Απειλές για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ υπογράμμισε τους «μεγάλους κινδύνους» που υπάρχουν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ ΄Ετινγκερ. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς πλησιάζει η περίοδος που θα χρειάζεται θέρμανση», δήλωσε ο ρώσος υπουργός, προσθέτοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος το φυσικό αέριο με το οποίο προμηθεύει η Gazprom την Ευρώπη (και το οποίο παραδίδεται μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία) να παρακρατηθεί παράνομα από την Ουκρανία

για δικές της ανάγκες».

Μετά τις αναφορές για αυξημένη παρουσία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι πρόκειται για αβάσιμες «εικασίες». «Ακούμε διάφορες εικασίες, όχι για πρώτη φορά, αλλά τα πραγματικά περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε μας», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης θα συνεχιστούν.

Θα κλείσουν οι στρόφιγγες;

Τι θα συμβεί όμως στις χώρες της Ευρώπης αν κλείσουν οι στρόφιγγες παροχής φυσικού αερίου; Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας της συμβουλευτικής εταιρίας A.T. Kearney, Κουρτ Όσβαλντ, μιλώντα στην Deutsche Welle αναφέρει πως «βραχυπρόθεσμα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν οι μεγάλες αυτές ποσότητες». Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να εισαχθεί περισσότερο αέριο από τη Νορβηγία και την Ολλανδία, ωστόσο οι ποσότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο του ρωσικού αερίου που εισάγεται σήμερα. Το κενό δεν θα μπορούσε να καλύψει ούτε το υγροποιημένο φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει τις υποδομές για να προχωρήσει σε μεγαλύτερη παραγωγή. «Μεσοπρόθεσμα λοιπόν, τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια δηλαδή, η Ευρώπη θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία» σχολιάζει.

Παρόλα αυτά, η Ευρώπη δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, αφού η πληρότητα των αποθεμάτων φυσικού αερίου ανέρχεται στο 86 %. Με 88 %, η Γερμανία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα αντιμετώπιζε το παραμικρό πρόβλημα τροφοδοσίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμη κι αν η Μόσχα έκλεινε τελείως τις στρόφιγγες. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται όμως και οι ειδικοί του ενεργειακού κολοσσού E.ON. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του ομίλου Γιοχάνες Τάισεν, το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία διασφαλίζεται από πολυετείς συμβάσεις που προβλέπουν μια συγκεκριμένη τιμή. Ο ίδιος εμφανίζεται βέβαιος ότι οι τιμές αυτές δεν πρόκειται να αλλάξουν. «Αυξήσεις τιμών μπορούν να γίνουν μόνον σε νέες συμβάσεις», εκτιμούσε στις αρχές Αυγούστου και το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Η Ρωσία πάντως, εκτιμά ο Όσβαλντ, δεν θα έκανε κάτι ακραίο, ακόμη και για ιστορικούς και μόνον λόγους. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες ρέει ρωσικό αέριο προς τη Δύση και «δεν περιμένω να θέσει η Ρωσία σε κίνδυνο το σχετικά καλό ‘ίματζ’ ενός αξιόπιστου εμπορικού εταίρου», εκτιμά ο ειδικός. Πόσο μάλλον αφού οι εξαγωγές φυσικού αερίου αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων για το ρωσικό κράτος.

«Η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», σχολιάζει η Κλάουντια Κέμφερτ, ειδικός σε θέματα ενέργειας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW. «Το 60 % των κρατικών εσόδων της Ρωσίας προέρχεται από τις πωλήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, ενώ ένα μεγάλο μέρος προορίζεται για την Ευρώπη. Με μια ενδεχόμενη διακοπή της τροφοδοσίας λοιπόν, η Ρωσία θα έκανε κακό στον εαυτό της».

www.dw.de

www.telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα