Απόβαση επενδυτών στην Αθήνα

Το καλοκαίρι ήταν φορτωμένο με επαφές και συναντήσεις στο εξωτερικό Ελλήνων αξιωματούχων, προεξάρχοντος του Αντώνη Σαμαρά με επενδυτές, funds και κροίσους. Από τη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες μέχρι το roadshow του ελληνικού Χρηματιστηρίου

στο Λονδίνο. Πλέον, το παιχνίδι μεταφέρεται στην Αθήνα.

Τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα μονοπώλησε ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ο Ρώσος μεγιστάνας και νέος ιδιοκτήτης του Σκορπιού, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Νότη Μηταράκη, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ξενοδοχεία, ακίνητα και μαρίνες. Αλλά δεν είναι ο μόνος.

Μία ημέρα πριν στην Αθήνα βρέθηκε ο κ. Κρις Φιν, επικεφαλής για την Ευρώπη της Carlyle Group, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 180 δισ. δολάρια παγκοσμίως μέσω των συνολικά 118 funds και των 81 επενδυτικών «οχημάτων» που ελέγχει. Οι συζητήσεις του με τον κ. Μηταράκη ήταν σε… αναγνωριστική βάση, ωστόσο η ελληνική πλευρά θεώρησε εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι αποδέχτηκε την πρόσκλησή της και ήρθε στην Αθήνα, μετά την επενδυτική περιπέτειά του με τη Νεοχημική του προφυλακισμένου πια Λ. Λαυρεντιάδη.

Διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων και κορυφαίες ξένες τράπεζες επισκέπτονται -επίσημα ή ανεπίσημα- την ελληνική πρωτεύουσα και έχουν επαφές με τραπεζίτες, Έλληνες επιχειρηματίες και εισηγμένες εταιρίες. Είτε εστιάζοντας στο ελληνικό Χρηματιστήριο είτε αναζητώντας ευκαιρίες στα ακίνητα ή τον τουρισμό, το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις υπάρχει. Στα χέρια της ελληνικής πλευράς είναι να μετουσιωθεί σε πράξεις και να έρθουν επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα.

Αυτές τις μέρες στην Αθήνα βρίσκεται ομάδα ξένων διαχειριστών κεφαλαίων, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρέθηκαν και στο Λονδίνο στο 8ο roadshow της EXAE και θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους 20 ελληνικών εισηγμένων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της UBS με στόχο οι fund managers να ξεκινήσουν ή να… ολοκληρώσουν συζητήσεις πιθανής συνεργασίας με Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και να εξετάσουν και πιθανότητες χρηματοδότησης, μέσω εταιρικών ομολόγων.

Οι προπαρασκευαστικές επαφές έχουν ήδη γίνει, ώστε στις 18-19 Σεπτεμβρίου τα hedge funds, που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές, όπου πλέον ανήκει και το ελληνικό Χρηματιστήριο μετά την υποβάθμισή του από την MSCI τον περασμένο Μάιο, να… μπουν στο ψητό. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, στελέχη της Fidelity, της Ammundi, της Schroders και της Wellington. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συναντήσεις που έχουν ήδη κλειστεί περιλαμβάνουν ορισμένες από τις ελληνικές εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο δείκτη MSCI Emerging Markets, δηλαδή τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, την ΕΤΕ, την Alpha, τη ΔΕΗ, την Jumbo, τη Folli Follie Group, τα ΕΛ.ΠΕ. και άλλες εισηγμένες. Στην ατζέντα υπάρχουν και επαφές με θεσμικούς παράγοντες, όπως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Είχε προηγηθεί, ένα μήνα πριν, η κάθοδος επενδυτικής ομάδας με επικεφαλής τη Morgan Stanley, καθώς οι μεγάλοι οίκοι που παραδοσιακά παρακολουθούν το ελληνικό Χρηματιστήριο και αρκετά funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, ούτως ή άλλως, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους της κυβέρνησης, «πλέον ανοίγει ο δρόμος για να έλθουν επενδυτές, καθώς έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να περιοριστεί το ρίσκο της χώρας».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προγραμματιστεί και θα ακολουθήσουν ανάλογες πρωτοβουλίες από την JP Morgan και την Goldman Sachs, καθώς και την Credit Suisse, ενώ για τον Οκτώβριο σχεδιάζεται επίσκεψη πολυπληθούς ομάδας θεσμικών επενδυτών από τη Citi. Δεν αποκλείεται, επίσης, το επόμενο διάστημα να έρθει στην Αθήνα εκ νέου και ο «γκουρού» των επενδύσεων, Μαρκ Μόμπιους, γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων της Franklin Templeton, που εστιάζει σε τοποθετήσεις σε αναδυόμενες αγορές.

Παράγοντες της αγοράς εξηγούσαν ότι πολλοί ξένοι οίκοι γνωρίζουν τα θεμελιώδη μεγέθη των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, όπως είναι π.χ. ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ ή οι τράπεζες, και εκτιμούσαν ότι η ροή κεφαλαίων προς ελληνικές μετοχές θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, οι ξένοι χρηματοοικονομικοί οίκοι ενδιαφέρονται και για κάτι ακόμη: για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2014, καθώς υπάρχουν ήδη σκέψεις για περιορισμένη έκδοση πολυετών ομολόγων μέσα στην επόμενη χρονιά.

Διευκολύνσεις ζητούν οι Άραβες για να φέρουν κεφάλαια

Οι Άραβες ζητούν διευκολύνσεις από την ελληνική κυβέρνηση για να ανοίξει ο δρόμος των επενδύσεων. Μετά τη συνάντηση μέσα στον Αύγουστο του Αντώνη Σαμαρά με τον Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναχιάν της βασιλικής οικογένειας του Αμπου Ντάμπι και ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι, την οποία αποκάλυψε ο «ΤτΚ» την προηγούμενη Κυριακή, αυτήν την εβδομάδα είχε σειρά αντιπροσωπία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπό τον υπουργό Επικρατείας της χώρας, δρ Σουλτάν Αλ Ζαμπέ (Soultan Al Jabe).

Στις δύο διαδοχικές επαφές με τον κ. Μηταράκη, οι εκπρόσωποι των ΗΑΕ έδειξαν ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία και την αξιοποίηση ακινήτων σε ό,τι αφορά τον τουριστικό κλάδο, το φυσικό αέριο στον τομέα της ενέργειας και την εκμετάλλευση μαρίνων ελλιμενισμού. Επίσης, δίνουν προσοχή στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσουν το «παρών» σε ένα νέο διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Ωστόσο, αυτό που ζήτησαν οι Άραβες για να γίνει το ενδιαφέρον χειροπιαστές επενδύσεις είναι να υπάρξουν διευκολύνσεις και προστασία των επενδύσεων, εστιάζοντας και στη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο κρατών. Η συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, ενώ, σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, το προσχέδιο για τη συμφωνία αμοιβαίας προστασίας των επενδύσεων έχει αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ρόη Χάϊκου, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
αθηνα, hedge funds, folli follie, jp morgan, goldman sachs, καλοκαιρι, σαμαρας, funds, νέα, βρυξέλλες, ελλαδα, group, λαυρεντιαδης, τραπεζες, exae, ubs, fund, hedge, msci, fidelity, οτε, οπαπ, ετε, alpha, δεη, jumbo, follie, morgan, sachs, ηαε, δεπα, βουλη, χρηματιστηριο, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητης περιουσιας, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, σουλταν αλ σαουντ, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, ακινητα, δεπα, ετε, ηαε, λονδινο, ξενοδοχεια, οικονομια, προγραμμα, φυσικο αεριο, alpha, jp morgan, jumbo, ubs, αμπου νταμπι, ατζεντα, βλεμμα, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, διαστημα, διοικηση, δρομος, υπαρχει, εκμεταλλευση, εβδομαδα, επενδυσεις, ευρωπη, θετικο, κυβερνηση, νεα υορκη, ομαδα, πιθανοτητες, ροη, ρισκο, σειρα, σκεψεις, φυσικο, ψητο, group, αγορες, ανηκει, βηματα, exae, fidelity, folli follie, follie, fund, goldman sachs, hedge funds, hedge, χωρα, κυριακη, msci, morgan, παιχνιδι, πηγες, πληροφοριες, sachs, funds, χερια
Τυχαία Θέματα