καθηγητής οικονομικών, για να καταλάβει ότι με μηδενική ανάπτυξη δεν μπορεί κανείς  να κάνει τίποτα…».

S.A.-BBC,  N.Y. Times

Keywords
Τυχαία Θέματα