Αναβολή ενός έτους (τουλάχιστον) για το ελληνικό χρέος

Στον διάδοχό του, που δεν αποκλείεται να είναι... ο ίδιος, φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να μεταφέρει το "καυτό" ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους και της ελάφρυνσής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, «ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017, δεν

είναι να τον ζηλεύει κανείς».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι Γερμανός υπουργός Οικονομικός συναίνεσε σε μια τολμηρή συμφωνία στο θέμα του ελληνικού χρέους και προσθέτει τα εξής: "Κατάφερε στις Βρυξέλλες να επικρατήσει προσωρινά ηρεμία στο θέμα της Ελλάδας. Είναι σημαντικό γι αυτόν να αποφύγει τις συζητήσεις στη Γερμανία, προτιμότερο είναι να δώσει πολλά δισ. ευρώ, τα οποία να επαρκέσουν στην Αθήνα μέχρι τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017. Γι αυτό έκανε τόσο μεγάλες παραχωρήσεις ο Σόιμπλε, διότι πρέπει να τις εκπληρώσει η επόμενη κυβέρνηση".

Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Ελλάδα. Η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι συγκατατέθηκαν να το μειώσουν το 2018, σύμφωνα με την SZ. «Ο διάδοχός του θα πρέπει να κάνει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τη δύσκολη πορεία προς το κοινοβούλιο την οποία απέφυγε τώρα ο Σόιμπλε», σημειώνεται.

Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι να ξεκαθαρίσει αυτήν τη συμφωνία κατά τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Διότι το ΔΝΤ, αντίθετα από το πώς το παρουσιάζει ο Σόιμπλε, συνεχίζει να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα βοήθειας. «Προτίθεται να αποφασίσει επί τη βάσει των ισχυόντων δεδομένων του χρέους στο τέλος του έτους. Αν πει όχι, τότε οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/ CSU) θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και μάλιστα επικίνδυνα κοντά στις εκλογές», σημειώνεται.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα