Ανοίγουμε την συζήτηση για τη νέα Κεντροδεξιά


 Στις εκλογές της 6ης Μαΐου:

Η Ν.Δ. έλαβε περίπου  τις μισές ψήφους από όσες είχε λάβει στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 (1.200.000 ψήφους έναντι 2.300.000). Το ΠΑΣΟΚ, από τις  3.000.000 ψήφους του 2009 συγκέντρωνε μόλις 756.000. Ο ΣΥΡΙΖΑ

πολλαπλασίαζε 3,5 φορές τη δύναμη των 316 χιλιάδων ψήφων που είχε λάβει το 2009 και αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με διαφορά περίπου 130 χιλιάδων ψήφων από τη Ν.Δ.  Τρία νέα κόμματα μπήκαν στη Βουλή με υψηλά ποσοστά (Ανεξάρτητου Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜ.ΑΡ.). Σε σχέση με τις εκλογές του 2009, έξι στους δέκα ψηφοφόρους ψήφισαν διαφορετικό κόμμα, ενώ το 19% του εκλογικού σώματος δεν αντιπροσωπεύθηκε στην Βουλή , επειδή τα κόμματα που ψήφισε δεν υπερέβησαν το όριο του 3%. Το εκλογικό σώμα συρρικνώθηκε  κατά 530 χιλιάδες σε σχέση με το 2009, παρότι τότε είχε σημειωθεί η μεγαλύτερη αποχή που είχαμε γνωρίσει στην Ελλάδα.

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου:

 Η Ν.Δ. αύξησε τη δύναμή της κατά 634 χιλιάδες ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 594 χιλιάδες. Η διαφορά των 170 χιλιάδων ψήφων που χωρίζει τα δύο κόμματα είναι μόνο το  2,8% των εγκύρων ψήφων, ενώ ο αθροιστικός δείκτης του λεγόμενου δικομματισμού από 35,6% τον Μάιο ανέβηκε κατά 21 μονάδες στο 56,6% (Ν.Δ.: 29,7%, ΣΥΡΙΖΑ: 26,9%). Οι τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους υπολογίζεται ότι ψήφισαν και πάλι διαφορετικό κόμμα, με την αποχή να αυξάνεται εκ νέου κατά περίπου 170 χιλιάδες. Τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, έδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή και μπήκαν πάλι στην Βουλή, αφού πρακτικά, πέρα από την κατά 4 μονάδες μείωση του ΚΚΕ, την κατά 3 μονάδες μείωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και την κατά σχεδόν 1 μονάδα μείωση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησαν τις ψήφους τους κυρίως από τις «εκτός Βουλής» δυνάμεις του Μαΐου, οι οποίες περιορίστηκαν από το 19% στο 6%.

Ποιά μορφή θα πάρει το νέο;

Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία από άρθρο του αναλυτή κ. Π. Σταθόπουλου στον “Τύπο της Κυριακής” σε ένα βασικό συμπέρασμα μας οδηγούν: Οι διπλές εκλογές του 2012, που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και ως “οι εκλογές του Μνημονίου”  σφράγισαν το τέλος του προηγούμενου πολιτικού συστήματος και χάραξαν την αυγή ενός νέου. Είναι όμως ακόμα νωρίς για να πούμε ποια ακριβώς μορφή θα πάρει το νέο πολιτικό σκηνικό, στη Νέα Μεταπολίτευση που άρχισε. Νέα κόμματα θα συγκροτηθούν, παλιά θα διαλυθούν και άλλα θα επανασυσταθούν μέχρι να πάρει την τελική μορφή του το νέο κομματικό σύστημα.

Θα αποτελέσει άραγε το δίπολο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ τον άξονα ενός νέου δικομματικού σκηνικού; Θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ; Μπορεί να υπάρξει μόνη της η ΔΗΜΑΡ; θα δημιουργηθεί μια νέα ‘Ένωση Κέντρου” από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ; Ποιές θα είναι οι αντοχές των ΑΝΕΛ; Το ΚΚΕ θα ανανεωθεί, επιτέλους; Ο Καρατζαφέρης τι θα κάνει; Η Χρυσή Αυγή θα ανέβει κι άλλο; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν τις ημέρες που έρχονται.

Για την ηγεμονία της Κεντροδεξιάς

Προς το παρόν για ένα είμαστε σίγουροι: έφτασε η ώρα για να εκδοθεί το πιστοποιητικό του επίσημου θανάτου της ΝΔ. Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπ

Keywords
Τυχαία Θέματα