Απειλεί ο Ερντογάν, επελαύνει ο ΄Ασαντ

Η Τουρκία θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά στη βόρεια Συρία, αν πληγεί και άλλος τούρκος στρατιώτης, και μπορεί να κάνει και χρήση αεροπορικής ισχύος, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε εξάλλου τη Ρωσία ότι συμμετέχει στη «σφαγή» αμάχων στη βορειοδυτική Συρία.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πέραν των τουρκικών

θέσεων παρατήρησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

«Αν υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός στρατιώτη μας σε θέση παρατήρησης ή αλλού, δηλώνω από εδώ ότι θα πλήττουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος παντού από σήμερα, ανεξάρτητα από τα σύνορα της Ιντλίμπ ή τις προβλέψεις της συμφωνίας του Σότσι», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2018.

«Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος, χωρίς να διστάσουμε, χωρίς να επιτρέψουμε οποιαδήποτε χρονοτριβή», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα. Η Ρωσία, η οποία διαθέτει μια αεροπορική βάση στη Συρία, ελέγχει εδώ και χρόνια τον εναέριο χώρο της Ιντλίμπ.

«Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (...) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος σε μια σπάνια φραστική επίθεσή του εναντίον της Μόσχας, σημαντικής συμμάχου του συριακού καθεστώτος, αλλά και συναναδόχου με την Άγκυρα της διαδικασίας της Αστάνα για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Δεκατέσσερις τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 45 τραυματισθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου σε επιθέσεις του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, οι οποίες επέτρεψαν στη Δαμασκό να ανακτήσει πολλούς τομείς στην επαρχία, προς μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας.

«Τα αεροπλάνα που πλήττουν τους άμαχους πληθυσμούς στην Ιντλίμπ δεν θα μπορούν πλέον να επιχειρούν με ησυχία όπως πριν», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό ούτε αν τα ρωσικά αεροπλάνα θα αποτελούν επίσης στόχους.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις επαφές τους σχετικά με τη Συρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες έχουν κινητοποιηθεί για να απωθήσουν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την Ιντλίμπ, όμως πρόσθεσε πως οι αντάρτες αυτοί πρέπει να παραμείνουν πειθαρχημένοι.

«Δώσαμε το μήνυμα ότι θα δράσουμε χωρίς συμβιβασμούς εναντίον αυτών από τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις που ενεργούν με απειθάρχητο τρόπο και δίνουν στο καθεστώς δικαιολογία για να επιτεθεί», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Επιχειρήσεις εκκαθάρισης πραγματοποιεί ο συριακός στρατός γύρω από τον αυτοκινητόδρομο Μ5

Ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις εκκαθάρισης γύρω από τον αυτοκινητόδρομο Μ5 που συνδέει τη νότια με τη βόρεια Συρία, αφού κατάφερε χθες Τρίτη να τον θέσει υπό τον έλεγχό του, συνεχίζοντας την προέλασή του στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας παρά την αυξανόμενη ένταση με την Τουρκία που στηρίζει κάποιες ομάδες Σύρων ανταρτών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατέλαβε και άλλα χωριά και περιοχές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις του που έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν 700.000 ανθρώπων από τον Δεκέμβριο.

«Οι γειτονικές περιοχές στον αυτοκινητόδρομο Μ5, δυτικά της οδού, στην επαρχία του Χαλεπιού είναι πλέον υπό τον έλεγχο του καθεστώτος», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Εξάλλου οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να εκδιώξουν τους Σύρους αντάρτες και τους τζιχαντικές που βρίσκονται ανατολικά του Μ5, επεσήμανε το Παρατηρητήριο και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan.

Χθες ο συριακός στρατός έθεσε τον αυτοκινητόδρομο αυτό υπό τον έλεγχό του για πρώτη φορά από το 2012. Η οδική αυτή αρτηρία συνδέει τη νότια Συρία με το Χαλέπι στον βορρά, περνώντας και από τη Δαμασκό.

Τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί σύντομα στη Μόσχα για να συζητήσει για την Ιντλίμπ, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου

Τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει την κλιμάκωση της έντασης στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ πρόσθεσε ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις επιχειρήσεις που διεξάγει στην περιοχή ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Εξάλλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τα Τίρανα, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η Γερμανία προσέφερε στη χώρα του 40 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τα τουρκικά σχέδια για την εγκατάσταση των Σύρων που φεύγουν από την Ιντλίμπ.

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις συμφωνίες που σύναψε με τη Μόσχα για τη Συρία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις συμφωνίες που σύναψε με την Μόσχα για την "εξουδετέρωση" μαχητών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις μαχητών στις συριακές και τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στις συμφωνίες που σύναψε με την Άγκυρα. Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ρωσία θεωρεί ότι οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ είναι απαράδεκτες και αντιβαίνουν στη συμφωνία της Μόσχας με την Άγκυρα.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε αμερικανικές δυνάμεις και συριακές φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές πιστές στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κοντά στο Καμισλί, στην βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ανταποκριτή του AFP.

Η σύντομη αυτή και σπάνια χερσαία αντιπαράθεση ξέσπασε κατά την "ακούσια" διέλευση μιας αμερικανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής από το χωριό Χερμπάτ Άμο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι συγκρούσεις, οι οποίες προκάλεσαν έναν νεκρό στην πλευρά των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών, τερματίστηκαν έπειτα από αμερικανική επιδρομή που έγινε στον τομέα, η οποία επέτρεψε την απομάκρυνση δύο αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων από το χωριό, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Την ίδια ώρα το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον μια αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Χάσακα στην βορειοανατολική Συρία, όπου Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν έναν άνθρωπο.

Νεκρός είναι ένας άμαχος, σύμφωνα με το SANA, το οποίο προσθέτει ότι άλλος ένας τραυματίστηκε όταν οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που σταμάτησαν τα αμερικανικά οχήματα σε σημείο ελέγχου ανατολικά του Καμισλί.

Μετά το περιστατικό αυτό με τα πυρά έγινε αεροπορική επιδρομή σε χωριό της αγροτικής περιοχής του Καμισλί, κοντά στην μεθόριο με την Τουρκία, διευκρίνισε επίσης το SANA.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, το Anadolu, μετέδωσε την ίδια ώρα ότι έγιναν δύο αεροπορικές επιδρομές.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μπορέλ κάλεσε τους Ευρωπαίους να βρουν τρόπους να ασκήσουν πίεση για την επίλυση της συριακής κρίσης

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Σύρων στρατιωτών στη Συρία και κάλεσε τους Ευρωπαίους να βρουν τρόπους να ασκήσουν πίεση για την επίλυση της κρίσης.

«Παρακολουθούμε συγκρούσεις μεταξύ του συριακού καθεστώτος και των τουρκικών δυνάμεων, χωρίς να υπολογίζουμε τον κίνδυνο να δούμε Τούρκους και Ρώσους στρατιώτες να αντιπαρατίθενται», επεσήμαινε στη διάρκεια ομιλίας του χθες Τρίτη το βράδυ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μπορέλ, η οποία διανεμήθηκε σήμερα στον Τύπο από το γραφείο του.

«Οι εντάσεις αυτές ενδέχεται με τη σειρά τους να προκαλέσουν μια πιο ευρεία περιφερειακή σύρραξη», προειδοποίησε. «Η εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν Άγκυρα και Μόσχα πρέπει να εφαρμοστεί», υπογράμμισε.

Ο Μπορέλ θα συμμετάσχει σήμερα το βράδυ στη διάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και οι ενέργειές της στη Συρία και τη Λιβύη ενοχλούν πολλούς εταίρους της.

Η ανικανότητα τη ΕΕ να επηρεάσει τη συριακή κρίση προκαλεί «ένα αίσθημα αγανάκτησης», διότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται αδύναμη», εκτίμησε ο Μπορέλ.

«Δεν έχει σημασία αν λέμε “πρέπει να σταματήσουν, πρέπει, πρέπει”. Ναι, αλλά με ποιο μοχλό πίεσης, με ποια ισχύ, με ποια ικανότητα μπορούμε να επιβληθούμε στις πλευρές», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

«Περάσαμε πολλά χρόνια στη διάρκεια των οποίων λέγαμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση στη Συρία και τελικά υπήρξε στρατιωτική λύση. Υπήρξε, από ποιον; Από αυτούς που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική ισχύ», κατήγγειλε ο Μπορέλ.

«Η Ευρώπη δεν είναι σε αυτή τη θέση. Οπότε συνεχίζουμε να καλούμε τις πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού, να σταματήσουν να εμποδίζουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας (…) Όμως γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια δήλωση αρχής που δεν υποστηρίζεται από αναγκαστική ισχύ ώστε να εφαρμοστεί».

«Αν θέλουμε πραγματικά να συμμετέχουμε στις γεωπολιτικές εξελίξεις, πρέπει να ενεργούμε και να έχουμε τα μέσα να το κάνουμε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχίσουμε να συγκαλούμε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις όπως αυτή για να συνεχίσουμε να λέμε “πρέπει, πρέπει, πρέπει”», κατέληξε ο Μπορέλ.

Η Δαμασκός κατηγορεί τον Ερντογάν ότι έχει «αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα»

Η Δαμασκός κατηγόρησε σήμερα τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει «αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα», μετά τις απειλές του να πλήξει «παντού» το συριακό καθεστώς, σε ένα πλαίσιο πρωτοφανών εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

«Ο αρχηγός του τουρκικού καθεστώτος κάνει δηλώσεις άδειες, κενές και άθλιες, οι οποίες δεν μπορεί παρά να προέρχονται από ένα πρόσωπο που έχει αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα (...)», μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Η εν λόγω πηγή υπενθύμισε τα «οδυνηρά πλήγματα» που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον συριακό στρατό εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί επιθέσεων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον αμάχων στο Ιντλίμπ, αλλά δεν αποκλείει νέες επαφές με την Άγκυρα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ιντλίμπ, ενώ δεν αποκλείει εκ νέου επαφές με τούρκους αξιωματούχους «για την διαλεύκανση όλων των περίπλοκων και δύσκολων ζητημάτων», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Δεν δεχόμαστε αυτές τις κατηγορίες. Εκθέτουμε την δική μας θέση. Δεν αμφισβητούμε το ότι σε μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων, ιδιαίτερα στο ζήτημα αυτό, έχουμε διαφορετική ανάγνωση με την Τουρκία» δήλωσε η Ζαχάροβα, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσεχώς νέες επαφές με τους Τούρκους εταίρους ««για την διαλεύκανση όλων των περίπλοκων και δύσκολων ζητημάτων», που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των δύο χωρών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει ανυπόστατους τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, ότι Ρώσοι στρατιωτικοί πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ιντλίμπ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιρρίπτει την ευθύνη για την κλιμάκωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ στην Τουρκία και επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς περί επιθέσεων Ρώσων στρατιωτικών εναντίον αμάχων στο Ιντλίμπ «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», όπως και ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ενεργούν αποκλειστικά με βάση τις συμφωνίες του Σότσι.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας επισημαίνεται ότι πραγματική αιτία της κρίσης στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ είναι η μη τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας των δεσμεύσεων τους που σχετίζονται με τον διαχωρισμό των μαχητών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες της «Τζεμπχάτ Αλ Νούσρα» και άλλων οργανώσεων που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η κατάσταση στην περιοχή της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ επιδεινώνεται και από τις φάλαγγες του τουρκικού οπλισμού και του τουρκικού στρατού που μπαίνουν μέσω των συνόρων στην Συρία και στην επικράτεια της συριακής επαρχίας του Ιντλίμπ.

Αφορμή για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, υπήρξαν και οι επιθέσεις των τρομοκρατών εναντίον περιοχών αμάχων, στις οποίες τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να απαντήσουν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει επίσης, ότι η οδός, που συνδέει το Χαλέπι με τις νότιες πόλεις της χώρας (Χάμα, Χομς και Δαμασκό) που είναι η κύρια συγκοινωνιακή αρτηρία της Συρίας (Μ-5), απελευθερώθηκε πλήρως από τους τρομοκράτες.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει τα περί μαζικών ροών προσφύγων που εγκαταλείπουν τη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, τονίζοντας ότι παρόμοιες ανακοινώσεις «δεν έχουν καμία πραγματική υπόσταση» και προσθέτει ότι «ένα σημαντικό τμήμα των κατοίκων της επαρχίας Ιντλίμπ εγκαταλείπει με ασφάλεια τις επικίνδυνες περιοχές και μετακινείται προς περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα