Άνοιξε ο δρόμος για εκταμίευση δόσεων 10,1 δισ. ευρώ

Το πράσινο φως για την επιστροφή της τρόικας τις επόμενες ημέρες και την εκταμίευση δόσεων άνω των 10 δισ. ευρώ, φαίνεται να άνοιξε το Γιούρογκρουπ στο οποίο βρίσκεται ο Γ. Στουρνάρας. Οι δηλώσεις Ρεν και Ντάισελμπλουμ δείχνουν ότι οι τροικανοί θα έρθουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα γίνει τις πρώτες

ημέρες του Μαρτίου.

«Η τρόικα έχει εκφράσει την πρόθεση της να επιστρέψει στην Αθήνα αργότερα αυτή την εβδομάδα ή τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών.

«Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις και καλούμε τις αρχές να συνεργαστούν στενά με την τρόικα», δήλωσε επίσης.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν σημείωσε ότι «αν και παραμένουν ορισμένα ανοιχτά θέματα, υπήρξε ενθαρρυντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, με το δημοσιονομικό πεδίο να εμφανίζει καλύτερη των εκτιμήσεων πρόοδο αν και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες».

Σημείωσε επίσης ότι οι συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό συνεχίζονται και κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η τρόικα θα επιστρέψει τις επόμενες ημέρες, μάλλον προς το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε.

Για το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ σημείωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα «τρέχει μέχρι το τέλος του έτους και σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γίνει συζήτηση για το μέλλον και για το τι θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πριν το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

«Τα στοιχεία της Eurostat θα ανακοινωθούν στο τέλος του Απριλίου», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εάν και όταν η τρέχουσα αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες εκταμιεύσεις συνολικού ύψους 10,1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας άρα δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια συζήτηση πριν το καλοκαίρι».

Επισήμανε παράλληλα ότι το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2015 και το 2016 θα συζητηθεί με την επιστροφή της τρόικας.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ είχε δηλώσει ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα τρέχει μέχρι το τέλος του έτους και υπάρχουν 10,1 δισ. ευρώ διαθέσιμα για τη χώρα – με το μέγεθος και χρονοδιάγραμμα [των εκταμιεύσεων] να καθορίζεται από την αξιολόγηση.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα