Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης για την Ελλάδα

Αποστάσεις Ντράγκι από τα αρνητικά σενάρια που καλλιεργεί το Βερολίνο 

Αποστάσεις από τα αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα που καλλιεργεί με άθλιο τρόπο η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, αλλά και ο Τύπος, παίρνουν κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ικανοποίησης του ελληνικού αιτήματος επιμήκυνσης

του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε συνέντευξή του για την κατάσταση στην ευρωζώνη χθες στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο κ. Ντράγκι, προφανώς εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στην ευρωζώνη, επιχειρεί να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΚΤ χωρίς ταμπού θα λάβει όσα μέτρα κριθούν αναγκαία για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της χώρας μας στην ευρωζώνη, επισημαίνει ότι όλοι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις και τώρα θα πρέπει, όπως λέει, να πετύχει και τα αποτελέσματα. Στην ερώτηση για το πώς βλέπει μια επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με στόχο τη χαλάρωση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Ντράγκι δεν λέει όχι, αλλά θα τοποθετηθεί επίσημα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος από την Τρόικα.

Αναφερόμενος στην οικονομία της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι κίνδυνοι επιδείνωσης που είχαν εμφανιστεί στην αρχή του έτους επιβεβαιώθηκαν, αλλά όχι στο βαθμό που να απειλείται με μια συνολική ύφεση. Προβλέπει περί τα τέλη του έτους μια σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, γιατί θα αρχίσουν να αποδίδουν οι δύο μειώσεις των επιτοκίων, καθώς και η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει ο κ. Ντράγκι, οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής ήταν απόλυτα θετικές γιατί στέλνουν το μήνυμα ότι θα βγούμε από την κρίση μέσω μιας μεγαλύτερης ενοποίησης, χρηματοδοτικής, δημοσιονομικής, τραπεζικής και πολιτικής. Μάλιστα για πρώτη φορά γνωρίζουμε και τα «εργαλεία», που είναι η κεντρική εποπτεία των τραπεζών και τα ταμεία διάσωσης ακόμη και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ αυτό που απομένει και θα γνωρίζουμε σύντομα είναι το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε.

Πιστεύει πως οι αποφάσεις αυτές, που είναι μακράς πνοής, θα έχουν και άμεσα θετικά αποτελέσματα για το σύνολο της ευρωζώνης, μόλις οι αγορές θα πειστούν πως οι αλλαγές που αποφασίστηκαν θα εφαρμοστούν.

Ερωτηθείς εάν το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν απολύτως κατηγορηματικός: «Όχι σε καμία περίπτωση, οι αναλυτές που φαντάζονται σενάρια διάλυσης της ευρωζώνης δεν λαμβάνουν υπόψη το πολιτικό κεφάλαιο που έχουν επενδύσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε αυτή την ένωση, το οποίο έχει καταστήσει την πορεία του ευρώ μη αναστρέψιμη».

Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία ο πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται ότι βρίσκεται σε απόλυτη επιφυλακή για την αντιμετώπιση πιθανών εξελίξεων. Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν φέτος θα φύγει ήσυχος για διακοπές,

Keywords
Τυχαία Θέματα