Απάντηση του υφυπουργού κ. Σκορδά σε δημοσίευμα μας και ανταπάντηση του Antinews

Κύριε διευθυντά

Σε σημερινή σας ανάρτηση υπό τον τίτλο «Τα αυτογκόλ της κυβέρνησης» αναφέρεστε στο πρόσωπό μου και σε πτυχές του κυβερνητικού έργου για τις οποίες είμαι αρμόδιος.

Επειδή αναγνωρίζω την συνεπή προσπάθειά σας να στηρίξετε τις επιλογές και την πολιτική του Πρωθυπουργού, θέλω να σας επισημάνω ότι τα πράγματα δεν είναι όπως αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα:

Δεν πρόκειται για «ληγμένα» όπως ανακριβώς γράφετε, αλλά για τρόφιμα μη ευαλλοίωτα, που αναγράφουν
την ΕΛΑΧΙΣΤΗ διατηρησιμότητά τους, όχι τη μέγιστη (ανάλωση κατά προτίμηση πριν…). Απλώς τώρα το πλαίσιο γίνεται αυστηρότερο, με υποχρέωση των εμπόρων να τα έχουν σε ξεχωριστό ράφι και σε χαμηλότερες τιμές. Κανένα ληγμένο τρόφιμο δεν επιτρέπεται να πωλείται στην ελληνική αγορά.Η διάταξη δεν είναι καινούργια, αλλά ισχύει για περισσότερο από δυο δεκαετίες. Είναι απορίας άξιον πώς «το μαθαίνετε» τώρα…Η σχετική διάταξη έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Επίσης, αναρωτιέμαι εάν η αναφορά σας στο ότι είμαι εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης, που γίνεται με απαξιωτικό τρόπο, συνιστά εκ μέρους σας πολιτική διαφωνία στο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να συμπεριλαμβάνει στην κυβέρνησή του τόσο κοινοβουλευτικά, όσο κι εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Εσείς δεν ήσασταν που ζητούσατε (http://www.antinews.gr/2012/06/19/167259/) «όσοι γίνουν υπουργοί του Σαμαρά, να παραιτηθούν από βουλευτές»; Τι άλλαξε από τότε; Και με άλλη ευκαιρία, εσείς πάλι δεν αναφέρατε (http://www.antinews.gr/2013/01/15/199443/) επί λέξει «Στα πλαίσια της συζήτησης που θα ανοίξει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως να προχωρήσει η θέσπιση του ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή»; Εάν έχετε μεταβάλλει άποψη, καλό είναι να το γνωρίζουμε

Η ίδια αντίληψη διαπνέει και την αναφορά σας στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Κι όμως, γνωρίζετε ότι εξαρχής, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την προστασία των αδυνάτων, να μην επιτρέψει καταχρηστικές συμπεριφορές και να προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων. Σας διαβεβαιώ ότι σε απολύτως καμία δήλωσή μου ή δημόσια αναφορά μου, δεν έχω εκφράσει κάτι διαφορετικό.

Τέλος, ελπίζω ότι το ενδιαφέρον σας να στηρίξετε την πολιτική και το έργο του Πρωθυπουργού, να προετοιμάσετε δηλαδή το καλύτερο, δεν θα σας κάνει –εκόντες- άκοντες- να υπονομεύετε το όποιο σημερινό καλό συντελείται.

Αθανάσιος Σκορδάς,Υφυπουργός Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας

Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ANTINEWS

Αξιότιμε κύριε Σκορδά, δεν κατανοούμε το ύφος της επιστολής σας και τις απαντήσεις που δώσατε. Προφανώς και δεν γνωρίζετε το αντικείμενο, αλλά συγχωρείστε…! Αναφέρεστε στα ληγμένα τρόφιμα, τα οποία επιμένω δεν θα τρώγατε, αλλιώς θα είχε ενδιαφέρον η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να οργανώσει ένα γεύμα και να δοκιμάσει και η ίδια τις σπεσιαλιτέ! Δεν θα σας αναφέρω πολλά για τα ληγμένα τρόφιμα, αλλά θα σας επισημάνω μερικά σημεία από ένα κείμενο του κ. Νίκου Κατσαρού, πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ.

Διαβάστε το αξίζει τον κόπο, διότι μπορεί να μάθετε περισσότερα από όσα γνωρίζετε: «Τα τρόφιμα αυτά είναι μακράς διαρκείας όπως ρύζι,μακαρόνια,κριθαράκι,ζυμαρικά,φασόλια,φακές ,ρεβίθια,κάθε είδους κονσέρβες κλπ και όχι ευαλοίωτα τρόφιμα όπως γάλα,γιαούρτι,κρέας. Τα ληγμένα αυτά τρόφιμα προορίζονται για τις οικονομικά αδύνατες τάξεις του πληθυσμού πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι η κατανάλωση των τροφίμων αυτών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους. Τα ληγμένα τρόφιμα εάν η συσκευασία τους έχει διατηρηθεί έστω και ελάχιστα μπορεί να προκληθούν αλλοιώσεις από μικρόβια και να προκαλέσουν στον καταναλωτή γαστρεντερικές διαταραχές, εμέτους κλπ αλλά και σοβαρότερες επιπτώσεις που θα φανούν αργότερα. Ακόμη εάν δεν έχουν διατηρηθεί σωστά π.χ. σε χώρους ζεστούς και υγρούς, μπορούν πέραν από την αλλοίωση των γευστικών χαρακτηριστικών να έχουν υποστεί και άλλες σοβαρότερες αλλοιώσεις με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών….Είναι γνωστό ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που είναι ήδη ασθενικοί έως ανύπαρκτοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν επί πλέον και στον έλεγχο των ληγμένων τροφίμων .Επιπλέον σύμφωνα με έρευνα της Eurostat το 75% των Ελλήνων καταναλωτών δεν εμπιστεύονται ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ασφαλή. Η αγορανομική αυτή διάταξη θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την αγωνία τους. Ο ΕΦΕΤ με Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει στις 23/10/2012 βεβαίωνε οτι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατόν να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ποιότητα των περασμένης διαθεσιμότητας τροφίμων δηλαδή των ληγμένων τροφίμων. Σοβαρό όμως είναι και το γεγονός ότι εστιατόρια,ταβέρνες,καταστήματα έτοιμου και πρόχειρου φαγητού θα εκμεταλλευτούν την διάταξη αυτή και στον βωμό του κέρδους θα σερβίρουν τα ληγμένα προϊόντα στους πελάτες. Η αγορανομική διάταξη αναφέρει ότι τα τρόφιμα αυτά δεν προορίζονται για εστιατόρια και απαγορεύεται στους εστιάτορες κλπ να αγοράζουν την κατηγορία αυτή των τροφίμων, ποιος όμως θα μπορεί να ελέγξει κάτι τέτοιο. Έτσι κάποιοι ασυνείδητοι θα κερδοσκοπούν εις βάρος αυτών των εστιατορίων και των κέντρων μαζικής εστίασης που τηρούν την αγορανομική αυτή διάταξη. Επιπλέον υπάρχει και ο κίνδυνος με αυτήν την διάταξη να γεμίσει η αγορά με τρόφιμα κακής ποιότητας. Τέλος θα υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τις επιχειρήσεις που θα διαθέτουν τα ληγμένα τρόφιμα. Στον καταναλωτή είναι γνωστές οι εικόνες απελπισμένων που αναζητούν ότι ληγμένα τρόφιμα στα σκουπίδια ή τις εικόνες επιδρομών από περιθωριακούς στις χωματερές για ληγμένες κονσέρβες και αλλά τρόφιμα».

Σχετικά με την οδηγία που επικαλείστε: «Η Ε.Ε δεν έχει εκδώσει ποτέ Οδηγία όπου είναι υποχρεωτικό τα τρόφιμα περασμένης διαθεσιμότητας δηλ. τα ληγμένα να μπαίνουν στα ράφια των καταστημάτων για καμία χώρα-μέλος της ΕΕ. Στην χώρα μας είχε εκδοθεί μία αγορανομική διάταξη το 1989 για το θέμα αυτό , χωρίς ποτέ να ενεργοποιηθεί. Παράλληλα τα βιολογικά προϊόντα θα υποστούν μεγάλη υποβάθμιση και η ζήτηση τους θα περιορισθεί σημαντικά αφού κανείς πια δεν θα τα εμπιστεύεται. Ιδιαίτερα τα τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας θα υποστούν μεγάλη καθίζηση στις πωλήσεις παρά την πολύ σημαντική αύξηση των πωλήσεων που έχουν γνωρίσει τα τελευταία χρόνια. Μέχρι σήμερα πάντως κανένα πολυκατάστημα ή σουπερμάρκετ δεν προτίθεται να εφαρμόσει αυτήν την αγορανομική διάταξη και δικαιολογημένα αφού φοβούνται ότι ληγμένα προϊόντα στα ράφια τους θα δράσουν αρνητικά στα μάτια των καταναλωτών και θα υποβαθμίσουν το καλό όνομα του καταστήματος τους.

Αναρωτιέστε κύριε υφυπουργέ εάν η αναφορά μας στο ότι είστε εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης, που γίνεται – όπως υποστηρίζετε με απαξιωτικό τρόπο (αλήθεια από πότε η πολιτική κριτική συνιστά απαξίωση;), συνιστά εκ μέρους μας πολιτική διαφωνία στο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να συμπεριλαμβάνει στην κυβέρνησή του τόσο κοινοβουλευτικά, όσο κι εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Μάλλον τελείτε σε σύγχυση, διότι το antinews δεν είναι γραφείο του Πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι στηρίζει τις προσπάθειές του. Εάν μας διαβάζατε πιο συχνά θα βλέπατε ότι διαφωνούμε σε πολλά σημεία της πολιτικής που ασκείται και δεν είμαστε με το λιβανιστήρι στο χέρι. Αυτό επιτάσσουν οι χιλιάδες αναγνώστες του antinews και αυτό πράττουμε.

Προφανώς και δεν διαφωνούμε με την άποψη Σαμαρά για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Εσείς λοιπόν διαπιστώνετε ότι στο πρόσωπό σας γίνεται πράξη η πάγια άποψη του Πρωθυπουργού;

Μάλλον κάνετε λάθος. Εσείς δεν είχατε κυβερνητική θέση (περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κλπ) επί 5,5 χρόνια ΝΔ στην εξουσία όταν Πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής; Εσείς δεν κατείχατε τα κλειδιά της ΝΔ ως γενικός διευθυντής του κόμματος την περίοδο που ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης;

Δικαίωμα του Πρωθυπουργού, αν και δεν γνωρίζουμε τον λόγο, να σας πριμοδοτούν συνέχεια με κυβερνητικές θέσεις. Εσείς όμως δεν νιώσατε την ανάγκη να βοηθήσετε την κυβέρνηση από μια πιο μάχιμη θέση και να δώσετε τον…«καλόν αγώνα», διαλέγοντας μια περιφέρεια να πολιτευθείτε και να δώσετε και μερικές χιλιάδες σταυρούς στο κόμμα που σας τίμησε; Μετά την εκλογή σας, που πιθανόν θα ήταν σίγουρη, θα μπορούσατε κάλλιστα να παραιτηθείτε και να δηλώσετε στρατιώτης στην υπηρεσία του Πρωθυπουργού, ο οποίος προφανώς θα σας όριζε υφυπουργό.

Τώρα, για τους πλειστηριασμούς και το πώς άνοιξε το θέμα, αφήστε το καλύτερα και μην συνεχίζετε, διότι θα εκτεθούν πολλοί. Αρκεί η δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού…

Σχετικά με το ειρωνικό σχόλιό σας, περί υπονόμευσης του καλού που συντελείτε, αφήστε στην άκρη την συνωμοσιολογία και επικεντρωθείτε στην αποστολή σας και να είστε σίγουρος ότι εάν κάνετε κάτι καλό θα σχολιαστεί..και δεν θα πέσουμε σε καμία λακκούβα εθνικής οδού!

Keywords
Τυχαία Θέματα