Αντιαμερικανική στροφή από τον Τσίπρα λόγω ελληνοτουρκικών; Ε όχι, δα

Αμέσως μόλις βγήκε από το τετ α τετ του με τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους που του έστησαν καρτέρι έξω από το γραφείο του Κ. Μητσοτάκη και τον πήραν στο "κατόπι", "προβληματισμένος" από τις εξελίξεις.

Παραλλήλως, σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους, κομματικά στελέχη που βρίσκονται πέριξ της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, εμφανίζονται απολύτως θορυβημένα για όσα βλέπουν να έρχονται στα ελληνοτουρκικά, αποκρούοντας μετ επιτάσεως ( και όχι αδίκως,

ασφαλώς) το επιχείρημα πως η Τουρκία είναι διπλωματικά απομονωμένη.

Η διάσκεψη του Βερολίνου εξάλλου, επιβεβαίωσε, ότι η Άγκυρα, ως ισχυρός παίκτης στην περιοχή και με τις ΗΠΑ να τηρούν γραμμή "ίσων αποστάσεων" ( επιεικώς, το ίσων) μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, παραμένει η κρίσιμη μεταβλητή στην εξίσωση.

Η πρόσκληση που δεν έλαβε ποτέ η Ελλάδα για το τραπέζι της συζήτησης στο Βερολίνο , δεν γνωρίζουμε αν φανερώνει ότι η χώρα είναι στο "μενού", πάντως το βέβαιον είναι πως δεν αποτελεί καλό οιωνό για τα προσεχώς.

ΗΠΑ και ΣΥΡΙΖΑ

Μεσούντων όλων τούτων, η Κουμουνδούρου σφυροκοπά δημόσια την Κυβέρνηση για αστοχία στους χειρισμούς της, μιλώντας για "πισωγύρισμα" στην εξωτερική πολιτική της χώρας και επιτιθέμενη προσωπικά στον πρωθυπουργό χρεώνοντάς του, "βαριές ευθύνες".

Χθες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν τομεάρχης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο διπλωματικός σύμβουλος του Α. Τσίπρα Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς, επισκέφθηκαν τον αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Παιατ, στον απόηχο του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Πληροφορίες από αρμόδια πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι διαμηνύθηκε στον κ. Παιατπως η στάση που τηρούν οι ΗΠΑ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και το Λιβυκό, ουδόλως καθησυχάζουν την αντιπολίτευση, η οποία ζητεί "πρόσθετες εγγυήσεις" για την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων κόντρα στην τουρκική - κλιμακούμενη- επιθετικότητα.

Εξ΄ου και επανέλαβαν ότι το κόμμα δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αμερικανικές βάσεις, το οποίο επιμένουν ότι αποτελεί "διαπραγματευτικό όπλο" και μοχλό πίεσης προς τους αμερικανούς ώστε να στέρξουν τις ελληνικές θέσεις.

Και μπορεί η Κουμουνδούρου να αποκρούει το αντεπιχείρημα πως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ συνέταξε το νομοσχέδιο αυτό επί των ημερών του και τώρα εμφανίζεται αλλοπρόσαλλος ως αντιπολίτευση, αυτό που δεν τίθεται εν αμφιβόλω πάντως είναι ότι η στρατηγική αναβάθμισης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας είναι προϊόν δικής του εμπνεύσεως , ως Κυβέρνηση.

Πρωτοβουλίες

Στο δια ταύτα, ο κ. Τσίπρας είναι προβληματισμένος από τις εξελίξεις, ασκεί δριμεία κριτική δημόσια στην Κυβέρνηση για κρίσιμες αστοχίες σε χειρισμούς , ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα καταψηφίσει ή απλώς θα δηλώσει "παρών" στο νομοσχέδιο για τις βάσεις ( είναι εμφανές ότι το να επιστρέψει ξαφνικά το κόμμα σε ρητορική αντιαμερικανισμού θα στερείτο σοβαρότητας) και έχει βάλει στο τραπέζι της συζήτησης τα περί Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Κάποια πρωτοβουλία του ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως επί εθνικών θεμάτων, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Βάσει του προγραμματισμού της Κουμουνδούρου εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναξεκινήσει προσεχώς περιοδείες στην Επικράτεια, στο πλαίσιο της "διεύρυνσης" του ΣΥΡΙΖΑ, στον δρόμο για το Συνέδριο.

Δρομολογημένες πάντως επισκέψεις του στο εξωτερικό, δεν υπάρχουν αυτή την ώρα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα