Αντέχει ο Βενιζέλος ανθυποψήφιο;



Ο κλήρος έπεσε στον Βενιζέλο να αποφασίσει αν θέλει να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ή άνευ αντιπάλου. Αυτή την ώρα είναι βέβαιο ότι ο Τζουμάκας δεν έχει τις απαιτούμενες 94 υπογραφές, ενώ φαίνεται ότι και ο Παπουτσής δεν τις μαζεύει.
Το θέμα έχει φθάσει στον Ανωμερίτη, που είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, όμως ο Βενιζέλος

(που έχει κοντά 200 υπογραφές) θα δώσει το «νεύμα».

Οι πληροφορίες θέλουν τον Ανωμερίτη να ρωτά το Εθνικό Συμβούλιο, κάτι που μάλλον θα διευκόλυνε τον Παπουτσή.
 Οι βενιζελικοί, που έχουν νοοτροπία «ολικής νίκης και επικράτησης», δεν θέλουν να διευκολύνουν ούτε τον Παπουτσή, ούτε τον Τζουμάκα. Όμως ο ίδιος ο Βενιζέλος υπολογίζει και τις εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν από μία τέτοια συμπεριφορά.

Ο Παπουτσής έχει προτείνει να υπάρξει απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και στους δημοσιογράφους είπε ότι το καταστατικό του ΠΑΣΟΣΚ δεν αναφέρεται σε συγκέντρωση υπογραφών, αλλά σε πρόταση από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Για τον Παπουτσή είναι πολιτικό θέμα και πρέπει να τοποθετηθεί το Εθνικό Συμβούλιο.  Ωστόσο δεν αποκλείεται, από την ώρα που το θέμα τίθεται στα μέλη τoυ Εθνικού Συμβουλίου να προταθεί να μην μπουν κάλπες, αλλά να εκλέξει ηγεσία άλλο κομματικό όργανο (συνέδριο, Εθνική Συνδιάσκεψη κ.λπ.).

Πάντως το κλίμα στο Εθνικό Συμβούλιο είναι περίεργο – και όχι μόνο του… γιαουρτιού που δέχθηκαν ο Βενιζέλος και ο Καρχιμάκης. Για παράδειγμα ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κράτησε ενός λεπτού σιγή (!), ενώ δήλωσε ότι «στηρίζω Βενιζέλο, ψηφίζω Παπουτσή, πρόεδρός μου είναι ο Γιώργος Παπανδρέου».

Η ουσία είναι πως η πολιτική δυναμική ανήκει στον Βενιζέλο. Πήρε μαζί του τον Χρυσοχοϊδη και πολλούς από το μπλοκ των πρώην παπανδρεϊκών (π.χ. όλη την ομάδα των γεννημματικών και τον Διαμαντίδη). Ωστόσο, επειδή είναι στην ώρα που «μαζεύει» στήριξη, στην ομιλία του δεν άνοιξε «επικίνδυνα» θέματα. Δεν είπε για παράδειγμα αν θα αλλάξει το όνομα του ΠΑΣΟΚ ή αν θα βάλει όριο ηλικίας στους υποψήφιους ή αν θα ισχύσουν θητείες στους βουλευτές, προκειμένου να ανανεωθούν και τα ψηφοδέλτια και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. 
Είναι φανερό ότι ο Βενιζέλος δεν θέλει να ανοίγει μέτωπα – τουλάχιστον μέχρι τις 18 Μαρτίου. Και αυτό ίσως καθορίσει την στάση του και στο θέμα της συλλογής υπογραφών από τους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ…

Keywords
Τυχαία Θέματα