Ανακούφιση της Ευρώπης, αλλά και αγωνία για την νέα κυβέρνηση

Η «ταμίας» της Ευρώπης Γερμανία, ανακουφισμένη με την νίκη της ΝΔ στην Ελλάδα, άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμη να δώσει περισσότερο χρόνο στην Αθήνα, για να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, και να αποφύγει μια καταστροφική έξοδο από το ευρώ.

Η ανακούφιση όμως των χρηματαγορών, περιορίστηκε

από την αγωνία που συνεχίζει να υπάρχει αναφορικά με τα άλυτα προβλήματα της Ελλάδας, την απουσία ενός γενικότερου σχεδίου για την ευρωζώνη, και την συνεχιζόμενη αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Guido Westerwelle, η ουσία του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη, όμως μπορεί να προσαρμοστεί το χρονικό της περιθώριο.

Σύμφωνα όμως με την γερμανική κυβέρνηση, οι απόψεις αυτές δεν είναι επίσημες, και μάλιστα δεν είναι ώρα για «εκπτώσεις» προς την Ελλάδα.

Ο φανατικός της πειθαρχίας στην δημοσιονομική ορθοδοξία και στενός συνεργάτης της  Μέρκελ, υφυπουργός Οικονομικών Steffen Kampeter δήλωσε πως «σίγουρα δεν πρέπει να εξαντλήσουμε την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε την ανάγκη μιας βιώσιμης πορείας προσαρμογής της Ελλάδας, και μιας επιστροφής στην ανάπτυξη, μετά από 4 χρόνια σκληρής ύφεσης.

Αυτά τα μηνύματα για χαλάρωση θα βοηθήσουν τον Α. Σαμαρά, που πέτυχε μια «παρά τρίχα» νίκη εναντίον του Α. Τσίπρα, να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το κεντροαριστερό Πασόκ. Έχει όμως να αντιμετωπίσει σκληρές πιέσεις από τους διεθνείς δανειστές της χώρας του, προκειμένου να ξεκινήσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε πριν από μερικούς μήνες, και που μέχρι στιγμής είναι στάσιμο.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ, η νέα κυβέρνηση θα βρει μπροστά της ένα σχέδιο 100 ημερών, που θα συμπεριλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις δημ. υπαλλήλων, και κλείσιμο ζημιογόνων επιχειρήσεων. «Αν δεν το εφαρμόσουν, τότε το παιχνίδι είναι τελειωμένο για αυτούς», είπε.

Το ευρώ, και τα χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο, μόλις ανακοινώθηκε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της Ελλάδας. Αυτό όμως δεν βοήθησε τα υψηλά κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti καλοδέχθηκε το αποτέλεσμα, λέγοντας πως «μας επιτρέπει να έχουμε ένα πιο ήρεμο όραμα για το μέλλον της ΕΕ, και της ευρωζώνης».

Από την δική του πλευρά, ο Ισπανός πρωθυπουργός μίλησε για πολύ καλά νέα για την ΕΕ, για το ευρώ, και για την Ισπανία.

Αναλυτές της Citi θεωρούν ότι δεν άλλαξε κάτι θεμελιακά από το ελληνικό αποτέλεσμα, και συνεχίζουν να προβλέπουν πως η χώρα έχει πιθανότητες 50-70% να φύγει από το ευρώ μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες.

Άλλοι πάλι πιστεύουν πως δεν έχει σημασία αν θα φύγει ή όχι η Ελλάδα, αλλά αν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να τονώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη, και αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να περάσουν σε μια δημοσιονομική και τραπεζική ένωση, για να πειστούν οι επενδυτές ότι το ευρώ μπορεί να επιβιώσει.

Ο Σαμαράς έχει δεσμευτεί να επ

Keywords
Τυχαία Θέματα