Αναστάτωση στην Αυστρία από την παραίτηση του αντικαγκελάριου

Μόλις μερικούς μήνες μετά τo καμπανάκι του λαϊκισμού που χτύπησε η Αυστρία στην Ευρώπη με τις προεδρικές εκλογές, η χώρα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Η παραίτηση την Τετάρτη του αντικαγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, θα άξιζε ελάχιστης προσοχής εκτός των συνόρων του αλπικού έθνους, αν δεν υπήρχε μια λεπτομέρεια: θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την ώθηση του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας στην εξουσία.

Η Αυστρία

κυβερνάται από ένα μεγάλο συνασπισμό υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών από το 2013. Η θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, αλλά είναι μια δύσκολη πορεία και ελάχιστοι πιστεύουν ότι ο συνασπισμός θα κρατηθεί μέχρι τότε. Η κυβέρνηση μαστίζεται επί μήνες από εσωτερικές αναταραχές για τις κρατικές δαπάνες και άλλα θέματα. Ωστόσο, καμία πλευρά δεν είναι έτοιμη να διαλύσει τον συνασπισμό, επειδή φοβάται ότι αυτό θα έβλαπτε τις πιθανότητές τους στις εκλογές που θα ακολουθούσαν, αλλά και την άνοδο τους εθνικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας.
Το αντι-μεταναστευτικό, λαϊκιστικό κόμμα - του οποίου ο υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ παραλίγο να κερδίσει την προεδρία πέρυσι- προηγείται στις δημοσκοπήσεις της χώρας επί μήνες. Το κόμμα θα κέρδιζε σήμερα μεταξύ 30 και 35 τοις εκατό των ψήφων, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν 29 τοις εκατό και η κεντροδεξιά 20.

Οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούν ότι είναι απλά θέμα χρόνου το πότε θα πέσει ο συνασπισμός. Η πρόβλεψη για το πότε θα γίνει υπήρξε για πολλούς μήνες το αγαπημένο παιχνίδι στους πολιτικούς κύκλους της Βιέννης. Παρ 'όλα αυτά, η παραίτηση του Μιτερλένερ δεν ήταν μέρος του σεναρίου. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος αναμενόταν να απομακρυνθεί ως ηγέτης του κόμματος χάριν του νεαρού υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο Κούρτς, ένας φωτογενής 30χρονος από τη Βιέννη που υποστηρίζει μια σκληρή γραμμή για την Τουρκία και την κρίση των προσφύγων, έχει αναδειχθεί ως το μυστικό όπλο του κόμματος. Είναι σταθερά ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Αυστρίας στις δημοσκοπήσεις.

Ο Μιτερλένερ, εξηγώντας την απόφασή του την Τετάρτη, κατέστησε σαφές ότι είχε κουραστεί να θεωρείται ο "αντικαταστάτης" του Κουρτς, προσπαθώντας παράλληλα να ασχοληθεί με το μεγάλο συνασπισμό καθώς και με το κόμμα του. Το τελικό χτύπημα ήρθε την Τρίτη, είπε ο Μιτερλένερ, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως "Τζάνγκο", ένα ψευδώνυμο από τα φοιτητικά του χρόνια. Την Τρίτη βράδυ, η αυστριακή δημόσια τηλεόραση παρουσίασε ένα ρεπορτάζ για την αποχώρησή του Μιτερλένερ συγκρίνοντας την κατάστασή του με ένα σπαγκέτι γουέστερν της δεκαετίας του '60 με τίτλο "Τζάγκο, ο τρομοκράτης του Πάσο-Ντόμπλε".

Ο Μιτερλένερ, ο οποίος έγινε επικεφαλής του κόμματος το 2014, ήταν εξοργισμένος και αποφάσισε να εγκαταλείψει. Ο Κουρτς αναμένεται να οριστεί ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος το Σαββατοκύριακο. Αν και η "στέψη" του ήταν αναπόφευκτη εδώ και πολύ καιρό, ο Κουρτς θα προτιμούσε να καταρρεύσει πρώτα η κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο δε θα επηρεαζόταν σε μεγάλο βαθμό από την αποτυχία.

Ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δήλωσε ότι ελπίζει να συνεχίσει τον συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα, παρά την αλλαγή της ηγεσίας. Αυτό πετά τη μπάλα στο γήπεδο του Κουρτς, αναγκάζοντάς τον να αποφασίσει αν η έκκληση αμέσως για νέες εκλογές θα βελτίωνε τις πιθανότητες νίκης του. Ενώ το χρονοδιάγραμμα των εκλογών παραμένει ένα μυστήριο, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το Κόμμα της Ελευθερίας είναι πολύ πιθανό να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης κυβέρνησης. Το μόνο ερώτημα είναι με ποιον και ως ανώτερος ή κατώτερος συνεργάτης.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι μια συνεργασία με το κόμμα του Κουρτς. Το Λαϊκό Κόμμα είχε συνασπισμό με το Κόμμα της Ελευθερίας από το 2000 έως το 2005, ένα αμφιλεγόμενο βήμα εκείνο το χρονικό διάστημα που προκάλεσε έντονη ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρόλο που το Κόμμα της Ελευθερίας κέρδισε περισσότερες ψήφους από το Λαϊκό Κόμμα στις εκλογές, ο τότε ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας, Γιοργκ Χάιντερ, συμφώνησε να αφήσει τους συντηρητικούς να αναλάβουν ηγετικό ρόλο. Είναι μια παραχώρηση που ο σημερινός ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας, Χάινς Κριστιαν Στράσε έχει υποσχεθεί να μην επαναλάβει.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα