"Ανατροπή" στις Βρυξέλλες: Ισχύει το ραντεβού με την ΕΕ, λέει η AstraZeneca

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση με θέμα την τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια κατά της Covid-19 και δηλώνει ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα αργότερα σήμερα.

"Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση αργότερα σήμερα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσχόμπερ δήλωσε νωρίτερα

ότι η εταιρεία ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις για την μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε εμβόλια.

Προηγουμένως και το πρακτορείο Bloomberg έγραφε ότι η AstraZeneca αποχώρησε από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Η ΕΕ επιθυμεί η εταιρεία να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συμβαίνει με τις προγραμματισμένες παραδόσεις εμβολίων, είχε δηλώσει ένας από τους αξιωματούχους σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι συζητήσεις αποσκοπούν στην επίλυση της διαφωνίας μεταξύ της εταιρείας και της ΕΕ, αλλά η κατάσταση είναι τεταμένη λόγω διαφωνιών σχετικά με τους όρους της σύμβασης, των αλληλοκατηγοριών, καθώς ακόμη και των απειλών για την επιχείρηση της AstraZeneca. Από όταν η εταιρεία προειδοποίησε τα τέλη της περασμένης εβδομάδας για καθυστερήσεις σε εργοστάσιο παραγωγής στο Βέλγιο, η ΕΕ αντέδρασε έντονα, αναφέροντας ότι θα αρχίσει να παρακολουθεί τις εξαγωγές των εμβολίων, με την Γερμανία να εκφράζει την υποστήριξή της για την επιβολή ορίων στις πωλήσεις εκτός του μπλοκ.

Προηγουμένως, η AstraZeneca είχε περάσει στην αντεπίθεση, μετά την κριτική που της ασκήθηκε, ήδη από την Τρίτη, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω συνέντευξης του CEO της, Pascal Soriot στην ιταλική La Repubblica και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της για τις καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ σημειώνει ότι η Ένωση των 27 χωρών καθυστέρησε τη σύναψη συμφωνίας με την AstraZeneca κατά τρεις μήνες σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως τονίζει στη συνέντευξή του ο κ. Soriot, η Astra έχει συνάψει συμφωνία "βέλτιστης προσπάθειας" με την ΕΕ, στην οποία δεν προσδιορίζεται ακριβής ποσότητα δόσεων εμβολίων, λόγω του γεγονότος ότι η ΕΕ επέμενε να λάβει τις δόσεις ακριβώς στον ίδιο χρόνο με τη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία με τρεις μήνες καθυστέρηση σε σχέση με το Λονδίνο.

Μιλώντας με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο ισχυρισμός του Soriot ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προτεραιότητα στα εμβόλια από τα βρετανικά εργαστήρια δεν υπάρχει στη σύμβαση.

Η ΕΕ έχει αντιτείνει ότι έχει πληρώσει προκαταβολή ύψους 336 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και ζητεί εξηγήσεις για την διαφαινόμενη καθυστέρηση.

Ο P. Soriot προσθέτει ότι, μόλις η ΕΕ δώσει τη ρυθμιστική της έγκριση για το εμβόλιο των AstraZeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης - η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών - η εταιρεία θα στείλει αμέσως 3 εκατ. δόσεις, με στόχο αυτές να φθάσουν τα 17 εκατομμύρια μέσα στον Φεβρουάριο.

Σε μια προσπάθεια ανακούφισης των ελλείψεων στον εφοδιασμό των εμβολίων, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να βοηθήσει στην παραγωγή περισσότερων από 125 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, το οποίο μαζί με αυτό της Moderna, έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση.

Η Sanofi θα παρέχει πρόσβαση στη BioNTech στους χώρους παραγωγής της στη Φρανκφούρτη από το καλοκαίρι αυτό, αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση. Ο στόχος είναι να επιταχυνθούν οι προσπάθειες συσκευασίας και διανομής του εμβολίου, το οποίο πρέπει να διατηρείται σε εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν πρόκειται να υποβάλει την πρόταση παρακολούθησης των εξαγωγών έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Εκτός από το εμβόλιο της AstraZeneca, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατασκευάζεται επίσης εντός του μπλοκ, με μέρος της παραγωγής να αποστέλλεται εκτός ΕΕ.

Ενώ οι λεπτομέρειες των σχεδίων της ΕΕ δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δεν θα απέτρεπε τους περιορισμούς για την εξαγωγή εμβολίων ή ακόμη και μια πλήρη απαγόρευση. Οι κανόνες του έχουν εξαιρέσεις σε περίπτωση κρίσιμων ελλείψεων βασικών προϊόντων ή εάν απαιτείται δράση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα